Στις δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα επικεντρώνει και σήμερα ο διεθνής Τύπος. Στα πρωτοσέλιδα των εφημερίδων παγκοσμίως βρίσκεται το ελληνικό ζήτημα ενω οι ηλεκτρονικές σελίδες των μεγαλύτερων διεθνών μέσων μεταδίδουν live ότι συμβαίνει. Στις πιέσεις που δέχεται ο Τσίπρας να υποχωρήσει, στην ελληνική πρόταση της τελευταίας στιγμής, στο κόστος της συμφωνίας, στις πρώτες δημοσκοπήσεις που φέρνουν το «οχι» μπροστά, στη χθεσινή μεγάλη συγκέντρωση υπέρ του «ναι στην Ευρώπη», αλλά και στις αντιδράσεις της γερμανικής πλευράς είναι στραμμένο το βλέμμα της ειδησεογραφίας παγκοσμίως.

Στη χθεσινή συγκέντρωση των Ελλήνων πολιτών στο σύνταγμα εστιάζει ο Guardian σε σημερινό άρθρο του με τίτλο «Οι υποστηρικτές του ‘ναι’ στην Ελλάδα επιμένουν: Δεν είμαστε προδότες».

Όπως επισημαίνει το δημοσίευμα, χιλιάδες Έλληνες με σημαίες στα χέρια συγκεντρώθηκαν παρά την καλοκαιρινή καταιγίδα έξω από το κοινοβούλιο στην Αθήνα την Τρίτη, προκειμένου να φωνάξουν ότι η χώρα τους ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ένωση και να προειδοποιήσουν ότι η έξοδός της θα οδηγήσει στην καταστροφή.

«Πέντε ημέρες πριν από το δημοψήφισμα που πολλοί ερμηνεύουν ως επιλογή ανάμεσα σε περαιτέρω λιτότητα και έξοδο από το ευρώ και την ΕΕ, το στρατόπεδο του ‘ναι’ έχει αρχίσει να συντονίζει τις δράσεις του», υπογραμμίζει ο Guardian.

Και ο σκιτσογράφος της βρετανικής εφημερίδας επικεντρώνει στο ελληνικό ζήτημα παρουσιάζοντας την άγνκελα Μέρκελ ντυμένη στο χακί να δείχνει στην Ελλάδα την πόρτα της εξόδου από το ευρώ.

Σε διαρκή ενημέρωση παρουσιάζει τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Telegraph η οποία επικεντρώνει στην μη πληρωμή του ΔΝΤ αλλά και στις πρώτες δημοσκοπήσεις που θέλουν το «οχι» να υπερτερεί του «ναι» στο δημοψήφισμα.

Την ίδια ώρα σε άλλο δημοσίευμα διερωτάται αν ενδιαφέρει τον κόσμο και ιδιαίτερα τη Μεγάλη Βρετανία, το πιστωτικό γεγονός που συνέβη στην Ελλάδα. Και η απάντηση είναι ότι το ενδιαφέρον είναι έντονο, καθώς η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης, αλλά από την άλλη λόγω μεγέθους δεν πρόκειται να προκαλέσει σεισμικές δονήσεις σε όλη την υφήλιο. Το σχετικό άρθρο σημειώνει πως με οικονομικούς όρους, η Ελλάδα είναι μικρή και η συνεισφορά της στο ΑΕΠ της ΕΕ είναι μόλις 2%. «Η σύγκριση της Ελλάδας με άλλες χώρες που βρίσκονται μέσα ή έξω από την ΕΕ, την κάνει ακόμη πιο μικρή (μόλις το 0.4% της παγκόσμιας οικονομίας). Το ΑΕΠ της είναι μικρότερο ακόμη και από ορισμένες πόλεις των ΗΠΑ».

«Υπό πίεση ο Τσίπρας να υποχωρήσει» τιτλοφορεί το σημερινό του δημοσίευμα το Bloomberg. Οι Ευρωπαίοι ηγέτες περιμένουν να δουν σημάδια ότι ο Έλληνας Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας είναι έτοιμος να συμβιβαστεί καθώς χώρα του είναι εγκλωβισμένη στα capital controls και δεν κατάφερε να καταβάλει την πληρωμή προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, σημειώνει το Bloomberg.

H Ελλάδα κηρύσσει στάση πληρωμών στο ΔΝΤ παρά την νέα προσπάθεια για βοήθεια, είναι ο τίτλος του δημοσιεύματος της Wall Street Journal.Η Ελλάδα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που κήρυξε default στο ΔΝΤ καθώς το πρόγραμμα έληξε και οι πιστωτές της απέρριψαν την έσχατη προσπάθεια να κερδηθεί περισσότερος χρόνος.

