Σε καθεστώς καθυστέρησης πληρωμής (σ.σ.: όχι χρεοκοπίας) έθεσε το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο την Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση που έγινε λίγο μετά τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη.

Ο εκπρόσωπος του ΔΝΤ Τζέρι Ράϊς δήλωσε ότι η Ελλάδα δεν αποπλήρωσε μέχρι σήμερα (τα μεσάνυχτα της Τρίτης προς Τετάρτη) τη δόση των περίπου 1,5 δισ. ευρώ που όφειλε, με αποτέλεσμα η χώρα να βρίσκεται σε κατάσταση καθυστέρησης πληρωμών.

Αυτό σημαίνει ότι η χώρα μπορεί πλέον να λάβει επιπρόσθετη χρηματοδότηση μόνο όταν επιλυθεί το ζήτημα της ανείσπρακτης, καθυστερούμενης οφειλής της.

Ο ίδιος ανέφερε ότι το διοικητικό συμβούλιο του Ταμείου ενημερώθηκε για την εξέλιξη αυτή όπως και για το αίτημα που απέστειλε η ελληνική κυβέρνηση για παράταση του χρόνου αποπληρωμής της συγκεκριμένης οφειλής και το οποίο θα εξετάσει «εν ευθέτω χρόνο».

Πρόκειται για την πρώτη ανεπτυγμένη οικονομία που προχωρά σε αθέτηση πληρωμής προς τον θεσμό ενώ το ποσό, η πληρωμή του οποίου αθετήθηκε, είναι το υψηλότερο στην ιστορία του Ταμείου.

Η ενημέρωση ξεκίνησε με την Κριστίν Λαγκάρντ να παρουσιάζει την επιστολή που της είχε στείλει από νωρίς το πρωί χθες ο Αλέξης Τσίπρας στην οποία ανέγραφε ότι δεν θα πληρωθεί η δόση και ζητούσε παράταση. Είπε τη γνώμη της και εκτίμησε ότι έχει κάθε δικαίωμα να είναι στεναχωρημένη διότι θεωρεί ότι δεν έτυχε καλής αντιμετώπισης από την Ελλάδα.

Εκτιμά ότι βοήθησε την χώρα ενώ κάποια στιγμή έδειξε και θυμό. Η κατάσταση ήταν βαριά καθώς είναι η πρώτη φορά που συμβαίνει κάτι τέτοιο σε αναπτυγμένη χώρα.

Αναμένεται να συνεδριάσει το ΔΣ όπου θα συζητηθούν οι νομικές λεπτομέρειες του αιτήματος για παράταση στην πληρωμή που ζήτησε η κυβέρνηση. Υπάρχουν πληροφορίες ότι δεν θα γίνει δεκτό το αίτημα