20:55 Συνέντευξη του πρωθυπουργού στον ΑΝΤ1 – Αυτό το δημοψήφισμα άργησε πέντε χρόνια

20:30 «Κυβέρνηση τεχνοκρατών» μετά το δημοψήφισμα θέλει ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς

18;45 Φήμες για υποβολή παραίτησης από τον γραμματέα του υπουργικού συμβουλίου Σπύρο Σαγιά οι οποίες διαψεύδονται ασθενώς από το Μάγαρο Μαξίμου

18:20 Fitch: Απίθανη η άμεση άρση των capital controls στην Ελλάδα

18:10 Την Τρίτη» απάντησε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης στο ερώτημα αν οι τράπεζες θα ανοίξουν την Δευτέρα.

18:10 Επιστολή παραίτησης από το βουλευτικό αξίωμα απέστειλε στην πρόεδρο της Βουλής ο Κώστας Δαμαβολίτης

17:44 Στο Συμβούλιο της Επικρατείας κατέθεσαν σήμερα παρέμβαση υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής, 17 δικηγόροι και ο εκπρόσωπος του κόμματος «Ελληνικό Κίνημα Άμεσης Δημοκρατίας». Εν όψει της αυριανής συζήτησης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας (12 μ.) της προσφυγής που κατέθεσαν χθες ένας πολιτικός μηχανικός και ένας δικηγόρος και ζητούν να ακυρωθεί ως αντισυνταγματικό και παράνομο το δημοψήφισμα, σήμερα κατέθεσαν παρέμβαση 17 δικηγόροι υπέρ της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος.

17:43 Την πεποίθηση ότι την Κυριακή ο λαός θα πει «όχι» στη συμφωνία που προτείνουν οι δανειστές, εξέφρασε ο υπουργός Επικρατείας Αλέκος Φλαμπουράρης σε σύντομη συνομιλία που είχε με δημοσιογράφους. Ο υπουργός, ερωτηθείς σχετικά είπε πάντως, ότι η κυβέρνηση είναι έτοιμη να διαχειριστεί κάθε αποτέλεσμα.

17:32 Κυβερνητικό στέλεχος: Με το «ναι» στο δημοψήφισμα δεν χάνεται η δεδηλωμένη. Εμείς έχουμε μπροστά μας μια τετραετία

17:30 Η κρίσιμη κατάσταση της Ελλάδας, και κυρίως η επόμενη μέρα του δημοψηφίσματος για μια νέα διαπραγμάτευση στην ΕΕ, εκτός από τα διμερή θέματα, ήταν στο επίκεντρο της συνάντησης που είχε σήμερα ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς με τον Βέλγο ομόλογό του και αντιπρόεδρο της κυβέρνησης Ντιντιέ Ρέιντερς, στο υπουργείο Εξωτερικών. Η Ελλάδα, όπως τόνισε ο κ. Κοτζιάς κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης Τύπου, είναι σταθερά προσανατολισμένη στη σχέση της κράτους μέλους εντός της ΕΕ και της ευρωζώνης, επισημαίνοντας ότι «η θέση μας στην ΕΕ είναι μία θέση προτάσεων και υπεράσπισης της Δημοκρατίας», ενώ σχετικά με το δημοψήφισμα σημείωσε ότι η ΕΕ «επιδεικνύοντας τη δημοκρατική της αντίληψη δέχτηκε πάντα τα αποτελέσματα των δημοψηφισμάτων στους κόλπους της και προχώρησε σε νέες διαδικασίες διαπραγμάτευσης». Ο ελληνας ΥΠΕΞ υπογράμμισε ότι «εμείς παραμένουμε στο τραπέζι της διαπραγμάτευσης» και ότι «πρέπει να αποκαταστήσουμε τις σχέσεις εμπιστοσύνης, να βαδίσουμε στη βάση των κανόνων της ΕΕ και των αναγκών του λαού μας σε μία βιώσιμη λύση».

17:15 Ανδρέας Ανδρεάδης: Μείωση 30% – 40% στη ροή των κρατήσεων. Καθημερινά έχουμε μείωση 36.000 έως 48.000 κρατήσεων επισημαίνει ο πρόεδρος του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων (ΣΕΤΕ)

17:04 Το Ποτάμι, με ανακοίνωσή του, καταγγέλλει την χρησιμοποίηση του κράτους ως απροκάλυπτη προπαγανδιστική μηχανή του ΣΥΡΙΖΑ, ενόψει του δημοψηφίσματος. «Η κυβέρνηση υπό το κράτος απόλυτου πανικού, δεν διστάζει να μετατρέπει τη δημόσια διοίκηση, που πληρώνουν όλοι οι φορολογούμενοι, σε φέουδο της επιστρατεύοντας την υπέρ του «όχι». Πρόκειται για τυπικό δείγμα της ολοκληρωτικής νοοτροπίας που διακατέχει τους κυβερνώντες».

