Απέναντι στην «αποφασιστική πρόκληση» που θέτει η Ελλάδα, η κυβέρνηση μεγάλου συνασπισμού στο Βερολίνο είναι απόλυτα ενωμένη, γράφει ο ανταποκριτής της «Le Monde» στη γερμανική πρωτεύουσα Φρεντερίκ Λεμέτρ.
Πράγματι, τη Δευτέρα κατά τη διάρκεια της κοινής συνέντευξης τύπου που έδωσαν η Άνγκελα Μέρκελ και ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, έπειτα από τις επαφές που είχαν με την αντιπολίτευση, απηύθυναν το ίδιο μήνυμα αποφασιστικότητας έναντι της Αθήνας. Αν και με κάποιες διαφοροποιήσεις: ο πρόεδρος του SPD εμφανίστηκε με σαφώς πιο κριτική διάθεση έναντι της ελληνικής κυβέρνησης συγκριτικά με την καγκελάριο.

«Η κεφαλαιώδης διαφορά μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και όλων των άλλων κυβερνήσεων της ζώνης του ευρώ δεν αφορά τις λεπτομέρειες της διαπραγμάτευσης αλλά εντοπίζεται στο γεγονός ότι η Αθήνα θέλει να τροποποιήσει τις συνθήκες συνεργασίας στους κόλπους της Ευρωζώνης ή θέλει τουλάχιστον να έχει το δικαίωμα να μη σέβεται αυτές τις συνθήκες», είπε ο Γκάμπριελ. Για να προσθέσει ότι «η ιδεολογία ή η ακολουθούμενη πολιτική από την ελληνική κυβέρνηση δεν δύναται, εν τέλει, να θέσει υπό αμφισβήτηση την οικονομική κατάσταση της Ευρωζώνης στο σύνολό της».
Από την άλλη πλευρά, η καγκελάριος δεν θέλει να αντιδρά υπό το κράτος του επείγοντος. Η Μέρκελ πιστεύει, ότι ενόψει του δημοψηφίσματος που έχει προγραμματιστεί για τις 5 Ιουλίου από τον έλληνα πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, δεν είναι δυνατή μια συμφωνία της τελευταίας στιγμής. «Η διαπραγμάτευση πριν από το δημοψήφισμα δεν έχει νόημα», σημείωσε ο Φόλκερ Κάουντερ, πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των Χριστιανοδημοκρατών στη γερμανική Bundestag.
Την Τρίτη η γερμανίδα καγκελάριος πήρε τις αποστάσεις της από μια νέα συμφιλιωτική προσπάθεια που ανέλαβε το πρωί ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιουνκέρ. Την ίδια ώρα απέκλειε το ενδεχόμενο παράτασης της ισχύος του δεύτερου πακέτου βοήθειας προς την Αθήνα. «Το πρόγραμμα τερματίζεται τα μεσάνυχτα της Τρίτης, ώρα Κεντρικής Ευρώπης», σημείωσε με την σχολαστικότητα που τη διακρίνει η καγκελάριος.
Η Μέρκελ γνωρίζει, ωστόσο, ότι κάθε κατηγορηματική θέση που παίρνει πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος μπορεί να επηρεάσει υπέρ του «ΟΧΙ» τους Έλληνες ψηφοφόρους. Γνωρίζει επίσης ότι θα πρέπει να συνεχίσει να διαπραγματεύεται με τον Τσίπρα την επομένη του δημοψηφίσματος. Εξ ου και η αυτοσυγκράτησή της.
Για τη Μέρκελ, αλλά επίσης και για τον Γκάμπριελ, μια έξοδος της Ελλάδας από την Ευρωζώνη θα ήταν ασφαλώς λιγότερο βλαπτική για τη Γερμανία από όσο θα ήταν για τις τόσο αποκλίνουσες και διαφορετικές μεταξύ τους ευρω-οικονομίες. «Αν το ευρώ αποτύχει, αποτυγχάνει η Ευρώπη», επαναλαμβάνει με κάθε ευκαιρία η καγκελάριος.
Αυτό, ωστόσο, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει καμία χώρα να εγκαταλείψει το ευρώ. «Αυτό σημαίνει ότι έχουμε κοινές αρχές, αρχές πάνω στις οποίες στηρίζεται η οικονομική και νομισματική ένωση. Το γεγονός ότι διαθέτουμε ένα κοινό νόμισμα δείχνει την εμπιστοσύνη που υπάρχει ανάμεσα στους Ευρωπαίους εταίρους», εξήγησε τη Δευτέρα η Μέρκελ.
Ο Ζίγκμαρ Γκάμπριελ υπήρξε ακόμη πιο ευθύς: «Η ελληνική κυβέρνηση επιθυμεί πολιτικά (…) ιδεολογικά μια άλλη ζώνη του ευρώ. Έχω την σταθερή πεποίθηση ότι η ζώνη του ευρώ θα ετίθετο σε κίνδυνο αν υποκύπταμε σ’ αυτή την πίεση. Εν τέλει η Ευρωζώνη θα καθίστατο στο σύνολό της ασταθής και θα αποτύγχανε. (…) Θεωρώ ότι δεν μπορούμε να πάρουμε αυτό το ρίσκο».
Ανεπαίσθητα η Άνγκελα Μέρκελ, αλλά και το SPD, υιοθέτησαν τις πάγιες θέσεις που εξέφραζε αυτές τις τελευταίες εβδομάδες ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε.