Σε καθεστώς αργίας μαζί με τις τράπεζες μπαίνει από σήμερα Δευτέρα και η οικονομία της Ελλάδας. Eνδεικτικό είναι ότι στα ATM θα υπάρχουν μεν χρήματα, αλλά θα μπορεί ο καθένας να σηκώνει έως 60 ευρώ, ενώ τα τραπεζικά καταστήματα θα είναι με κατεβασμένα ρολά έως και την επόμενη Δευτέρα. Τα ΑΤΜ προς το παρόν παραμένουν κλειστά, αλλά αναμένεται να ανοίξουν μετά το μεσημέρι.

Σύμφωνα με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου που εκδόθηκε στις 3 τα ξημερώματα της Δευτέρας το κλείσιμο των τραπεζών θα ισχύει από σήμερα, Δευτέρα, έως και τις 6 Ιουλίου και αφορά εκτός από τις τράπεζες, ελληνικές και ξένες, το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων και όλα τα Ιδρύματα πληρωμών ηλεκτρονικού χρήματος.

Η καταβολή των συντάξεων εξαιρείται από τις τραπεζικές συναλλαγές. Οι διοικήσεις των πιστωτικών ιδρυμάτων θα ανακοινώσουν τον τρόπο καταβολής των συντάξεων και τα συγκεκριμένα ανά περιοχή υποκαταστήματά τους, τα οποία θα λειτουργήσουν για το σκοπό αυτό.

Το ημερήσιο όριο για αναλήψεις από τα ΑΤΜ προσδιορίζεται στα 60 ευρώ ανά κάρτα και τα ΑΤΜ θα τεθούν σε λειτουργία εντός 12 ωρών από την πρώτη ημέρα που θα ισχύσει η ΠΝΠ. Συναλλαγές άνευ περιορισμών, πέραν αυτών που ίσχυαν πριν την έκδοση της παρούσας με πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες για πληρωμές στο εσωτερικό της χώρας, δηλαδή για πληρωμές σε πίστωση λογαριασμού που τηρείται στην Ελλάδα.

21:00 Περί τους 20.000 πολίτες στο Σύνταγμα στη συγκέντρωση υπέρ του ΟΧΙ

18:50 Τηλεφωνική επικοινωνία Ομπάμα – Ολάντ

18:00
«Το δημοψήφισμα είναι επιλογή μεταξύ ευρώ ή δραχμής» δήλωσε σήμερα Τρίτη ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

17:58 Με ένα μακροσκελές κείμενο στον προσωπικό του λογαριασμό στο Facebook, ο Ολυμπιονίκης και πρώην βουλευτής του ΠαΣοΚ, Πύρρος Δήμας, παρεμβαίνει στα πράγματα και καταθέτει τις δικές του εμπειρίες από τα παιδικά του χρόνια στην Αλβανία. «Αρνούμαι την αλβανοποίηση της ελληνικής κοινωνίας».

17:55 Η εισαγγελία Αθηνών ζητάει ελέγχους για αποφυγή φαινομένων αισχροκέρδειας. Με έγγραφο προς τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου

17:50 Οι σύλλογοι των γιατρών κάνουν έκκληση για εξυπηρετήση ασθενών έστω και αφιλοκερδώς. Υπάρχει επάρκεια φαρμάκων δηλώνει ο ΣΦΕΕ.

17:45 Η ελληνική κυβέρνηση είναι ανοιχτή σε προτάσεις και στην επανάληψη των διαπραγματεύσεων ωστόσο καμία πρόταση δεν της έχει υποβληθεί , αναφέρουν πληροφορίες από κυβερνητικές πηγές, ενώ σχολιάζοντας τις δηλώσεις του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ και τις δηλώσεις της καγκελαρίου Μέρκελ, τονίζουν ότι η προσπάθεια επίρριψης των ευθυνών στην ελληνική κυβέρνηση δεν αντιστοιχούν στην πραγματικότητα. Υπό αυτό το πρίσμα, οι ίδιες πηγές παραπέμπουν ιδιαίτερα στην δήλωση του κυβερνητικού εκπροσώπου που ζήτησε περισσότερη ειλικρίνεια, απαντώντας στις δηλώσεις του κ. Γιούνκερ, ενώ ταυτόχρονα υπογραμμίζουν ότι η κυβέρνηση ετοιμάζεται εντατικά για το δημοψήφισμα.

17:40 Reuters: Η ΕΚΤ διατηρεί τον ELA μέχρι το δημοψήφισμα της 5ης Ιουλίου – Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα είπε όχι σε αίτημα της ΤτΕ για αύξηση του ELA κατά 6 δισ. ευρώ

17:36 Πήρε τη σύνταξή του από τα ΕΛΤΑ το 78% των δικαιούχων Ομαλά ολοκληρώθηκε η πρώτη μέρα καταβολής των συντάξεων στα ΕΛΤΑ, όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση της επιχείρησης.Οι συνταξιούχοι του ΙΚΑ σε όλη τη χώρα που εισέπραξαν σήμερα, Δευτέρα, τη σύνταξή τους από τα Ελληνικά Ταχυδρομεία, όπως επισημαίνεται, ανέρχονται σε ποσοστό 78% των δικαιούχων που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν τη σύνταξή τους από τα ΕΛΤΑ. Το υπόλοιπο 22% των δικαιούχων θα πληρωθεί αύριο, Τρίτη 30 Ιουνίου.