17:00 Οι «καταιγιστικές εξελίξεις», που ξεκίνησαν στη χώρα μας μετά την ανακοίνωση της Κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος την προσεχή Κυριακή, ήταν το θέμα που συζητήθηκε στη σημερινή Εκτελεστική Γραμματεία της Ομοσπονδία Τραπεζουπαλληλικών Οργανώσεων Ελλάδος (ΟΤΟΕ). Στην ανακοίνωσή της η ΟΤΟΕ επιρρίπτει ευθύνες στην κυβέρνηση για την απόφαση του δημοψηφίσματος και τάσσεται απερίφραστα υπέρ του «ναι». Μεταξύ άλλων αναφέρει ότι ο δημοψηφισμα , χρησιμοποιείται για λόγους πολιτικών σκοπιμοτήτων, για να συγκαλυφθούν οι ευθύνες και η αδυναμία εκείνων που υποσχέθηκαν και δεσμεύτηκαν για μία υπερήφανη και αποτελεσματική διαπραγμάτευση. Εκτιμούν ακόμη ότι «ο Ελληνικός λαός έχει επιλέξει συνειδητά και σταθερά την Ευρώπη της πολιτικής, κοινωνικής και οικονομικής συνεργασίας με το Ευρώ ως ενιαίο νόμισμα». Καταλήγοντας η ΟΤΟΕ καλεί την κυβέρνηση να αποσύρει το δημοψήφισμα ενώ «λέει ναι στην ευρωπαική πορεία της Ελλάδας και στο ευρώ».

16:55 Τη διαβεβαίωση ότι δεν υπάρχει κίνδυνος μετάδοσης της ελληνικής κρίσης στο κυπριακό τραπεζικό σύστημα και ότι η κατάσταση είναι διαχειρίσιμη έδωσαν το υπουργείο Οικονομικών και η Κεντρική Τράπεζα Κύπρου.

16:50 Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

16:49 ΔΝΤ: Εννέα σημαντικές ερωτήσεις σχετικά με την Ελλάδα


16:42 Την Τρίτη 7 Ιουλίου ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ αναμένεται να ενημερώσουν την Ολομέλεια του Ευρωκοινοβουλίου για το ελληνικό ζήτημα.

16:37 Τη θέση πως η Ελλάδα είναι αποτυχημένη χώρα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απέρριψε ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Φρανς Τίντεμανς, σε συνέντευξή του, το μεσημέρι, στη δημόσια Αυστριακή Ραδιοφωνία, τονίζοντας ότι όλους πρέπει να απασχολεί ο πόνος των Ελλήνων και ότι θα πρέπει να καταβληθούν προσπάθειες για να βοηθηθεί ο ελληνικός πληθυσμός και να βρεθεί μία διέξοδος. Όπως σημείωσε, η στάση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία κατέθεσε μία λύση, είναι σαφής, και ο ίδιος έχει την εντύπωση ότι «ήμασταν κοντά στη λύση, αλλά αυτή δεν επιτεύχθηκε και θα πρέπει να διαπραγματευτούμε, αλλά ρεαλιστικά, γιατί δεν μπορεί κάποιος να λέει όχι, να μην συνομιλεί και να πιστεύει ότι οι πιστωτές θα συμφωνήσουν».

Ο ίδιος έχει την άποψη ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα και το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο έκαναν σαφείς προτάσεις και έγκειται τώρα στην ελληνική κυβέρνηση να αντιδράσει, όχι να λέει μόνον «όχι», αλλά να υποδηλώσει πού μπορεί ίσως να βρεθεί λύση. «Ωστόσο μέχρι τώρα δεν έχουμε δει τίποτε, τώρα δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτε και θα πρέπει να περιμένουμε τι θα φέρει το δημοψήφισμα την Κυριακή», είπε. Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εκτιμά, όπως είπε, ότι πριν από μερικούς μήνες, πριν από τις βουλευτικές εκλογές, οι δείκτες στην Ελλάδα ήταν αρκετά θετικοί και φαινόταν ότι η κατάσταση σε διάφορους τομείς θα γινόταν καλύτερη, ενώ τώρα επικρατεί μία τελείως διαφορετική κατάσταση, όμως, κατά την άποψή του, θα πρέπει να υπάρξει μέλημα ώστε οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις να αλλάξουν κάτι στην Ελλάδα και να υπάρξει θετική προοπτική.

Αρνητικά απάντησε στην ερώτηση αν η Ευρωπαική Επιτροπή κάνει «προεκλογικό αγώνα κατά της ελληνικής κυβέρνησης» ενόψει του δημοψηφίσματος της Κυριακής, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να αναμένεται το αποτέλεσμά του και ότι η Επιτροπή είναι πρόθυμη να βρεθεί λύση και προς τούτο ο πρόεδρός της Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ, εργάζεται «με καρδιά και ψυχή». Πρόσθεσε δε ότι ο Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ έχει πολλούς συναισθηματισμούς, είναι ειλικρινής, και θέλει με τους εταίρους στην πολιτική να μιλάει ανοικτά και να βρίσκει λύσεις, ωστόσο αν ένας εταίρος φεύγει από τις διαπραγματεύσεις, δεν συνομιλεί και προκηρύσσει ένα δημοψήφισμα, αυτό είναι δύσκολο να γίνει αποδεκτό.

