Η ευρεία σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε το βράδυ της Κυριακής με επίκεντρο το τραπεζικό σύστημα και τη ρευστότητα των τραπεζών αποφάσισε οι τράπεζες να λειτουργήσουν τη Δευτέρα όπως την Παρασκευή.

Δηλαδή θα είναι κλειστές για το ευρύ κοινό και θα εξυπηρετούν μόνο τους συνταξιούχους, ενώ θα δέχονται και καταθέσεις.

Η σύσκεψη έγινε με τη συμμετοχή από κυβερνητικής πλευράς του αναπληρωτή υπουργού Οικονομικών, Δημήτηρη Μάρδα και εκπροσώπους των τραπεζών.

Το όρια αναλήψεων στα ΑΤΜ θα είναι 60 ευρώ.

Η κατάσταση θα επανεξεταστεί τη Δευτέρα, μετά την απόφαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ που συνεδριάζει το απόγευμα για τον ELA και το «κούρεμα» ή όχι των collateral.

Η δήλωση-σοκ της Βαλαβάνη

Δήλωση-σοκ από την αναπληρώτρια υπουργό Οικονομικών Νάντια Βαλαβάνη πριν από λίγη ώρα στον ALPHA σχετικά με τις θυρίδες Τραπεζών.

Οποιος έχει θυρίδα μπορεί να πάει στην Τράπεζα και με συνοδεία τραπεζικού υπαλλήλου να πάρει ό,τι θέλει μέσα από τη θυρίδα εκτός από χρήματα.

Οι δηλώσεις προκάλεσαν αναστάτωση και η κ. Βαλαβάνη προέβη σε διευκρινίσεις, σημειώνοντας ότι όσα είπε αφορούν την τραπεζική αργία. Η κ. Βαλαβάνη είπε ότι υπήρξαν σκέψεις για τις θυρίδες και την λειτουργία τους. Αυτές θα πάρουν μορφή απόψε και αφορούν την τραπεζική αργία. Τραπεζικοί κύκλοι δηλώνουν ότι κάτι τέτοιο δεν προβλέπεται από τον ισχύοντα νόμο, αλλά πρέπει να υπάρξει σχετική νομοθετική ρύθμιση.

Σύμφωνα με τον Βήμα FM Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου θα περιλαμβάνει την απαγόρευση ανάληψης χρηματικών ποσών από τις θυρίδες.

Ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών Δημήτρης Μάρδας σημείωσε ότι ετοιμάζεται ΠΝΠ, αλλά όταν ανοίξουν οι τράπεζες θα μπορεί ο κάθε πολίτης να κανει ότι θέλει με τις θυρίδες του, σύμφωνα με τον Βημα FM.

Τι απαντά η Λούκα Κατσέλη

Η διαδικασία που ισχύει μέχρι σήμερα είναι να μην είνα παρών άλλος υπάλληλος, δήλωσε η πρόεδρος της Ενωσης Ελληνικών Τραπεζών Λούκα Κατσέλ απαντώντας στις δηλώσεις της Ν. Βαλαβάνη περί μπλόκο στα μετρητά στις θυρίδες.. Δεν υπάρχει απόφαση σχετική, ανέφερε η κ. Κατσέλη. Ολα θα συζητηθούν σήμερα στη συνάντηση του υπουργείου Οικονομικών με τραπεζίτες.

Να σημειωθεί ότι συμφωνα με πληροφορίες από τα 45 δισ ευρώ που είναι εκτός συστήματος τα 10-15 δισ. ευρώ βρίσκονται σε θυρίδες. Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η κυβέρνηση θα εξετάσει εάν πρόκειται για προιόντα φοροδιαφυγής.

Η πρόσβαση στις θυρίδες απαγορεύεται βάση της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου – Οι υπάλληλοι που θα παρανομήσουν απολύονται άμεσα

Η παρέμβαση της Νάντιας Βαλαβάνη για τις θυρίδες μπορεί να προκάλεσε πανικό αλλά στην ουσία δεν είχε είδηση.

Με την πράξη νομοθετικού περιεχομένου για την τραπεζική αργία που εκδόθηκε στις 28 Ιουνίου και δημοσιεύθηκε στο ΦΕΚ υπογραφόμενη από τον πρόεδρο της Δημοκρατίας, τον Πρωθυπουργό και το υπουργικό συμβούλιο, αναφέρεται σαφώς ποιες συναλλαγές επιτρέπονται με κλειστές τράπεζες (π.χ. η καταβολή των συντάξεων από συνταξιούχους, οι αναλήψεις μετρητών από τα ATM με ανώτατο όριο συναλλαγών στα 60 ευρώ, συναλλαγές με χρεωστικές και πιστωτικές κάρτες άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα, web – banking).

Κατά την τραπεζική αργία δεν μπορεί να διενεργηθεί καμία άλλη τραπεζική εργασία, άρα και η πρόσβαση στις θυρίδες. Κατά την προηγούμενη εβδομάδα, υπήρξαν πολλά περιστατικά πελατών τραπεζών που εισήλθαν σε τράπεζες και ζήτησαν να έχουν πρόσβαση στις θυρίδες αλλά οι υπάλληλοι τους απέτρεψαν, γιατί κινδυνεύουν με απόλυση.

Και αυτό γιατί στην Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου αναφέρεται ρητώς πως η Τράπεζα της Ελλάδος επιβάλλει στα πιστωτικά ιδρύματα για κάθε παράβαση της παρούσας πρόστιμο ύψους έως του ενός δεκάτου του ποσού της αντίστοιχης συναλλαγής. Επιπλέον, το πιστωτικό ίδρυμα υποχρεούται να καταγγείλει την σύμβαση εργασίας ή έργου του προσώπου που ευθύνεται για την παράβαση.

Αναμένεται με ενδιαφέρον η νέα Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την τραπεζική αργία και οι τυχόν παρεμβάσεις που θα έχει και στο θέμα των θυρίδων.