17:20 Το κόμμα Podemos της ισπανικής ριζοσπαστικής αριστεράς κατήγγειλε σήμερα τον «εκβιασμό των πιστωτών» που δέχεται η Ελλάδα και πρόσθεσε πως η ελληνική κυβέρνηση φέρθηκε «υποδειγματικά» προκηρύσσοντας δημοψήφισμα.

17:17
Μάρτιν Σουλτς: Το πρόγραμμα λήγει την Τρίτη το βράδυ και την Κυριακή θα διεξαχθεί το δημοψήφισμα. Πρέπει να βρούμε έναν τρόπο για να γεφυρώσουμε αυτό το χρονικό διάστημα. Ο λαός πρέπει να ψηφίσει «ναι» στο δημοψήφισμα. Το δημοψήφισμα είναι ένας δημοκρατικός τρόπος για να ληφθούν αποφάσεις, αλλά το αποτέλεσμα μας επηρεάζει όλους. Εμείς καλούμε για το «ναι». Το δημοψήφισμα μας επηρεάζει όλους.

17:15 Ανοιχτές οι πόρτες για διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα ακόμη καιμετά το αδιέξοδο των συνομιλιών το Σαββατοκύριακο δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλου την Δευτέρα.

17:10 «Η σημερινή απολογία του κ. Γιούνκερ και η προσπάθειά του να δικαιολογηθεί για τη στάση του δεν ήταν ούτε στο ελάχιστο πειστική. Επιπλέον είναι απαράδεκτο να απευθύνει ο πρόεδρος της Κομισιόν τεχνητά εκβιαστικά διλήμματα στον ελληνικό λαό για ”παραμονή ή έξοδο από το ευρώ”» δήλωσε η εκπρόσωπος των ΑνΕλ Μαρίνα Χρυσοβελώνη.

17:08 «Η περίοδος που διανύουμε είναι κρίσιμη για το έθνος. Η κρισιμότητα αυτή επιβάλλει την ευρύτερη δυνατή πολιτική συναίνεση και τη συνεννόηση των δημοκρατικών κομμάτων για να αποτραπεί μια καταστροφή» επισημαίνει σε δήλωσή του ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας Κάρολος Παπούλιας και τονίζει: «Η Ελλάδα πρέπει και μπορεί να συνεχίσει την μακρά ιστορική της διαδρομή εντός της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Ευρωζώνης».

17:00 Δεν θα πληρωθούν αύριο Τρίτη οι συντάξεις του ΤΑΠ-ΟΤΕ. Το ΙΚΑ επικαλείται τα προβλήματα που προέκυψαν εξαιτίας της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου

16:50 Συνέντευξη του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα απόψε το βράδυ στις 22:00 στην ΕΡΤ

16:46
Αντώνης Σαμαράς: Αρχή εμφράγματος αυτό που ζούμε σήμερα. Την καταστροφή που μας ετοιμάζουν δεν τη ζήσαμε. Υπήρξε βελτίωση αλλά σε πέντε μήνες μας έφεραν σε κλειστές τράπεζες, στάση πληρωμών και ένα βήμα πριν τη χρεοκοπία και την κοινωνική αναταραχή. – Συνεδριάζει η ΚΟ της ΝΔ

Το πραγματικό ερώτημα που τίθεται είναι το ναι η όχι στην Ευρώπη και στο ευρώ, τίποτε άλλο. Και το όχι οδηγεί όχι μόνο σε έξοδο από το ευρώ, αλλά στο χάος.

Η έξοδος από το ευρώ θα οδηγήσει σε τεράστιους κινδύνους, και την κοινωνίας μας αδύναμη να προμηθεύεται οτιδήποτε. Η Ευρώπη ετοιμάζει έκτακτη ανθρωπιστική βοήθεια για την Ελλάδα.

Με την έξοδο από το ευρώ δεν διαγράφεται το χρέος της χώρα. Θα ξεχρεώνουμε το χρέος σε ευρώ με υποτιμημένες δραχμές. Αυτό θα οδηγήσει σε πρωτόγνωρη κρίση.

Στην απόλυτη ισοπέδωση που θα ακολουθήσει όλα θα καταστραφού εκτός από ένα το μεγάλο κομματικό κράτος. Αυτό θα μείνει όρθιο και θα διαλύει τα πάντα. Η ανεργία θα διπλασιαστεί. Οπου επικράτησε μεγάλο κράτος οι κοινωνίες οδηγήθηκαν στο χάος. Σε αυτό το χάος μας οδήγησαν, όταν όλες οι άλλες χώρες οδηγούνται στην ανάπτυξη.Μέχρι τώρα χάσαμε το 30% του ΑΕΠ σε έξι χρόνια και τώρα πάνω που ανακάμπταμε σε λίγες εβδομάδες θα χάσουμε το 50% του ΑΕΠ

Μέχρι τώρα η προπαγάνδα τους προσπαθούσε να πείσει ότι ήξεραν που το πήγαιναν.

16: 20 Είμαστε ανοιχτοί σε διαπραγματεύσεις αν μετά το δημοψήφισμα η Ελλάδα το ζητήσει δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ, σε κοινή συνέντευξη Τύπου με τον αντικαγκελάριο Ζ. Γκάμπριελ μετά την συνάντησή τους.

16:00 Το σύστημα διαχείρισης συναλλαγών με κάρτες Visa λειτουργεί κανονικά, σύμφωνα με την Visa Europe. Οι κάρτες λειτουργούν για αγορές σε επιχειρήσεις αλλά και στα ΑΤΜ εντός Ελλάδας και σύμφωνα με τα όρια που έχουν καθοριστεί με την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου. Συνεχίζουμε να συνεργαζόμαστε με τις τράπεζες και τους αρμόδιους φορείς για να περιορίσουμε τυχόν προβλήματα για τους καταναλωτές, επισημαίνει η Visa Europe.

15:45 Στις 16:30 θα συνεδριάσει η Κοινοβουλευτική Ομάδα της ΝΔ, η οποία ήταν προγραμματισμένη για τις 15:30.

15:40
Αναμένεται να ανοίξουν σταδιακά 170 υποκαταστήματα της Εθνικής Τράπεζας σε όλη την Ελλάδα προκειμένου να πληρωθούν οι συνταξιούχοι.

15:35 Δωρεάν θα είναι η μετακίνηση των πολιτών με τα μέσα μαζικής μεταφοράς της Αθήνας από τις 30 Ιουνίου έως τις 6 Ιουλίου 2015, σύμφωνα με τον αναπληρωτή υπουργό Υποδομών, κ. Χρήστο Σπίρτζη, ο οποίος ανακοίνωσε ότι οι άνεργοι εξεξής δεν θα πληρώνουν εισιτήριο στις αστικές συγκοινωνίες του ΟΑΣΑ.
– Ειδικότερα, οι άνεργοι που είναι εγγεγραμένοι στα μητρώα του ΟΑΕΔ θα μετακινούνται δωρεάν με τα μέσα του ΟΑΣΑ και μετά την λήξη του μέτρου της δωρεάνκαθολικήςμετακίνησης των πολιτών λόγω της έκτακτης κατάστασης.
– Με νομοθετική ρύθμιση θα διαγραφουν τα πρόστιμα που έχουν επιβληθεί σε ανέργους ακόμη και εάν αυτά βρίσκονται σε διαδικασία βεβαίωσης και είσπραξης.
– Καταργείται ο έλεγχος στις συγκοινωνίες από μη ελεγκτές, οι οποίοι σήμερα λαμβάνουν ποσοστό επί του κομίστρου, πρακτική την οποία ο κ. Σπίρτζης χαρακτήρισε «ηθικά κατάπτυστη».
– Ακόμη, δόθηκε εντολή στην ΕΥΔΑΠ να μην διακοπεί καμία σύνδεση λόγω ληξιπρόθεσων οφειλών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειστές
– Στα ΕΛΤΑ, σημείωσε, γίνεται πληρωμή συντάξεων ΙΚΑ και ΟΓΑ
– Σύμφωνα με τον κ. Σπίρτζη, υπήρξε θετική ανταπόκριση των παρόχων ηλεκτρονικών επικοινωνιών στο να μην γίνουν διακοπές ληξιπρόθεσμων λογαριασμών όσο οι τράπεζες παραμένουν κλειτές. Εκκρεμεί η απάντηση της CYTA.
– Θα γίνει συνάντηση με τους παραχωρησιούχους των εθνικών οδών στην οποία θα ζητηθεί να διευκολυνθούν οι ψηφοφόροι με την μη καταβολή διοδίων για το Σαββατοκύριακο.

15:30 Ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον θα προεδρεύσει σήμερα μιας συνεδρίασης για να συζητηθεί ο σχεδιασμός της κυβέρνησης για την αντιμετώπιση των επιπτώσεων από την ελληνική κρίση, δήλωσε η εκπρόσωπός του.Στη συνεδρίαση θα συμμετάσχουν ο διοικητής της Τράπεζας της Αγγλίας Μαρκ Κάρνεϊ και ανώτεροι υπουργοί, περιλαμβανομένου του υπουργού Οικονομικών Τζορτζ Όζμπορν, πρόσθεσε η εκπρόσωπος.

15:35 Με μεγάλη προσοχή παρακολουθεί τις εξελίξεις στην Ελλάδα η Κεντρική Τράπεζα της Σερβίας (NBS) με δεδομένο ότι πολλές ελληνικές τράπεζες δραστηριοποιούνται στη χώρα. Η NBS αναφέρει ότι οι ελληνικές τράπεζες στη Σερβία δεν έχουν κανένα πρόβλημα και διαμηνύει ότι οι καταθέσεις των πολιτών στις τράπεζες αυτές δεν κινδυνεύουν.

15:20 Φαρμακαποθήκες ζητούν να πληρωθούν σε μετρητά . Καταγγελίες για επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στο χονδρεμπόριο ότι «δεν συναισθάνονται την αγωνία του ελληνικού λαού» και απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες, κάνει ο πρόεδρος του Πανελληνίου Φαρμακευτικού Συλλόγου κ. Κων. Λουράντος. «Ορισμένες ιδιωτικές φαρμακαποθήκες», τονίζει, « απαιτούν μετρητά για τις παραγγελίες από τους φαρμακοποιούς, οι οποίοι εργάζονται στο πάγκο εξυπηρετώντας ασφαλισμένους και ασθενείς. Οι φαρμακοποιοί θα συνεχίσουν με όποιες οικονομικές και ψυχικές δυνάμεις διαθέτουν , να επιτελούν τον ρόλο τους και να εξυπηρετούν το κοινωνικό σύνολο».Ο κ. Λουράντος καλεί τον υπουργό Υγείας να προφυλάξει την φαρμακευτική αγορά, από τους – λίγους μέχρι στιγμής – «εμπόρους φαρμάκων», γιατί το φάρμακο είναι κοινωνικό αγαθό και όχι εμπόρευμα.

15:15 Επείγουσα συνάντηση εντός της ημέρας με τον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα ζητούν με κοινή επιστολή τους ο ΣΕΒ, η Γενική Συνομοσπονδία Επαγγελματιών – Βιοτεχνών – Εμπόρων, η Εθνική Συνομοσπονδία Εμπορίου και Επιχειρηματικότητας, ο Σύνδεσμος Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων.
Όπως σημειώνουν στην επιστολή «Η ελληνική οικονομία βρίσκεται σε κατάσταση ασφυξίας και πάση θυσία πρέπει να βρεθεί λύση εντός της Ευρώπης και του Ευρώ». «Οι κοινωνικοί εταίροι και η Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων της χώρας, προσθέτουν οι πρόεδροι των πέντε οργανώσεων, ζητούμε συνάντηση μαζί σας εντός της ημέρας, προκειμένου να σας εκθέσουμε τις θέσεις και προτάσεις μας».

15:10 Να αιτηθεί το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τη σύγκληση έκτακτης Συνόδου Κορυφής για την Ελλάδα προτού λήξει η προθεσμία της 30ης Ιουνίου ζήτησε ο πρόεδρος της Ομάδας των Σοσιαλιστών και Δημοκρατών Τζιάνι Πιτέλα στη διάσκεψη των προέδρων των ομάδων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου.

15:00 Τηλεφωνική επικοινωνία Τσίπρα με Γιούνκερ και Σουλτς πριν την συνέντευξη Τύπου του προέδρου της Κομισιόν. Τσίπρας σε Γιούνκερ: Οι κλειστές τράπεζες παρεμποδίζουν την δημοκρατική έκφραση του ελληνικού λαού.
– Ο ελληνας πρωθυπουργός ζήτησε από τον πρόεδρο της ΕΕ και του ευρωκοινοβουλίου να στηρίξουν την ολιγοήμερη παράταση του προγράμματος

14:40 Την εκτίμησή του ότι «υπάρχει ακόμη χρόνος για συμφωνία προκειμένου να μείνει η Ελλάδα στην Ευρώπη» εξέφρασε ο πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα Ντέιβιντ Πιρς μετά την συνάντησή του με τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, η οποία διήρκησε πάνω από μία ώρα. Ο κ. Κοτζιάς συνεχίζει τις επαφές του με τον πρέσβη της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας Ξιαουλή Ζου ενώ στην συνέχεια θα συναντηθεί με τους πρέσβεις της Ρωσίας και του Ισραήλ.

14:38 Το ευρώ βασίζεται στην εμπιστοσύνη. Οφείλουμε να είμαστε αλληλέγγυοι και να συνεισφέρει ο ένας στο άλλο. Σε αυτό το πεδίο σύγκρουσης πρέπει να βρίσκουμε συμβιβαστικούς λύσεις. Αυτές τις λύσεις αναζήτησε ο Β. Σόιμπλε. «Η Ευρώπη ζει από την ικανότητά της να κάνει συμβιβασμούς. Αν χάσουμε την ικανότητα να καταλήγουμε σε συμβιβασμούς στην Ευρώπη, τότε η ήπειρος είναι χαμένη», ανέφερε, ενώ τόνισε ότι στην ίδια προσέγγιση είναι και ο Β. Σόιμπλε.

14:33 Τηλεδιάσκεψη του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ, αντιστράτηγου Δημήτρη Τσακνάκη με όλους τους περιφερειακούς διευθυντές της Αστυνομίας στην επικράτεια πραγματοποιήθηκε το πρωί και ολοκληρώθηκε πριν από λίγο, προκειμένου να δοθούν κατευθύνσεις για τα μέτρα εν όψει του δημοψηφίσματος της ερχόμενης Κυριακής. – Εκτακτα μέτρα της ΕΛΑΣ σε τράπεζες, σούπερ μάρκετ και δημόσια κτίρια για το δημοψήφισμα – Επέκταση του θεσμού του αστυνομικού της γειτονίας.

14:30 Λόγω των ραγδαίων πολιτικών εξελίξεων συνεδριάζει εκτάκτως αύριο Τρίτη 30 Ιουνίου και ώρα 12 το μεσημέρι, το Διοικητικό Συμβούλιο της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδας, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση. Το Διοικητικό Συμβούλιο θα απασχολήσουν το θέμα της διεξαγωγής του δημοψηφίσματος καθώς και η αδιαπραγμάτευτη θέση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης για παραμονή της χώρας στο ευρώ και την Ευρώπη.

14:22 Ο Κινέζος πρωθυπουργός Λι Κετσιάνγκ δήλωσε σήμερα ότι η Κίνα θα συνεχίσει να είναι ένας υπεύθυνος, μακροπρόθεσμος κάτοχος χρέους της ευρωζώνης και πως ελπίζει ότι η ελληνική κρίση μπορεί να επιλυθεί με τον κατάλληλο τρόπο, όπως μετέδωσε το κρατικό ραδιόφωνο.Τα σχόλια του Κινέζου πρωθυπουργού έγιναν κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στο Βέλγιο πριν από τη συνάντησή του με Ευρωπαίους αξιωματούχους, σύμφωνα με το κρατικό ραδιόφωνο.
14:10 Πρατηριούχοι καταγγέλλουν προβλήματα στον ανεφοδιασμό

14:00 Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ: Ζητώ από τους έλληνες πολίτες να πουν «ναι»

13:29 Ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Κ. Χρυσόγονος διαφοροποιείται από την πολιτική Τσίπρα

13:20
Κρεμλίνο: Η Ρωσία ανησυχεί για τις πιθανές αρνητικές συνέπειες που μπορεί να έχει για την ΕΕ η ελληνική κρίση

13:06 Ο Πρόεδρος του ΕΚ, Μάρτιν Σουλτς θα παραχωρήσει συνέντευξη τύπου στον 9ο όροφο του κτιρίου Paul-Henri Spaak (PHS), αμέσως μετά το τέλος της συνεδρίασης, περίπου στις 15:30 τοπική ώρα.