16:25 Κουρουμπλής: Διασφαλισμένη η συνεχής ροή φαρμάκων. Μετά τη συνάντηση με τονΣύνδεσμο Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδος

16:20 ΠΟΕΣΥ: Οι δημοσιογράφοι πρέπει να αρθούν στο ύψος των περιστάσεων. Η Ομοσπονδία κάνει έκκληση για ισότιμη προβολή όλων των απόψεων

15:58 Αμεση παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας ζητά με επιστολή της η Πανελλήνια Συνδικαλιστική Νοσηλευτική Ομοσπονδία του ΕΣΥ (ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ), προκειμένου -όπως αναφέρει- «να εξομαλυνθεί η εκτραχυνθείσα κατάσταση σε όλα τα επίπεδα της κοινωνικής ζωής των Ελλήνων». Η ΠΑΣΥΝΟ-ΕΣΥ κρίνει «αναγκαία και κρίσιμη» την παρέμβαση του Προέδρου «ώστε αφενός να επικρατήσει η λογική και η ομαλότητα στην αναστατωμένη ελληνική κοινωνία και αφετέρου να απομονωθούν οι ακραίες διχαστικές φωνές απ’ όπου κι αν αυτές προέρχονται».

15:41 Σιλουάνοφ (Ρώσος ΥΠΟΙΚ): Δεν προτείναμε ποτέ στην Ελλάδα να γίνει μέλος BRICS

15:40 Η ΓΕΝΟΠ/ΔΕΗ και οι εργαζόμενοι του Ομίλου θα υποστηρίξουν, στο μέτρο του δυνατού, κάθε προσπάθεια της διοίκησης του Ομίλου ΔΕΗ για την ομαλή λειτουργία του συστήματος ηλεκτροδότησης και αντιμετώπισης των προβλημάτων που ενδεχομένως θα δημιουργηθούν ενώ είναι ευνόητο ότι δεν θα υπάρξουν διακοπές παροχών λόγω των προβλημάτων ρευστότητας που υπάρχουν στα νοικοκυριά.Αυτό αναφέρει η ΓΕΝΟΠ σε σημερινή ανακοίνωση τονίζοντας ότι πιστεύει στην ευρωπαϊκή προοπτική της χώρας «χωρίς νεοφιλελεύθερες πολιτικές και μνημόνια» ενώ εκφράζει την ελπίδα η η απόφαση της κυβέρνησης για τη διεξαγωγή δημοψηφίσματος να είναι η ενδεδειγμένη.

15:35 Διασφαλισμένη είναι η συνεχής ροή φαρμάκων στην αγορά, διαβεβαιώνει για ακόμη μια φορά ο υπουργός Υγείας Παναγιώτης Κουρουμπλής μετά τη συνάντηση που είχε σήμερα με εκπροσώπους του ΣΦΕΕ (Σύνδεσμος Φαρμακευτικών Επιχειρήσεων Ελλάδας). Ο υπουργός ζήτησε να συνεχιστεί ο κανονικός εφοδιασμός της αγοράς με τις συνήθεις ποσότητες φαρμάκων και οι εκπρόσωποι των φορέων ανέφεραν ότι ο εφοδιασμός της αγοράς διεξάγεται κανονικά και δεσμεύτηκαν για την περαιτέρω ομαλή ροή του.

15:30 Κατανόηση για την απόφαση του Eurogroup να περιμένει το δημοψήφισμα της ερχόμενης Κυριακής στην Ελλάδα, πριν υπάρξουν περαιτέρω διαπραγματεύσεις, εξέφρασε ο Ομοσπονδιακός Πρόεδρος της Αυστρίας, Χάιντς Φίσερ, υποδεχόμενος σήμερα στο Προεδρικό Μέγαρο στη Βιέννη τον υπουργό Εξωτερικών της Γερμανίας Φρανκ-Βάλτερ Στάινμαγιερ. Σύμφωνα με τον Αυστριακό Πρόεδρο, «η νευρικότητα και η ανασφάλεια είναι μεγάλη. Η κατάσταση φυσικά θα είναι μία άλλη, εάν υπάρξει ένα «Ναι» από τον πληθυσμό, από το εάν υπάρξει ένα «Οχι». Για αυτό το λόγο θα αναμένεται το αποτέλεσμα και κατόπιν θα γίνουν τα επόμενα βήματα».


15:20
Ο Πρόεδρος της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ δήλωσε σήμερα πως, αν το «όχι» επικρατήσει στην Ελλάδα στο δημοψήφισμα της Κυριακής, θα εισέλθουμε «σε μια μορφή αγνώστου».«Αν βγει το ‘ναι’, η διαπραγμάτευση μπορεί πολύ εύκολα να ξεκινήσει. Αν βγει το ‘όχι’, εισερχόμαστε σε μια μορφή αγνώστου. Εναπόκειται στους Έλληνες να απαντήσουν», δήλωσε ο Ολάντ, απαντώντας σε ερώτηση στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στο Μπενίν, στο πλαίσιο περιοδείας του στην Αφρική.

15:11 Παράσταση διαμαρτυρίας στα γραφεία του Δικηγορικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης (ΔΣΘ), στον 4ο όροφο του Δικαστικού Μεγάρου της πόλης, πραγματοποίησαν το μεσημέρι, εν μέσω έντασης, εκπρόσωποι δικηγορικών παρατάξεων.Αντιδρούν στην προ ημερών απόφαση που έλαβε, κατά πλειοψηφία, η διοίκηση τού Συλλόγου να συμμετάσχει στην “Επιτροπή Υποστήριξης του ΝΑΙ” ενόψει του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου.

15:10 Επίθεση στην κυβέρνηση εξαπέλυσε η Πανελλήνια Ομοσπονδία Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ), χαρακτηρίζοντας το δημοψήφισμα «ψευτοδιλημματικό», προκειμένου, όπως αναφέρει «να ενισχυθεί η κυβερνητική προπαγάνδα ότι δήθεν εξάντλησαν τα διαπραγματευτικά μέσα αποφυγής του 3ου Μνημονίου, που είναι προ των πυλών» και κατηγορώντας την για «μικροκομματικά οφέλη».