«Δεν θα δοθεί νέα διάσωση εάν δε φύγει ο Τσίπρας» είναι ο τίτλος δημοσιεύματος των βρετανικών Times. Η Ελλάδα δεν θα πάρει ούτε ‘ένα.. σεντ από νέο δάνειο διάσωσης, όσο ο Αλέξης Τσίπρας και ο Γιάνης Βαρουφάκης παραμένουν στην εξουσία, επειδή η Γερμανία θα μπλοκάρει μια οποιαδήποτε τέτοια συμφωνία, δήλωσε στους Times του Λονδίνου ένας από τους πολιτικούς με τεράστια επιρροή στην Ευρώπη.

«Στην Ελλάδα, ο χρόνος τελείωσε» γράφουν οι βρετανικοί Financial Times, καθώς «η Ευρωζώνη απορρίπτει την παράταση, το πρόγραμμα έληξε και το ΔΝΤ λέει πως η Αθήνα βρίσκεται σε αθέτηση πληρωμών». «Η πρόταση Τσίπρα ήταν η πιο πρόσφατη ανατροπή στο ανεξέλεγκτο αδιέξοδο με τους πιστωτές και αιφνιδίασε αρκετούς στις Βρυξέλλες -κάποιοι την απέρριψαν αμέσως, άλλοι υπέθεσαν πως ήταν απόπειρά του να ενισχυθεί στο εσωτερικό πριν το δημοψήφισμα» γράφει: «Νομίζετε πως το Eurogroup θα δώσει διετές πρόγραμμα σε μία κυβέρνηση που λέει στο λαό της να απορρίψει την συμφωνία;» ρωτά διπλωμάτης της ΕΕ που επικαλείται η εφημερίδα.

«Την ίδια στιγμή, οι δανειστές ετοιμάζονται για μία πιθανώς καθοριστική συνεδρίαση της ΕΚΤ, καθώς υπάρχουν φόβοι πως η Φρανκφούρτη μπορεί να αυξήσει τα ενέχυρα που θα απαιτεί για την έκτακτη χρηματοδότηση» συνεχίζουν, λέγοντας πως «η ΕΚΤ πρόκειται να ανεβάσει την πίεση στις πολιορκημένες τράπεζες». Στα υπόλοιπα κείμενά τους, οι FT περιγράφουν πώς στο Σύνταγμα «οι υποστηρικτές του «όχι» προσπαθούν να αποφύγουν τις αναφορές στο ευρώ» ενώ στην Ουάσινγκτον πώς «οι Έλληνες ρίχνουν το ΔΝΤ σε αχαρτογράφητη περιοχή, γενόμενοι η πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που δεν πληρώνει δόση».

Η γερμανίδα καγκελάριος ‘Αγγελα Μέρκελ εμφανίζεται σκεπτική τον τελευταίο καιρό. Όπως μεταδίδουν το Reuters και το Γερμανικό Πρακτορείο, η Μέρκελ δήλωσε στην κεντρική επιτροπή των Χριστιανοδημοκρατών (CDU) ότι δεν επιθυμεί να συζητήσει με την Ελλάδα για τις νέες προτάσεις που κατέθεσε η Αθήνα πριν από τη διεξαγωγή του δημοψηφίσματος την Κυριακή.

Από την πλευρά του ο αντικαγκελάριος Ζίγκμαρ Γκάμπριελ δήλωσε ότι «το καλύτερο θα ήταν αν ο κύριος Τσίπρας ακύρωνε το δημοψήφισμα, σύμφωνα με την Frankfurter Allgemeine ενώ ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών Χανς-Γεργκ Σέλινγκ χαρακτήρισε σε συνέντευξή του στον αυστριακό ραδιοφωνικό σταθμό ORF «ανέφικτες» τις νέες προτάσεις της ελληνικής κυβέρνησης.

Από την άλλη πλευρά του ο πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας του Die Linke Γκρέγκορ Γκίζι επεκρίνει σφοδρά τη στάση του γερμανού αντικαγκελάριου Ζίγκμαρ Γκάμπριελ σε ό,τι αφορά το ελληνικό δημοψήφισμα σε συνέντευξή του στην εφημερίδα Saarbruecker Zeitung.«Πραγματικά το χαρακτηρίζω εξαναγκασμό. Με αυτόν τον τρόπο αναμειγνύεται ο Γκάμπριελ έντονα σε μια προεκλογική εκστρατεία», δήλωσε ο Γκίζι. Ο γερμανός αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας είχε ξεκαθαρίσει τη Δευτέρα ότι «στον πυρήνα» του δημοψηφίσματος της 5ης Ιουλίου βρίσκεται η αποδοχή ή μη του ευρώ. «Ζήτησε από τους Έλληνες να ψηφίσουν «ναι», παρόλο που μετά θα περικοπούν περαιτέρω οι μισθοί και οι συντάξεις και τα συσσίτια θα ταΐζουν ακόμη περισσότερους», πρόσθεσε ο Γκίζι. «Αυτή είναι η επιθυμία του Σοσιαλιστικού Κόμματος; Απίστευτο, είναι το μόνο που έχω να πω», καταλήγει.