13: 05 Σήμερα, στις 14:15 (τοπική ώρα Βελγίου), 15:15 ώρα Ελλάδας θα πραγματοποιηθεί έκτακτη συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ (ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και οι επικεφαλής των πολιτικών ομάδων) προκειμένου να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στην Ελλάδα. Στη συζήτηση θα συμμετάσχει και ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ. Η συνεδρίαση της Διάσκεψης των Προέδρων του ΕΚ θα ξεκινήσει στις 14:15 τοπική ώρα Βελγίου, 15:15 ώρα Ελλάδας.

13:00
Το Υπουργείο Οικονομίας, Υποδομών, Ναυτιλίας και Τουρισμού διευκρινίζει στους καταναλωτές ότι οι πιστωτικές και χρεωστικές κάρτες μπορούν να χρησιμοποιούνται κανονικά για αγορές εντός Ελλάδας, μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την Τράπεζά τους. Οι κάτοχοι καρτών που έχουν εκδοθεί από τραπεζικό ίδρυμα του εξωτερικού, είτε Έλληνες είτε αλλοδαποί (π.χ. τουρίστες), μπορούν να τις χρησιμοποιούν για ανάληψη μετρητών από ΑΤΜ, επίσης μέχρι το όριο που προβλέπει η σύμβαση με την Τράπεζά τους.

12:59 Συγκροτήθηκε στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους Επιτροπή Έγκρισης Τραπεζικών Συναλλαγών, όπως προβλέπεται από την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου για την «Τραπεζική αργία βραχείας διάρκειας». Η Επιτροπή είναι πενταμελής και συγκροτείται από ανώτατα στελέχη του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, του Υπουργείου Οικονομικών, της Τράπεζας της Ελλάδος, της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών και της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς. Μεταξύ άλλων αντικείμενο της Επιτροπής θα είναι η έγκριση διασυνοριακών πληρωμών αλλά και συναλλαγών που αφορούν κοινωνικό ή δημόσιο συμφέρον όπως αυτές που αφορούν πληρωμή ιατρικών εξόδων και εισαγωγών φαρμάκων.

12:50
Η ελβετική κεντρική τράπεζα (SNB) παρενέβη στην αγορά συναλλάγματος για να σταθεροποιήσει την ισοτιμία του φράγκου, καθώς το ευρώ κατρακύλησε λόγω των εξελίξεων στην Ελλάδα, αναφέρουν οι Financial Times. Εκπρόσωπος της SNB επιβεβαίωσε ότι η κεντρική τράπεζα ανέλαβε δράση τη νύκτα για να σταθεροποιήσει την αγορά συναλλάγματος, μετά τα σχόλια σήμερα το πρωί του Προέδρου της τράπεζας Τόμας Γιόρνταν σε συνέδριο στη Βέρνη. Η SNB δεν έδωσε άλλες λεπτομέρειες για την παρέμβασή της. Η ισοτιμία του ευρώ διαμορφώνεται σε 1,04 17 φράγκα.

12:40 Βερολίνο: Η Μέρκελ διαθέσιμη για συνομιλίες με τον Τσίπρα, αν το επιθυμεί, σύμφωνα με την εκπρόσωπο της γερμανικής κυβέρνησης. Παράλληλα η κ. Μέρκελ κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του κόμματός της φέρεται να δήλωσε όιτ η Ελλάδα οφείλει να βρει διέξοδο από την κρίση.

12:33 Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ανακάμπτει, μετά την ισχυρή υποχώρησή του στις ασιατικές αγορές. Σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,33% και διαμορφώνεται στα 1,1113 δολάρια. Στο άνοιγμα των αγορών είχε υποχωρήσει έως και στα 1,0956,σε χαμηλό μήνα. Το ευρώ βρίσκεται στα 136,555 γεν, στο 0,7073 με τη στερλίνα και στο 1,0407 με το ελβετικό φράγκο. Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,31% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,890 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5712 με τη στερλίνα και στο 0,9367 με το ελβετικό φράγκο.

12:32 Αρχίζουν να ανοίγουν τα ATMs σε όλη τη χώρα

12:3
1 Κύπρος: Δεν υπάρχει χάσμα μεταξύ Ελλάδος και θεσμών, σύμφωνα με τον υπουργό Οικονομικών της Κύπρου Χ. Γεωργιάδη. Να σεβαστούν την ετυμηγορία του ελληνικού λαού, καλεί τις ευρωπαϊκές κυβερνήσεις ο πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μ. Σιζόπουλος

12:30 Στις 14.30 το απόγευμα (ώρα Βερολίνου), 15:30 ώρα Ελλάδας θα συναντηθούν οι Ανγκελα Μέρκελ και ο αντικαγκελάριος και υπουργός Οικονομίας ΖίγκμπαρΓκάμπριελ. Θα ακολουθήσει συνέντευξη Τύπου.