15:09 Χωρίς διόδια το Σαββατοκύριακο, εκπτώσεις σε τρένα και ΚΤΕΛ Για τη διευκόλυνση της μετακίνησης των ψηφοφόρων για το δημοψήφισμα της Κυριακής

15:08 Έκκληση, απευθύνει ο ΗΑΤΤΑ (Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων) «για αυτοσυγκράτηση και ομοψυχία, τις δύσκολες αυτές στιγμές που περνάει η χώρα μας». Όπως σημειώνεται χαρακτηριστικά στην ίδια ανακοίνωση, «η συγκυρία και οι παρατεταμένες διαπραγματεύσεις μόνο θετικά δεν συμβάλλουν στον τουρισμό της χώρας. Η Ελλάδα είναι Ευρώπη, μένει στην Ευρώπη και αποτελεί τον πιο δημοφιλή και ελκυστικό τουριστικό προορισμό. Το γεγονός αυτό είναι αδιαμφισβήτητο και δεν πρέπει να τίθεται σε συζητήσεις. Πρέπει όλοι να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με γνώμονα το συμφέρον της χώρας μας και να καταβάλουμε κάθε δυνατή προσπάθεια για την εξυπηρέτηση της τουριστικής μας κίνησης και την ανατροπή της εσφαλμένης εικόνας που προβάλλεται για την Ελλάδα, λόγω της κατάστασης».

15:08 Η γαλλική εφημερίδα Le Monde γράφει ότι η ελληνική κρίση δείχνει αποκλίσεις εντός του γαλλογερμανικού «ζευγαριού».Πρώτη φορά ο Φρανσουά Ολάντ και η Αγγελα Μέρκελ έδειξαν σαφώς τη διαφορά των απόψεων τους στο θέμα της διάσωσης της Ελλάδας, καθώς μέχρι τώρα Γαλλία και Γερμανία μιλούσαν με μία φωνή, γράφει ο Monde.

15:05 Έκκληση για σωφροσύνη σε μια περίοδο που θα αποδειχθεί καθοριστική για την πορεία της χώρας μας στον 21ο αιώνα απευθύνει η Ελληνική Βιομηχανία ειδών διατροφής δια του επισήμου οργάνου της που είναι ο Σύνδεσμος Ελληνικών Βιομηχανιών Τροφίμων (ΣΕΒΤ).

15:03 Ο Γρηγόρης Μακαρόνας θα πάρει τη θέση του Δαμαβολίτη, αν ο τελευταίος παραιτηθεί

14:50 Η Βουλγαρία προετοιμάζεται για ένταξη στη ζώνη του ευρώ. Συγκροτείται Συμβούλιο Συντονισμού

14:45 Σχέδιο για δραχμή παραδέχεται εμμέσως ο Π. Λαφαζάνης. Συνέντευξη του υπουργού σε ρώσικο τηλεοπτικό δίκτυο

14:44 Διέγραψε τον Κώστα Δαμαβολίτη ο Πάνος Καμμένος

14:36 Νέο tweet από τον αρθρογράφο Ούγκο Ντίξον: Ναι = 2 χρόνια ύφεσης Όχι = όλεθρος + δραχμή + πληθωρισμός + ακόμα περισσότερο χάος


14:32 Σαμαράς στο Bloomberg: Το δημοψήφισμα είναι καθαρή επιλογή μεταξύ ευρώ και δραχμής. Δεν θα αφήσουμε τον Αλέξη Τσίπρα να μας πάει πίσω στη δραχμή. Αυτό θα ήταν καταστροφή. Θα σκοτώσει την οικονομία και τις ελπίδες του ελληνικού λαού.

14:20 Ο Πάνος Καμμένος διαγράφει τον Κώστα Δαμβολίτη, βουλευτή των ΑΝΕΛ στο Ηράκλειο

14:19 «Ναι» στην Ελλάδα, την Ευρώπη και το ευρώ δηλώνουν σε κοινή ανακοίνωσή τους οι Βιομηχανικοί Σύνδεσμοι της χώρας. «Επιχειρήσεις και εργαζόμενοι παρακολουθούμε έντρομοι τη ραγδαία επιδείνωση της οικονομικής κατάστασης της πατρίδας μας. Η Ελλάδα κινδυνεύει να χάσει την εμπιστοσύνη της Διεθνούς Κοινότητας και να βρεθεί απομονωμένη»

14:10 Την ανάγκη συνεργασίας όλων των εμπλεκόμενων πλευρών στην ελληνική οικονομική κρίση για την εξεύρεση μιας βιώσιμης λύσης τονίζει, σε ανακοίνωσή του, ο ύπατος πρόεδρος της ομογενειακής οργάνωσης ΑΧΕΠΑ Φίλιπ Φράγκος.«Παρακολουθούμε τις εξελίξεις στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά την κρίση χρέους με βαριά καρδιά και με ενδιαφέρον για την ευημερία του ελληνικού λαού» τονίζει ο κ. Φράγκος.Σε ό,τι αφορά την μη καταβολή της δόσης, από την πλευρά της Ελλάδας, στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο (ΔΝΤ), ο ύπατος πρόεδρος της ΑΧΕΠΑ σημειώνει: «Παρά τη δυσάρεστη αυτή εξέλιξη, αναμένουμε πως όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συνεργαστούν για την εξεύρεση μιας βιώσιμης, ισορροπημένης λύσης προκειμένου να ξεπεραστούν οι δύσκολες προκλήσεις, με τις οποίες βρίσκεται αντιμέτωπη η Ελλάδα και να διασφαλιστεί η οικονομική σταθερότητα».Η ΑΧΕΠΑ καλεί, επίσης, τη διοίκηση Ομπάμα να αυξήσει τις προσπάθειες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι οι εμπλεκόμενες πλευρές θα συμφωνήσουν στην “κατάλληλη λύση”.

