Στα ύψη εκτινάχθηκαν νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης οι αγορές μετοχών και οι περιφερειακές αγορές ομολόγων της ζώνης του ευρώ, διευρύνοντας τα κέρδη του πρωινού καθώς πληθαίνουν οι φήμες ότι η Ελλάδα είναι έτοιμη να χαλαρώσει την στάση της και να δεχθεί περισσότερες από τις απαιτήσεις των δανειστών.

Ο δείκτης FTSEurofirst 300, στον οποίο μετέχουν 300 μετοχές από όλα τα Χρηματιστήρια της Ευρωζώνης, ενισχυόταν κατά 1,5% στις 2 μετά το μεσημέρι, ώρα Κεντρικής Ευρώπης, ενώ ο δείκτης Euro STOXX, στον οποίο μετέχουν οι μετοχές των 50 εταιρειών με τη μεγαλύτερη κεφαλαιοποίηση στην Ευρωζώνη, ενισχυόταν κατά 2,1%.

Με σημαντικά κέρδη ξεκίνησαν kai οι αμερικανικοί δείκτες, με την αγορά να βλέπει θετικά τις εξελίξεις σχετικά με την Ελλάδα, καθώς παρατηρείται έντονη κινητικότητα προκειμένου να αποφευχθεί το αρνητικό σενάριο για την Ευρωζώνη.

Νωρίς το απόγευμα της Τετάρτης στο άνοιγμα της Wall Street ο δείκτης Dow Jones ενισχυόταν κατά 0,96% στις 17.788,20 μονάδες, ο τεχνολογικός δείκτης Nasdaq σημείωνε κέρδη 0,97% στις 5.035,13 μονάδες και ο δείκτης S&P 500 κινείται ανοδικά κατά 0,79% στις 2.079,51 μονάδες. Λίγο πριν τις 19:00 ώρα Ελλάδας ο δείκτης Dow Jones βρίσκεται στο +70% στις 17.742 μονάδες, ο Nasdaq σημειώνει κέρδη 0,58%, ενώ ο S&P 500 παρουσιάζει άνοδο κατά 0,60%.

Οι αποδόσεις των ισπανικών, ιταλικών και πορτογαλικών 10ετών ομολόγων υποχωρούσαν στο 2,22%, στο 2,25% και στο 2,90% αντιστοίχως μετά τις εξελίξεις που φέρουν την Ελλάδα και τους εταίρους της και πάλι κοντά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για μια νέα δανειακή συμφωνία.
Αντιθέτως η απόδοση του 10ετούς ομολόγου της γερμανικής κυβέρνησης ενισχυόταν κατά 4,3 μονάδες βάσης στο υψηλότερο επίπεδο της ημέρας (0,82%) επειδή οι επενδυτές συνεκτιμούσαν το γεγονός ότι η Γερμανία ως η μεγαλύτερη και ισχυρότερη οικονομία της Ευρωζώνης, θα αναλάβει συγκριτικά περισσότερο από το κόστος του νέου πακέτου διάσωσης της Ελλάδας.
Τάσεις ανάκαμψης εμφάνιζε μετά το μεσημέρι και το ευρώ στις διεθνείς αγορές συναλλάγματος, ενισχυόμενο στα 1,1153 δολάρια, ενώ κατά 0,4% ενισχυόταν το ευρωπαϊκό νόμισμα και έναντι της βρετανικής στερλίνας.
Το ενδιαφέρον, σε ό,τι αφορά τις αγορές, εστιάζεται στο ενδεχόμενο να ματαιωθεί το προκηρυχθέν για την Κυριακή δημοψήφισμα στην Ελλάδα, δεδομένου ότι πολλοί «σκληροπυρηνικοί» αξιωματούχοι της Ευρωζώνης
(πρωτοστατούντος του γερμανού υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε) συνδέουν εμμέσως πλην σαφώς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων με την Αθήνα με την παραίτηση της κυβέρνησης Τσίπρα.
Και ο αντικαγκελάριος της Γερμανίας Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, άλλωστε, έχει ξεκαθαρίσει ότι οι επαφές με την Αθήνα θα επαναληφθούν μετά την ετυμηγορία του ελληνικού λαού. Εξυπακούεται ότι η μη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος θα απομακρύνει το ενδεχόμενο αποδοκιμασίας από τον ελληνικό λαό της κυβερνητικής πρότασης για υπερψήφιση του «Όχι», που θα μπορούσε να προκαλέσει την ανατροπή της κυβέρνησης.
Επιχείρημα των «σκληροπυρηνικών» είναι η πλήρης απώλεια εμπιστοσύνης των εταίρων έναντι της ελληνικής κυβέρνησης.

Reuters: Υπέρ του ναι θα ταχθούν οι Ελληνες, εκτιμούν οι αναλυτές

Οι Αμερικανοί επενδυτές εκτιμούν ότι οι Έλληνες θα ταχθούν υπέρ της πρότασης των θεσμών στο δημοψήφισμα της Κυριακής, σύμφωνα με δημοσκόπηση του Reuters.

Οι 15 από τους 21 Αμερικανούς επενδυτές εκτιμούν ότι οι ελληνες πολίτες θα απαντήσουν «ναι» στο δημοψήφισμα της 5ης Ιουνίου.

«Οι Έλληνες φοβούνται πάρα πολύ αυτή τη στιγμή» επισημαίνει ο Ντέιβιντ Κέλλι, αναλυτής της JP Morgan. «Πολλοί θεωρούν ότι το όχι θα επιφέρει μία καταστροφική κατάσταση» συμπληρώνει ο επενδυτής.

Μάλιστα, σύμφωνα με το Reuters, κανένας επενδυτής δεν υποστηρίζει ότι η Ελλάδα θα απορρίψει την πρόταση των θεσμών, εκτιμώντας ότι η τραπεζική αργία θα μειώσει αρκετά το ποσοστό των υπέρμαχων του «όχι».

Οι δείκτες

Ο δείκτης DAX ενισχύθηκε με το άνοιγμα κατά 0,96% και διαμορφώθηκε στις 11.050,32 μονάδες.

Με άνοδο άρχισαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Παρισιού. Ο δείκτης CAC 40 ενισχύθηκε κατά 1,24% και διαμορφώθηκε στις και διαμορφώθηκε στις 4.849,43 μονάδες.

Ανοδος καταγράφηκε και στο χρηματιστήριο του Λονδίνου, όπου ο δείκτης FTSE-100 ενισχύθηκε κατά 0,79% και διαμορφώθηκε στις 6.572,75 μονάδες.

Ο σύνθετος πανευρωπαϊκός δείκτης Stoxx 600 σημειώνει κέρδη 0,68% στις 383,90 μονάδες.

Με άνοδο ολοκληρώθηκαν οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο, εν αναμονή των νέων εξελίξεων μετά τη στάση πληρωμών από την Ελλάδα.

Ο δείκτης Nikkei ενισχύθηκε κατά 93,59 μονάδες, σε ποσοστό 0,46%, και διαμορφώθηκε στις 20.329,32 μονάδες.