12:29Έως τις 16.00 σήμερα θα ανακοινωθεί ο τρόπος καταβολής των συντάξεων, σύμφωνα με παράγοντες του υπουργείου Οικονομικών.

12:28 Η κατάσταση στην Ελλάδα μπορεί να αυξήσει την αβεβαιότητα στις αγορές, όμως η Ρωσία θα επηρεαστεί σε όχι σημαντικό βαθμό, δήλωσε πριν από λίγο ο αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών της Ρωσίας Μαξίμ Αρέσκιν. «Η ρευστότητα των παγκόσμιων αγορών θα μεταβιβαστεί και στην εγχώρια αγορά, αλλά σε πολύ μικρότερο βαθμό… Όσον αφορά την ελληνική κατάσταση, είναι δύσκολο να πει κανείς, πώς θα επηρεάσει τη Ρωσία. Η εξέλιξη των ελληνικών χρηματιστικών θεμάτων όντως μπορεί να οδηγήσει σε ορισμένη αστάθεια στην αγορά και θα πρέπει να είμαστε έτοιμοι», επεσήμανε ο Μ.Αρέσκιν, τονίζοντας ότι τώρα είναι σημαντικό να διαφυλάξει τα αποθεματικά της και η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα, ώστε «να απαντήσουμε σωστά σε κάθε πρόκληση».

12:25
Παναγιώτης Λαφαζάνης: Το ισχυρό «όχι» είναι ένα μεγάλο «ναι» σε μια ανεξάρτητη και κυρίαρχη Ελλάδα. Δεν είναι καθόλου μονόδρομος η ευρω – υποταγή δήλωσε ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης, Περιβάλλοντος & Ενέργειας

12:22 Κανονικά η πληρωμή των συντάξεων που έχουν κατατεθεί από το ΙΚΑ στα ΕΛΤΑ. Tα Ελληνικά Ταχυδρομεία ανακοινώνουν την κανονική πληρωμή, σε όλη την χώρα, των συντάξεων που έχουν κατατεθεί από το ΙΚΑ στα ΕΛΤΑ και αφορούν δικαιούχους που έχουν επιλέξει να λαμβάνουν τη σύνταξή τους από τα ΕΛΤΑ. Τα καταστήματα των Ελληνικών Ταχυδρομείων λειτουργούν κανονικά για όλες τις υπηρεσίες, εκτός των τραπεζικών συναλλαγών του Νέου Ταχυδρομικού Ταμιευτηρίου – Eurobank. Στην ιστοσελίδα www.elta.gr αναζητείστε τον πίνακα των ταχυδρομικών καταστημάτων που λειτουργούν καθημερινά με συνεχόμενο ωράριο μέχρι τις 20.30’.

12:20 Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΚΤ θα συνεδριάσει την Τετάρτη για το ελληνικό ζήτημα, σύμφωνα με το γερμανικό δίκτυο «NTV». Σε περίπτωση που η κατάσταση κλιμακωθεί μέχρι τότε, μπορεί να συγκληθεί και νωρίτερα, αναφέρει το γερμανικό δίκτυο επικαλούμενο κύκλους της ΕΚΤ.

12:15 «Συνεχίζω να ελπίζω ότι για την Ελλάδα θα υπάρξει μια θετική λύση», δήλωσε ο Ιταλός υπουργός Οικονομικών Πιέρ Κάρλο Πάντοαν στην εφημερίδα Κορριέρε Ντέλλα Σέρα. Σύμφωνα με τον Πάντοαν, η ελληνική κυβέρνηση θα σεβαστεί το μήνυμα του δημοψηφίσματος, τόσο αν κερδίσει το «ναι» (όπως τον διαβεβαίωσε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης) όσο και αν κερδίσει το «όχι», ενώ θεωρεί ότι αν συγκρίνει, κανείς, την αρχική και την τελευταία πρόταση των θεσμών, διαπιστώνει ότι υπήρξε ευελιξία.

12:05 Χανς Γ. Σέλινγκ: Ετοιμοι για νέες συνομιλίες ανά πάσα ώρα και στιγμή. «Αναζητούμε οποιαδήποτε λύση, θέλουμε να κρατήσουμε την Ελλάδα στο ευρώ και την Ευρωπαϊκή Ένωση», τόνισε ο αυστριακός υπουργός Οικονομικών από τη Βιέννη.

11:59
Έκκληση στην κυβέρνηση «να εγκαταλείψει τον επικίνδυνο δρόμο που επέλεξε και να επιστρέψει άμεσα στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, όσο υπάρχει ακόμα χρόνος» απηύθυνε ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας.«Σε κάθε περίπτωση, αυτές τις δύσκολες ώρες χρειάζεται ψυχραιμία από όλους. Δεν πρέπει να επιτρέψουμε σε τίποτα και σε κανέναν να διχάσει τους Έλληνες» σημείωσε ο περιφερειάρχης.

11:55 Εχουν απομείνει μερικές ώρες προκειμένου να επιτευχθεί μια συμφωνία ανάμεσα στην Ελλάδα και τους δανειστές της δήλωσε ο Φρανσουά Ολάντ, προσθέτοντας ότι είναι στο χέρι της ελληνικής κυβέρνησης να αποφασίσει αν θέλει να επανέλθει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Η Γαλλία είναι πάντα διαθέσιμη να ξεκινήσει τις διαβουλεύσεις σήμερα ή αύριο. Σήμερα μια συμφωνία είναι ακόμη πιθανή, αύριο θα εξαρτηθεί από την απόφαση των Ελλήνων στο δημοψήφισμα, σημείωσε εξερχόμενος της συνεδρίασης του μίνι υπουργικού συμβουλίου στο Παρίσι.