13:56 Πάνος Καμμένος: Έχουμε πόλεμο, δεν κάνουμε εκπτώσεις, όποιος δεν αντέχει τον πόλεμο, φεύγει

13:53 Καραμανλής: Γίνονται πολλά σε λίγες μέρες. Αντιμετωπίζουμε ιστορική πρόκληση. Οποτε τέτοιες προκλήσεις τις αντιμετωπίσαμε με ψυχραιμία κερδίσαμε, διαφορετικά υποστήκαμε καταστροφές. Εχουμε παραδείγματα και των δύο εκδοχών. Τέτοια ιστορική πρόκληση αντιμετωπίζουμε σήμερα. Αντιμετωπίζουμε ιστορική πρόκληση και η έκβασή της θα εξαρτηθεί από τη δική μας επιλογή. Προφανώς η ΕΕ έχει αδυναμίες και οι εταίροι έκαναν σφάλματα με οδυνηρές συνέπειες. Η παραμονή μας δεν επιβάλλεται μόνο για λόγους οικονομικούς αλλά πρωτίστως εθνικούς. Τυχόν εξοδος μας από την ευρωπαϊκή οικογένεια συνεπάγεται μεγαλύτερο κόστος και θυσίες κυρίως για τους πιο αδύναμους. Άφρονες επιλογές που ναρκοθετούν την αρχή αυτή εξωθούν τη χώρα σε περιπέτειες, με απρόβλεπτες και πιθανώς μη αναστρέψιμες συνέπειες Εκθέτουμε τη χώρα μας σε κινδύνους. Αισθάνομαι την υποχρέωση να σας πω, όπως πάντα την αλήθεια. Οσοι νομίζουν ότι ψηφίζοντας όχι ενισχύουν την διαπραγματευτική θέση της χώρας σφάλουν. Αυτό θα ερμηνευτεί από όλους ως αποχώρηση από την καρδιά της Ευρώπης. Η Ευρώπη είναι το σπίτι μας, η Ελλάδα είναι αναπόσπαστο κομμάτι της ΕΕ. Την Κυριακή λέμε «ναι» στην Ευρώπη.

13:40 Τσίπρας μετά την συνάντηση με Καμμένο: «Οφείλουμε να διαφυλάξουμε την εθνική ομοψυχία χωρίς δραματοποίηση της κατάστασης» δήλωσε εξερχόμενος του υπουργείου ο Πρωθυπουργός. «Την επόμενη ημέρα θα είμαστε όλοι ένα» πρόσθεσε ενώ αναφέρθηκε και στο θέμα περικοπών των αμυντικών δαπανών. Ο Αλέξης Τσίπρας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση δεν θα διαγράψει τις υποχρεώσεις της απέναντι στις ένοπλες δυνάμεις. «Δεν θα δεχτούμε μειώσεις στους μισθούς των στελεχών των ενόπλων δυνάμεων. Εμείς θα αποφασίσουμε που θα κάνουμε τις περικοπές», σημείωσε.

13:32 Νίκος Παππάς: Η κυβέρνηση δεν εξετάζει κούρεμα των καταθέσεων. Θα υπάρξει συμφωνία με τους δανειστές ανεξάρτητα από το δημοψήφισμα.

13:30 Ο εκπρόσωπος της Κομισιόν Μαργαρίτης Σχοινάς επιβεβαίωσε ότι οι διαβουλεύσεις με την Αθήνα έχουν παγώσει μέχρι το δημοψήφισμα της Κυριακής. Τώρα είναι η ώρα του ελληνικού λαού να επιλέξει το μέλλον του.

13:27 Νίκος Μαυραγάνης. Νόθο το δημοψήφισμα. Τα φρούρια πέφτουν όταν στηρίζονται σε δούρειους ίππους.

13:20 Υπουργείο Εσωτερικών – Συγκέντρωση και μετάδοση των αποτελεσμάτων του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου 2015.

13:10 Ηχηρό και καυστικό μήνυμα από το ιταλικό πολιτικό περιοδικό Panorama που κυκλοφορεί με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Γιάνη Βαρουφάκη στο εξώφυλλο με τίτλο «Παλιάτσοι»


13:09 Τράπεζα Πειραιώς: 112 Κέντρα Ειδικών Συναλλαγών σε όλη την Ελλάδα. Ποιες συναλλαγές μπορούν να γίνουν σε αυτά

13:02 Τρεις οι βουλευτές των ΑΝΕΛ θα ψηφίσουν υπέρ της Ευρώπης

12:49 Συμβολική κατάληψη στα γραφεία του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στην Αθήνα. Από μέλη της ΑΝΤΑΡΣΥΑ υπέρ του «ΟΧΙ» για το δημοψήφισμα

12:45 Τασούλας στον Βήμα FM: «Ο Τσίπρας δεν θέλει τη χώρα στην Ευρώπη. Σχέδιο του ένα ολοκληρωτικό νεοκομμουνιστικό καθεστώς».

