Ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει τη συμφωνία με του δανειστές για ιδεολογικούς λόγους, φέρεται να δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος σύμφωνα με άρθρο της ιστοσελίδας Politico και των δημοσιογράφων Tara Palmeri and Antoine Sander.

Ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ ανέφερε σε μια κεκλεισμένων των θυρών συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος ότι ο Αλέξης Τσίπρας δεν θέλει την συμφωνία με τους δανειστές για ιδεολογικούς λόγους αφού την Παρασκευή που σταμάτησε η διαπραγμάτευση η διαφορά των δύο πλευρών ήταν μόλις 60 εκατ ευρώ, αναφέρει το δημοσίευμα.

«Ο Γιούνκερ είπε ότι ήμασταν έτοιμοι να δώσουμε μπροστά κονδύλια της ΕΕ στους Έλληνες για το μέλλον και η Ελληνική κυβέρνηση δεν δέχθηκε την προσφορά, το οποίο τους έπεισε ότι οι Έλληνες δεν ενδιαφέρονταν για μια συμφωνία και το θέμα ήταν ιδεολογικό» αναφέρει ευρωβουλευτής που ήταν παρών στη συνάντηση με τον Γιούνκερ σύμφωνα με το Politico.

«Μας είπε: Ήμασταν τόσο κοντά καθώς στην πραγματικότητα ήμασταν τόσο κοντά ώστε να διαφωνούμε για 60 εκατ. ευρώ» συμπλήρωσαν τρεις πηγές σύμφωνα με τις οποίες ο Γιούνκερ δεν έδωσε λεπτομέρειες τι ακριβώς αφορούσαν.

Το γραφείο τύπου του κ. Γιούνκερ δεν έχει απαντήσει σε αίτημα του Politico για να σχολιάσει το άρθρο αλλά ο Πρόεδρος της Επιτροπής δήλωσε στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση μόνο ότι οι Έλληνες δεν είχαν «τη βούληση να «κλείσει» μια συμφωνία».

«Ο Γιούνκερ κατηγορούσε τον Τσίπρα για ό,τι συνέβη. Μας είπε ότι αν δεν έχουμε συμφωνία αυτό οφείλεται ξεκάθαρα σε ιδεολογικούς λόγους γιατί οι διαφορές δεν ήταν μεγάλες» προσθέτει πηγή του ευρωκοινοβουλίου στο Politico.

To Politico επικαλούμενο άλλη μια πηγή υποστηρίζει ότι ο Γιούνκερ είπε επίσης ότι η επικράτηση του «όχι» σημαίνει ότι «η Ελλάδα αποχωρεί από το ευρώ».

Οι ίδιες πηγές ανέφεραν ότι ο Γιούνκερ αμφισβήτησε την ικανότητα της κυβέρνησης να διεξάγει δημοψήφισμα μέσα σε λίγες ημέρες προσθέτοντας – χωρίς να δώσει λεπτομέρειες – ότι έχει σχέδιο για τη Δευτέρα ανάλογα με το τι θα ψηφίσουν οι Έλληνες.