Το Spiegel από την πλευρά του βάζει τον επίσης λιτό τίτλο «δεν πλήρωσαν», ενώ στη ζωντανή κάλυψη των εξελίξεων γράφει το πρωί της Τετάρτης ότι οι τράπεζες «πολιορκούνται από συνταξιούχους». Στο ξεχωριστό θέμα για τη συγκέντρωση στο Σύνταγμα, το περιοδικό βάζει τίτλο «υπέρ της Ευρώπης, εναντίον του Τσίπρα» ενώ στο κεντρικό άρθρο ο τίτλος είναι «Η ώρα μηδέν της Ελλάδας».

«Το ελληνικό κράτος χρεοκόπησε, το πρόγραμμα διάσωσης έληξε, όμως η κατάσταση δεν είναι τόσο αδιέξοδη όσο φαίνεται» γράφει ο αρθρογράφος Στέφαν Κάιζερ, βλέποντας «ευκαιρία για νέα αρχή». «Τώρα έγινε: Η Ελλάδα χρεοκόπησε» γράφει, λέγοντας πως «αυτή είναι η κακή είδηση, η καλή είναι ότι δεν είναι όλα χαμένα». Συνοπτικά, το περιοδικό υποστηρίζει πως οι λίγες ημέρες μέχρι την επόμενη πληρωμή (πριν το τέλος Ιουλίου) πρέπει να αξιοποιηθούν για νέα συμφωνία χωρίς το βάρος των προηγούμενων διαπραγματεύσεων: «Η νέα συμφωνία πρέπει να είναι πραγματικός συμβιβασμός: Σωστά η Ευρωζώνη επιμένει σε μεταρρυθμίσεις σε διοικήση και σύστημα πρόνοιας, σωστά ζητά τακτοποίηση των δημοσιονομικών, αλλά για τους Έλληνες είναι απαραίτητο να υπάρξει μία προοπτική και για αυτό χρειάζεται να μειωθεί το βάρος του χρέους» γράφει.

«Η Αθήνα δεν αποπλήρωσε το ΔΝΤ» γράφει η γαλλική Monde, βλέποντας την «Ελλάδα να βυθίζεται λίγο ακόμη πιο βαθιά στην κρίση». «Ελλείψει φρέσκων κεφαλαίων, η Αθήνα έγινε η πρώτη ανεπτυγμένη χώρα που δεν πλήρωσε το ΔΝΤ ενώ το Ταμείο από την πλευρά του, με τη μη αποπληρωμή 1,6. δισ. ευρώ, υφίσταται την υψηλότερη αθέτηση πληρωμών από μέλος του» γράφει.

Στα υπόλιπα κείμενά της, η εφημερίδα εξετάζει τα (γνωστά) πιθανά σενάρια, γράφει πως το στρατόπεδο του «ναι» κινητοποίησε 20.000 άτομα, αναρωτιέται εάν μία στάση πληρωμών οδηγεί αυτόματα στο Grexit ενώ βλέπει το Βερολίνο να μένει στην σκληρή γραμμή απέναντι στην Αθήνα.

«Η Ελλάδα επισήμως σε χρεοκοπία έναντι του ΔΝΤ» γράφει από την πλευρά της η Liberation, λέγοντας πως παραμένουν ανοικτά αρκετά σενάρια για την Ελλάδα και το ευρώ και σημειώνοντας πως «στα μάτια αρκετών από τους πιστωτές, ένα «όχι» στο δημοψήφισμα θα είναι «ναι» σε έξοδο από το ευρώ». Σε άρθρο με τίτλο «Ελλάδα, μόνη στα αριστερά», υποστηρίζει ότι «το ερώτημα δεν είναι μόνο εάν οι Έλληνες θα υποχωρήσουν στην τρόικα, αλλά επίσης αφορά και την στάση άλλων λαών απέναντι σε ένα νεοφιλελεύθερο μοντέλο που βρίσκεται μόνο στην Ευρώπη».