Στην παραδοχή ότι αν η κυβέρνηση έφερνε το πρόγραμμα στη Βουλή θα έπεφτε η κυβέρνηση, προχώρησε σήμερα το πρωί μιλώντας στον ΣΚΑΙ ο Ευκλείδης Τσακαλώτος.

Το πρόγραμμα δεν θα ψηφιζόταν στη Βουλή και θα έπεφτε η κυβέρνηση, γι’ αυτό προχωρήσαμε σε δημοψήφισμα, δήλωσε ο κ. Τσακαλώτος. Διαφορετικά θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές σε τρεις εβδομάδες, ενώ τώρα πάμε σε μια εβδομάδα.

Ο κ. Τσακαλώτος υπογράμμισε ότι το «πακέτο» με τους δανειστές δεν «έβγαινε» ούτε δημιουργούσε «το σοκ αισιοδοξίας στην οικονομία» αφού δεν έδινε άμεση λύση στο χρέος και παρέπεμπε για την επίλυσή του τον Οκτώβριο και εφόσον είχαν εφαρμοστεί τα μέτρα. Γι’ αυτό, όπως εξήγησε, παρά την μικρή διαφορά με τους δανειστές, των 60 εκατομμυρίων, δεν υπήρξε συμφωνία. Αν δεν αποφασιζόταν το δημοψήφισμα, σημείωσε ο κ. Τσακαλώτος «θα έπρεπε να πάμε σε εκλογές» αλλά η διάρκεια των τριών εβδομάδων της προεκλογικής περιόδου εκρίθη ότι δεν συμβάλλει στην οικονομία.

Ο συντονιστής της διαπραγματευτικής ομάδας ανέφερε πως υπήρξε αποτυχία στην διαπραγμάτευση και ζήτησε από τους πολίτες να στηρίξουν το «όχι» για να επιτευχθεί καλύτερη λύση. Όπως υποστήριξε, υπάρχει προοπτική να είναι καλύτερα τα πράγματα με το «όχι» και σημείωσε πως «όποιος ψηφίζει «ναι» σημαίνει ότι ψηφίζει υπέρ του να συνεχιστεί το πρόγραμμα που δεν βγαίνει». Πάντως, τόνισε, ότι εάν βγει «ναι» τότε «θα πρέπει να έλθει μία πολιτική λύση που να μπορεί να εφαρμόσει αυτήν τη γραμμή». Ωστόσο, ο κ. Τσακαλώτος αναγνώρισε ότι θα ήταν «καλύτερο να πηγαίναμε σε δημοψήφισμα ένα μήνα πριν όταν απάντησαν οι θεσμοί με ένα πεντασέλιδο στην κυβέρνηση».

Ερωτηθείς εάν θα κουρευτούν οι καταθέσεις ο κ. Τσακαλώτος δήλωσε καταρχή όχι. Επικαλέστηκε, ωστόσο δηλώσεις του προέδρου της ΕΚΤ ο οποίος είπε ότι οι κεντρικοί τραπεζίτες δεν μπορούμε να λύσουμε τα πολιτικά σας προβλήματα και πρόσθεσε ότι κ. Ντράγκι έχει δώσει χώρο στην Ελλάδα. Θεωρώ ότι λόγω δημοψηφίσματος θα δώσει ένα περιθώριο.

Υπάρχει η πιθανότητα να πεις κάποτε ότι απέτυχες, δήλωσε κατά την διάρκεια της συνέντευξής του ο κ. Τσακαλώτος.