12:37 Ντάισελμπλουμ: Δύσκολο να γεφυρωθούν οι θεμελιώδεις διαφορές μεταξύ Ελλάδας-δανειστών. Το «όχι» δεν θα ενισχύσει την διαπραγματευτική θέση της Ελλάδας.

12:36 Συγκέντρωση του «Μένουμε Ευρώπη» στο Καλλιμάρμαρο την Παρασκευή στις 19:30

12:30 Ρομάνο Πρόντι: Να μη γίνει η Ελλάδα το δικό μας Σαράγεβο. Αποτυχία της Ευρώπης η έξοδος της Ελλάδας από το ευρώ

12:27 Κώστας Σημίτης: «Ναι» στην Ευρώπη

12: 18 Ομιλία Αλέξη Τσίπρα την Παρασκευή στο Κέντρο της Αθήνας για το οχι στο δημοψήφισμα

12:15 Ανακοίνωση του Ιδρύματος Κωνσταντίνου Καραμανλή

«Ο Κωνσταντίνος Καραμανλής ενέταξε την Ελλάδα στην Ευρώπη πριν από 36 χρόνια διότι αυτό απαιτούσε – και εξακολουθεί να απαιτεί – το συμφέρον της χώρας και του ελληνικού λαού. Η Ελλάδα μόνο ως πλήρες και ισότιμο μέλος μιας Ενωμένης Ευρώπης μπορεί να έχει οικονομική ανάπτυξη, ομαλό δημοκρατικό βίο και εξωτερική ασφάλεια. Αυτά δηλαδή που δεν είχε ποτέ στο παρελθόν.

»Γι’ αυτό και η μεγάλη πλειοψηφία του ελληνικού λαού και των πολιτικών δυνάμεων που τον εκπροσωπούν έχει υιοθετήσει πλήρως αυτή την επιλογή του Κ. Καραμανλή. Βέβαια, η μεγάλη κρίση των τελευταίων ετών έχει οδυνηρές συνέπειες για όλους σχεδόν τους Έλληνες και τις Ελληνίδες και ιδίως για τους νέους. Έχει όμως πλέον αποδειχτεί ότι μόνο μέσα από την Ευρωπαϊκή Ένωση μπορούμε να ξεπεράσουμε τη μεγάλη αυτή κρίση. Από πουθενά αλλού δεν μπορούμε να έχουμε ούτε βοήθεια, ούτε υποστήριξη, ούτε ελπίδα.

»Σήμερα όμως, όλα αυτά απειλούνται.Σήμερα, είτε ηθελημένα, είτε άθελα, είτε σκόπιμα, είτε από λάθος, αμφισβητείται η ευρωπαϊκή πορεία της χώρας και υπονομεύεται η ένταξή μας στην Ευρωζώνη.Εάν όμως σήμερα, μέσα στην Ευρώπη, αντιμετωπίζουμε μια κρίση, έξω από την Ευρώπη δεν υπάρχει παρά η απόλυτη καταστροφή.

»Είναι στο χέρι της κάθε Ελληνίδας και του κάθε Έλληνα να αποτρέψει με την ψήφο του την
προσεχή Κυριακή αυτήν την καταστροφή και να εξασφαλίσει το μέλλον της χώρας μέσα στην Ευρώπη».

12:11 Κυβέρνηση: Το δημοψήφισμα αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων. Οσο περνούν οι μέρες όλο και περισσότεροι αντιλαμβάνονται την πραγματικότητα

11:57 Αναμένεται από ώρα σε ώρα παρέμβαση Κώστα Καραμανλή

11:56 Η επιδεινούμενη κρίση χρέους της Ελλάδας γίνεται «πολύ επικίνδυνη», αλλά δεν υπάρχει ακόμα ένδειξη ότι εξαπλώνεται σε άλλες χώρες στην ευρωπεριφέρεια, δήλωσε σήμερα ο υποδιοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Τζον Κάνλιφ.«Δεν βλέπουμε τέτοιες ενδείξεις αυτή τη στιγμή. Οι χρηματοοικονομικές αγορές δεν δείχνουν να υπάρχει μετάδοση ή εξάπλωση αυτών των κινδύνων στην περιφέρεια» είπε σε ραδιοφωνική του συνέντευξη στο BBC.«Είναι μια πολύ ασταθής κατάσταση. Είναι μια πολύ ρευστή κατάσταση. Είναι μια πολύ επικίνδυνη κατάσταση», είπε ο Κάνλιφ.Πρόσθεσε ότι ελπίζει πως η Ελλάδα και οι πιστωτές της θα είναι σε θέση να επανεκκινήσουν τις συνομιλίες μετά το δημοψήφισμα και να βρουν ένα τρόπο προκειμένου να αποφευχθεί η έξοδος της Ελλάδας από την ευρωζώνη.«Πραγματικά ελπίζω να μην συμβεί αυτό. Νομίζω ότι η ελληνική κυβέρνηση, ο ελληνικός λαός έχει ξεκαθαρίσει ότι θέλουν να παραμείνουν στην ευρωζώνη και οι εταίροι της Ελλάδας έχουν ξεκαθαρίσει ότι θέλουν (η χώρα) να παραμείνει στην ευρωζώνη» δήλωσε.