11:50 Χωρίς να κάνει οποιαδήποτε δήλωση στους δημοσιογράφους που περίμεναν στην είσοδο του υπουργείου Οικονομίας, έφτασε στο γραφείο του πριν λίγη ώρα ο υπουργός Οικονομίας Γιώργος Σταθάκης.

11:48 Θεσσαλονίκη: Ο ιατρικός σύλλογος καλεί τους γιατρούς να εργάζονται χωρίς αμοιβή

11:45
Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουίς ντε Γκίντος σε σημερινές του δηλώσεις εκτίμησε ότι η Ελλάδα και οι πιστωτές της μπορούν ακόμη να καταλήξουν σε συμφωνία από τώρα μέχρι το βράδυ της Τρίτης, ημερομηνία κατά την οποία εκπνέει το τρέχον πρόγραμμα βοήθειας προς την Αθήνα.

11:35 Ο πρόεδρος της ΚΕΕ και του ΕΒΕΑ κ. Κωνσταντίνος Μίχαλος, με επιστολή που απέστειλε σήμερα το πρωί στον πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, απευθύνει ύστατη έκκληση για υπευθυνότητα και σύνεση την κρίσιμη αυτή ώρα με στόχο την επίτευξη μιας συμφωνίας μέχρι την Τετάρτη, για να επιστρέψει η σταθερότητα, η εμπιστοσύνη και η ρευστότητα στην Ελλάδα. Ο κ. Μίχαλος επισημαίνει στην επιστολή του ότι η απάντηση στην αδιαλλαξία των εταίρων και πιστωτών μας δεν πρέπει να είναι η αυτοκτονία της χώρας μας.

11:28
Εντός της ημέρας θα απαντήσει ο πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης στην επιστολή του Ελληνα πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, δήλωσε στο Αθηναϊκό Πρακτορείο κυβερνητική πηγή στην Λευκωσία. Σύμφωνα με την ίδια πηγή, η επιστολή του κ. Τσίπρα προς τους ηγέτες των 18 χωρών-μελών της ευρωζώνης, με αίτημα την σύντομη παράταση του ελληνικού προγράμματος για να δοθεί η δυνατότητα διεξαγωγής του δημοψηφίασματος, έφθασε με ηλεκτρονικό ταχυδρομείο στο γραφείο του Ν. Αναστασιάδη στις 22.30 χθες βράδυ. Σήμερα, από τις 9 το πρωί, ο κ. Αναστασιάδης συναντάται με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη, Μουσταφά Ακιντζί, οπότε η απάντησή του πρέπει να αναμένεται ότι θα αποσταλεί το απόγευμα.

11:25 Το απόγευμα στις 6 θα συνεδριάσει η διοικούσα επιτροπή της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων στο Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθήνας με τη συμμετοχή εκπροσώπων και από άλλους φορείς της αγοράς προκειμένου να ασχοληθεί με τις τρέχουσες εξελίξεις και τις επιπτώσεις στη αγορά ενώ το μεσημέρι στις 2.30 θα παραχωρήσουν κοινή συνέντευξη τύπου οι πρόεδροι του Επαγγελματικού Αθηνών Γιάννης Χατζηθεοδοσίου, Βιοτεχνικού Αθηνών Παύλος Ραβάνης, Επαγγελματικού Πειραιώς Γεώργιος Μπενέτος και Βιοτεχνικού Πειραιώς Ανδριανός Μιχάλαρος.

11: 05 «Δημοκρατικά αναπόφευκτο» χαρακτηρίζει το δημοψήφισμα στην Ελλάδα ο Γερμανός καθηγητής Οικονομικών Ρούντολφ Χίκελ, σε συνέντευξή του στο Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.«Πρέπει να γίνει ξεκάθαρο στους δανειστές, ότι η κυβέρνηση Τσίπρα εξελέγη με την εντολή να εμποδίσει την περαιτέρω κοινωνική αφαίμαξη λόγω της πολιτικής της αυστηρής λιτότητας. Αν οι τρεις θεσμοί είχαν κάνει προτάσεις για δημοσιονομική εξυγίανση και κοινωνικο-οικονομική ανασυγκρότηση της Ελλάδας, το δημοψήφισμα θα ήταν περιττό. Δεν μπορεί όμως δυστυχώς να γίνει κανένας λόγος για κάτι τέτοιο» εκτιμά ο καθηγητής Χίκελ, εκ των 10 οικονομολόγων με τη μεγαλύτερη επιρροή στη Γερμανία, σύμφωνα με τη συντηρητική εφημερίδα Frankfurter Allgemeine Zeitung.

11:00 Βουτιά στις ευρωπαϊκές αγορές. Στο -1,97% ο FTSE100 στο Λονδίνο, στο -3,52% ο DAX στη Φρανγκφούρτη.

10:55
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αξιολογεί «δικαιολογημένα, εκ πρώτης όψεως», τα «προσωρινά» περιοριστικά μέτρα που επέβαλαν οι ελληνικές αρχές στην κίνηση κεφαλαίων, σημειώνοντας ωστόσο ότι η ελεύθερη κυκλοφορία των κεφαλαίων θα πρέπει να αποκατασταθεί το συντομότερο δυνατό προς το συμφέρον της ελληνικής οικονομίας, της Ευρωζώνης και της ενιαίας αγοράς της ΕΕ.

