Την Δευτέρα, 6 Ιουλίου, θα συνεδριάσει το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας προκειμένου να εξετάσει το ζήτημα της ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες, επισημαίνει δημοσίευμα του πρακτορείου Reuters.

Η ΕΚΤ αποφάσισε να αφήσει τον ΕLA αμετάβλητο εχθές Τετάρτη

Αμετάβλητο άφησε, σύμφωνα με πληροφορίες, και σήμερα το διοικητικό συμβούλιο της Ευρωπαικής Κεντρικής Τράπεζας το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω του Μηχανισμού Έκτακτης Ρευστότητας.

Σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες η ΕΚΤ παραμένει έτοιμη να επανεξετάσει την κατάσταση όποτε κριθεί αναγκαίο.

Πάντως η σημερινή απόφαση αναμένεται να οξύνει το πρόβλημα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν οι ελληνικές τράπεζες ακόμη και μετά την επιβολή περιορισμών στην ανάληψη μετρητών.

Νωρίτερα, ο Έβαλντ Νοβότνι μέλος του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ ερωτηθείς για το εάν η έκτακτη ρευστότητα του μηχανισμού ELA θα αυξηθεί πριν το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής, δήλωσε: «Την Τετάρτη, θα έχουμε άλλη μια συνάντηση του συμβουλίου της ΕΚΤ, που είναι στην ατζέντα. Δεν θέλω να το προκαταλάβω…Τώρα η μπάλα είναι στο ελληνικό γήπεδο».

«Υποθέτω ότι η πλειονότητα των Ελλήνων θέλει να παραμείνει στην ευρωζώνη, άρα μπορώ να φανταστώ ότι αυτή είναι μια βάση για νέες διαπραγματεύσεις, αλλά εδώ υπάρχουν πολλές αβεβαιότητες» δήλωσε ο Νοβότνι σε σχέση με το δημοψήφισμα.

Σημειώνεται πως δεδομένων των τρεχουσών συνθηκών, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ αποφάσισε την Τρίτη να διατηρήσει το ανώτατο όριο για την παροχή έκτακτης ενίσχυσης σε ρευστότητα προς τις ελληνικές τράπεζες στο επίπεδο που αποφασίστηκε την Παρασκευή (26 Ιουνίου 2015).

Παράλληλα, το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ δήλωσε έτοιμο να αναθεωρήσει την απόφασή του.