11:52 Διαφορετική άποψη από την επίσημη θέση των Ανεξαρτήτων Ελλήνων διατυπώνουν δύο βουλευτές. Μιλώντας στον ΑΝΤ1 ο Βασίλης Κόκκαλης είπε: «Κάνω έκκληση στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να συγκαλέσει συμβούλιο πολιτικών αρχηγών και να ακυρώσει το δημοψήφισμα.Από την πλευρά του, ο Κώστας Δαμαβολίτης τόνισε ότι ψηφίζει «ναι» στο ευρώ, καθώς αυτό τελικά είναι το ερώτημα του δημοψηφίσματος.

11:41 Αν οι Ελληνες ψηφίσουν «ναι» εγώ την Δευτέρα θα παραιτηθώ δηλώνει σε συνέντευξή του ο Γιάνης Βαρουφάκης.

11:44 «Η καγκελάριος έμεινε πολύ καιρό εκτός, τώρα πρέπει να ηγηθεί» για την εξεύρεση λύσης στο ελληνικό ζήτημα, δήλωσε η πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Πρασίνων Κάτριν Γκέρινγκ-Έκαρντ.

11:38 Παυλόπουλος: Η παρουσία της χώρας στο ευρώ είναι εθνικός μονόδρομος όχι μόνο για οικονομικούς λόγους αλλά και για εθνικούς λόγους – Ενα δημοψήφισμα έχει νόημα όταν γίνεται σε συνθήκες που δεν προκαλούν διχασμό

11:35 Ο Τσίπρας, το δημοψήφισμα και το πάγωμα των διαπραγματεύσεων στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

10:45 Τα χρήματα στις τράπεζες επαρκούν μόνο για 80 ώρες, λέει τραπεζικό στέλεχος στους Times

10:29 Σε αναστολή δραστηριοτήτων θα οδηγηθεί μέρος του εμπορίου εξαιτίας των καταστάσεων, όπως αναφέρει σε ψήφισμά του ο Εμπορικός Σύλλογος Αθηνών και υπογραμμίζει ότι: «βιώνουμε πλέον την ανατροπή όλου του θεσμικού πλαισίου και ιδιαίτερα της εμπιστοσύνης στις καθημερινές συναλλαγές μας μέσα και έξω από τη χώρα». Ο σύλλογος αναφέρει ότι η πραγματικότητα που βιώνουμε καταστρέφει την Αθήνα ως κύριο παγκόσμιο τουριστικό προορισμό και καλεί τον Πρωθυπουργό και την κυβέρνηση να ανταποκριθούν άμεσα και να δώσουν τις απαραίτητες λύσεις που η επιχειρηματική κοινότητα απαιτεί. Τέλος στο ψήφισμα δηλώνεται ναι στην ισότιμη συμμετοχή μας στην Ευρώπη, στο ευρώ και στην εξωστρέφεια της χώρας μας.

10:20 Ρεπορτάζ από τις ουρές μπροστά από τα μηχανήματα ανάληψης των τραπεζών στην Αθήνα παρουσιάζει η Suddeutsche Zeitung. Ο θυμός εναντίον της Ευρωπαϊκής Ένωσης, αλλά και εναντίον του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα είναι αισθητός, σχολιάζει η εφημερίδα.

10:15 Ο Αλέξης Τσίπρας ετοιμάζεται να κάνει ακριβώς αυτό που δεσμεύτηκε να μην κάνει, δηλαδή να οδηγήσει την Ελλάδα εκτός Ευρωζώνης, αναφέρει σε σημερινό της δημοσίευμα η Wall Street Journal.

9:35 Σαπέν: Αν επικρατήσει το «ναι» θα πιάσουμε ξανά δουλειά για συμφωνία με την Ελλάδα. Δεν μπορούμε να καταλήξουμε σε συμφωνία με κάποιον που λέει «όχι» δηλώνει ο Γάλλος υπουργός Οικονομικών, Μισέλ Σαπέν, διαβεβαιώνοντας ωστόσο ότι αν επικρατήσει το «ναι» στο δημοψήφισμα της Κυριακής, τότε είναι δυνατόν να ξεκινήσουν εκ νέου οι διαβουλεύσεις για την εξεύρεση λύσης. Ο Μισέλ Σαπέν τόνισε παράλληλα ότι το Eurogroup αποφάσισε ομόθυμα ότι εφόσον διεξάγεται δημοψήφισμα την Κυριακή δεν είναι δυνατόν να υπάρξει συμφωνία, αλλά επανέλαβε ότι στόχος είναι η παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ.

9:30 Ντε Γκίντος: Όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη.Τη διαβεβαίωση πως όλοι θέλουν η Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη παρέσχε σήμερα Πέμπτη ο ισπανός υπουργός Οικονομικών. Όπως μεταδίδει το Reuters, ο Ντε Γκίντος δήλωσε σήμερα πως η ευρωζώνη θα συνεχίσει να είναι ανοικτή σε διαπραγματεύσεις με την ελληνική κυβέρνηση ακόμα και αν η Ελλάδα πει «όχι» στο δημοψήφισμα.

