Στην αποσύνδεση των καρτών που έχουν εκδώσει από τα διεθνή συστήματα εκκαθάρισης συναλλαγών προχώρησαντη Δευτέρατουλάχιστον δύο συστημικοί όμιλοι, καθιστώντας αδύνατη τη διενέργεια πληρωμών εκτός συνόρων.

Πρόκειται για απόφαση που ελήφθη μετά την έκδοση του Προεδρικού Διατάγματος με το οποίο καθορίστηκαν τα μέτρα περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων.

Στον αντίποδα,τουλάχιστον δύο τράπεζεςκράτησαν τη Δευτέρα ανοιχτό το κύκλωμα που επιτρέπει τη πραγματοποίηση συναλλαγών από τους πελάτες τους με τις κάρτες τουςστο εξωτερικό.

Αυτό είναι δυνατόν,καθώς οι χρηματοπιστωτικοί οργανισμοί Visa, Mastercard και American Express συνεχίζουν να εγγυώνται την εκκαθάριση των συναλλαγών και την πληρωμή των εμπόρων, ως ενδιάμεσοι φορείς.

Όπως επισημαίνουν τραπεζικοί κύκλοι, τα capital controlsπου ανακοινώθηκαν δεν αποσαφηνίζουν επαρκώςτι ισχύει στις συναλλαγές που γίνονται με πλαστικό χρήμα εκτός της χώρας.

Ως εκ τούτου, κάθε πιστωτικό ίδρυμα ακολουθεί έως τώρα τη δική του πολιτική.

Προσθέτουν πάντως πως ανά πάσα στιγμή, με απόφαση της κάθε τράπεζας η δυνατότητα αγορών στο εξωτερικό μπορεί να διακοπεί, ακόμη κι αν δεν υπάρξει άλλη ειδική μέριμνα από το υπουργείο Οικονομικών για αυτές τις συναλλαγές.

Εξάλλου, είναι πιθανό η ευχέρεια αυτή να ανασταλείεάν ο χρηματοπιστωτικός οργανισμός που εγγυάται τη συναλλαγή, όπως προαναφέρθηκε, άρει την εμπιστοσύνη του στην τράπεζα που έχει εκδώσει την κάρτα.

Οι συναλλαγές στην Ελλάδα

Κατά τα άλλα, όλες οι συναλλαγές που γίνονται σε επιχειρήσεις εντός της χώρας είναι δυνατές με ηλεκτρονικά μέσα πληρωμών, χωρίς κανένα όριο.

Όπως αναφέρει η Visa σε ανακοίνωσή της, το σύστημα διαχείρισης συναλλαγών με τιςκάρτες της λειτουργεί κανονικά.

«Οι κάρτες λειτουργούν για αγορές σε επιχειρήσεις αλλά και στα ΑΤΜ εντός Ελλάδας και σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου» αναφέρει χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η Mastercard σε δική της ανακοίνωση τονίζει ότι τα συστήματά της λειτουργούν κανονικά.

«Συνεχίζουμε να παρακολουθούμε στενά την κατάσταση και θα προχωρήσουμε σε κάθε περαιτέρω ενέργεια που τυχόν θα απαιτηθεί καθώς η κατάσταση εξελίσσεται, ώστε να διασφαλίσουμε ότι πελάτες και κάτοχοι καρτών θα συνεχίσουν να λαμβάνουν τις πιο αποδοτικές και αποτελεσματικές υπηρεσίες, ακόμα και στην περίπτωση αλλαγών» αναφέρει χαρακτηριστικά η Mastercard.

Προβλήματα

Ωστόσο, τα προβλήματα εντός των συνόρων δεν λείπουν, καθώς ένα ποσοστό των επιχειρήσεων έχει σταματήσει να δέχεται κάρτες.

Κι αυτό παρά το γεγονός ότι η εκκαθάριση των συναλλαγών γίνεται άμεσα, όπως πάντα, και τα χρήματα πιστώνονται στο λογαριασμό της επιχείρησης την αμέσως επόμενη εργάσιμη ημέρα.

Το πρόβλημα είναι ότι δεν είναι δυνατή η ανάληψή τους σε φυσική μορφή, παρά μόνον η χρήση τους με ηλεκτρονικά μέσα (κάρτες, e-banking). Ως εκ τούτου, δεν είναι λίγοι οι επιχειρηματίες που έχουν επιλέξει να δέχονται μόνο μετρητά.

Κάρτες έχουν σταματήσει να αποδέχονται και αρκετά πρατήρια καυσίμων που λειτουργούν με τη μέθοδο του franchise, αλλά και πολλά εμπορικά καταστήματα από όλους τους κλάδους.

Σημειώνεται πάντως πως στις συμβάσεις που έχουν υπογράψει οι επιχειρήσεις με τις τράπεζες, υπάρχει σαφής όρος που τις υποχρεώνει να δέχονται κάρτες, εφόσον το επιθυμεί ο πελάτης.

Βέβαια, όπως επισημαίνουν τραπεζικά στελέχη, υπό τις παρούσες συνθήκες ο έλεγχος της τήρησης των συμβάσεων είναι αδύνατος.