Μέχρι στιγμής δεν έχει τεθεί κανένα θέμα πληρωμών και όλα τα τουριστικά γραφεία λαμβάνουν κανονικά εμβάσματα για τις υπηρεσίες τους από όλες τις χώρες του κόσμου, τονίζει σε ανακοίνωσή του ο Σύνδεσμος των Εν Ελλάδι Τουριστικών και Ταξιδιωτικών Γραφείων (ΗΑΤΤΑ), ύστερα από άμεση επικοινωνία με μέλη του (τουριστικά γραφεία εισερχόμενου τουρισμού), τα οποία διακινούν τον οργανωμένο τουρισμό της χώρας.
Ο ΗΑΤΤΑδιευκρινίζει ότι με βάση τον Ν. 393/1976, όπως ισχύει, οι tour operators όλων των τρίτων χωρών εκτός Ε.Ε. έχουν υποχρέωση να συνεργάζονται/συμβάλλονται με ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία για την πραγματοποίηση των οργανωμένων ταξιδίων (που περιλαμβάνουν τουλάχιστον δύο υπηρεσίες, ήτοι μεταφορά, διαμονή, κλπ) των πελατών τους στη χώρα. «Επομένως, μόνο τα ελληνικά (ή ευρωπαϊκά) τουριστικά γραφεία έχουν δικαίωμα από το νόμο να προχωρούν σε συνεργασίες με tour operators τρίτων χωρών».
Ο Σύνδεσμος απευθύνει «έκκληση προς όλους για απόλυτη ψυχραιμία και προσπάθεια μη διασποράς ανεπιβεβαίωτων ειδήσεων, προκειμένου να μην εκτίθεται ανεπανόρθωτα ο ελληνικός τουρισμός και να μην δίνεται έρεισμα στους συνεργάτες/ πελάτες του εξωτερικού να μην πληρώνουν τις υποχρεώσεις τους. Τέτοιες τοποθετήσεις προκαλούν ακόμα μεγαλύτερη οικονομική αστάθεια και επ’ ουδενί δεν συμβάλλουν θετικά στην ομαλή λειτουργία του ελληνικού τουρισμού».