9:35 Αποκλείει συμφωνία πριν από την Κυριακή ο Σουλτς. Το ενδεχόμενο να υπάρξει συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος της Κυριακής απέκλεισε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς, με δηλώσεις του στην εφημερίδα Die Welt.«Αποκλείω το ενδεχόμενο να υπάρξει μέχρι την Κυριακή συμφωνία μεταξύ των θεσμών και της ελληνικής κυβέρνησης για ένα πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων», είπε ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου. Πρόσθεσε ακόμη πως αν η ελληνική κυβέρνηση είχε αποστείλει την τελευταία της επιστολή δύο ημέρες νωρίτερα, τότε θα είχε υπάρξει μια πιθανότητα για παράταση του.

9:23 Με άνοδο ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο. Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 193,18 μονάδες (+0,95%) και διαμορφώθηκε στις 20.522,50 μονάδες.

9:15 Οδηγίες από τον Economist προς ξένους τουρίστες στην Ελλάδα: Τι να κάνετε με τα ΑΤΜ


9:10
Κουρουμπλής: «Πού το κακό που προπαγανδίζουμε το «όχι» στο υπ. Υγείας;». «Ε, και λοιπόν πού το κακό με το mail που στείλαμε;» αναρωτήθηκε το πρωί της Πέμπτης ο υπουργός Υγείας απαντώντας με τον τρόπο αυτό στην αποκάλυψη ότι με έγγραφο του ο γενικός γραμματέας Υγείας το οποίο έφυγε σε σειρά άλλων γενικών γραμματέων της κυβέρνησης, υπουργών, στελεχών του Μαξίμου και διοικητικών στελεχών του Δημοσίου, καλεί ανοικτά σε «ΟΧΙ». με κείμενο που τιτλοφορείται «γιατί λέμε ΟΧΙ στο τελεσίγραφο των θεσμών».

9:05 «Είναι πλέον σαφές ότι οι δυνάμεις της Γερμανίας και της Ευρώπης δεν θέλουν απλά η ελληνική κυβέρνηση να συνθηκολογήσει», επισημαίνει ο Βρετανός αρθρογράφος Seumas Milne του Guardian, υπογραμμίζοντας πως ο πραγματικός σκοπός τους είναι η αλλαγή καθεστώτος.

9:00 Μητρόπουλος: Ο Τσίπρας πρέπει να μείνει και με «ναι» στο δημοψήφισμα. Ο πρωθυπουργός πρέπει να μείνει ακόμα και εάν ο λαός ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα είπε ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ και αντιπρόεδρος της Βουλής, Αλέξης Μητρόπουλος.Σημείωσε ότι «και ο ίδιος αλλά και εμείς δεν θα τον αφήσουμε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού διανοείστε στη δυσκολότερη απόφαση του λαού να λιποτακτήσει;».

8:40 Politico: Μας χώριζαν 60 εκατ. για συμφωνία και ξαφνικά σηκώθηκαν και έφυγαν, λέει ο Γιούνκερ

8:30 Σενάρια για «σχέδια ανθρωπιστικής βοήθειας» προς την Ελλάδα. Η γερμανική Handelsblatt υποστηρίζει, επικαλούμενη πηγές από τη γερμανική κυβέρνηση, πως αξιωματούχοι γερμανικών υπουργείων συζητούν για το πώς θα μπορούσε να διαμορφωθεί ένα σχέδιο παροχής υποστήριξης προς την Ελλάδα σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης με χαρακτήρα ανθρωπιστικής βοήθειας.

8:10 Οι συνδικαλιστές του Μετρό ζητούν αλλαγή διοίκησης. Σε κατάληψη των γραφείων της διοίκησης της ΣΤΑΣΥ προχώρησαν το πρωί της Πέμπτης οι εκπρόσωποι των σωματείων των εργαζομένων της εταιρείας, με κύριο αίτημα την αντικατάσταση του νυν προέδρου και διευθύνοντος συμβούλου, κ. Νίκου Παπαθανάση.

7:43 Βενιζέλος: «Πώς εγγυάται ο κ. Τσίπρας τις καταθέσεις; Με ποια λεφτά;». «Η κυβέρνηση εξακολουθεί να επιδιώκει να εγκλωβίσει τους πολίτες σε ένα τελείως τεχνητό, για να μην πω πλαστό ερώτημα» υποστήριξε ο πρώην πρόεδρος του ΠαΣοΚ.Τονισε ότι «στην πραγματικότητα αυτό που ψηφίζουμε δεν είναι «ναι» ή «όχι» σε συγκεκριμένες προτάσεις της 26ης Ιουνίου. Ψηφίζουμε «ναι» στην Ευρώπη, «ναι» στο ευρώ, «ναι» στη σταθερότητα, «ναι» στην ασφάλεια, ή «όχι» σε όλα αυτά, επιλέγοντας το άγνωστο».

7:30 Κυρ. Μητσοτάκης: «Εάν επιστρέψουμε στη δραχμή, τα χρέη θα διπλασιαστούν». Όπως ανέφερε «η φαντασίωση του ΣΥΡΙΖΑ συγκρούστηκε με την πραγματικότητα».Επιπλέον σημείωσε ότι ο κ. Τσίπρας ξέρει ότι το «όχι» θα μας οδηγήσει στη δραχμή, ενώ εκτίμησε ότι εάν χρεοκοπήσουν οι τράπεζες, οι καταθέσεις θα κουρευτούν.

7:28 Δεύτερη ημέρα οι συνταξιούχοι έξω από τις τράπεζες για τα 120 ευρώ