10:50 Μίνι υπουργικό υπό τον Φρανσουά Ολάντ είναι σε εξέλιξη αυτή την ώρα στο Παρίσι με θέμα την Ελλάδα.

10:45 Η ευρωζώνη έχει τη σύνεση και την ικανότητα να διευθετήσει την ελληνική κρίση χρέους, μετά την αποτυχία επίτευξης συμφωνίας ανάμεσα στην Αθήνα και τους πιστωτές της, δήλωσε ο εκπρόσωπος του κινεζικού υπουργείου Εξωτερικών Χουά Τσουνγίνγκ.Η Κίνα θα προτιμούσε να δει την Ελλάδα να παραμένει στην ευρωζώνη, πρόσθεσε ο εκπρόσωπος.

10:40 Μήνυμα αλληλεγγύης του Πάουλο Κοέλιο στους Ελληνες μέσω Twitter. «Όχι στη λιτότητα – ναι στη δημοκρατία»

10:36 Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών θα πραγματοποιηθεί αύριο Τρίτη 30/06/15, ώρα 12:30 σύμφωνα με ανακοίνωση του κυεβερνητικού εκπροσώπου.

10:30 Πρέπει να υπάρξει συμφωνία μεταξύ Αθήνας δανειστών για χάρη της σταθερότητας δήλωσε σήμερα ο βρετανός πρωθυπουργός Ντέιβιντ Κάμερον. Το «όχι» στο δημοψήφισμα θα δυσκολέψει την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, πρόσθεσε. Η ελληνική κρίση δείχνει την ανάγκη ότι η ΕΕ πρέπει να δείξει ευελιξία, δήλωσε ο Ντ. Κάμερον, εκφράζοντας ωστόσο την αισιοδοξία του ότι η η κοινή λογική θα επικρατήσει.

10:20 Σκηνικό… κατοχής στις τράπεζες. Σύμφωνα με πληροφορίες αναστάτωση επικρατεί στα ATMsπόλεμος με εξοργισμένους συνταξιούχουςπου περιμένουν να πάρουν τις συντάξεις τους.

10:15 Νοβότνι (ΕΚΤ): Πολύ δραμάτικη η κατάσταση στην Ελλάδα. Ελπίζω το δημοψήφισμα να οδηγήσει σε μια «λογική λύση»

10:12 Αναβλήθηκε η Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ – Ακυρώθηκε η προγραμματισμένη για σήμερα Γενική Συνέλευση της ΔΕΗ , η οποία θα ξεκινούσε στις 11 π.μ. σε κεντρικό ξενοδοχείο της Αθήνας. Λόγω των δραματικών πολιτικών εξελίξεων, η διοίκηση της ΔΕΗ αποφάσισε να την αναβάλλει. Αναμένεται εντός της ημέρας σχετική ανακοίνωση. Μεταξύ των θεμάτων που θα απασχολούσαν τη Γενική Συνέλευση ήταν η διανομή μερίσματος, αλλά και η έγκριση της παροχής εγγυήσεων της ΔΕΗ προς θυγατρικές της για την έκδοση ή σύναψη δανείων.

10:11 Επάρκεια φαρμάκων για τρεις μήνες – Έκτακτη σύσκεψη στο υπουργείο Υγείας συγκάλεσε τη νύχτα, αμέσως μετά το υπουργικό συμβούλιο, ο υπουργός Υγείας κ. Παναγιώτης Κουρουμπλής. Στη σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν στελέχη του υπουργείου, εξετάστηκε το θέμα της επάρκειας φαρμάκων και υλικών στα Δημόσια Νοσοκομεία. Σύμφωνα με τον υπουργό Υγείας, τα Νοσοκομεία του ΕΣΥ έχουν αυτή τη στιγμή επάρκεια φαρμάκων για 90 ημέρες.

10:10 Κλειστό το Χρηματοστήριο έως 6 Ιουλίου – Η απόφαση της Επιτροπής Κεφαλαιαγοράς

10:06 Κομισιόν – Δεν θα κάνουμε νέες προτάσεις προς την Ελλάδα τη Δευτέρα

10:04 Τράπεζα της Ελλάδος: Ως τις 6 Ιουλίου συναλλαγές μόνο με το Δημόσιο

10:00 Έτινγκερ: Από Τετάρτη η Ελλάδα μπορεί να χρειαστεί ανθρωπιστική βοήθεια

09:45 Αραιώνουν οι ουρές έξω από τα κλειστά υποκαταστήματα των τραπεζών

09:35 Σαπέν: Το Grexit είναι μία πιθανότητα

09:25Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία

09:20 Δήλωση του Αναπληρωτή Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, κ. Γιάννη Πανούση: «Στις δύσκολες ώρες που περνάει ο ελληνικός λαός για λάθη του παρελθόντος, η Ελληνική Αστυνομία θα σταθεί στο πλάι του, θα τον υπηρετεί και θα τον προστατεύει, με μόνο στόχο την κοινωνική ειρήνη και τη δημοκρατική έκφραση των ψηφοφόρων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας. Χρειάζεται ψυχραιμία, νηφαλιότητα, εμπιστοσύνη στους θεσμούς της Δημοκρατίας και πίστη στο μέλλον της πατρίδας».

09:10 Υπάρχουν ακόμη «περιθώρια διαπραγμάτευσης» δήλωσε σήμερα ο ευρωπαίος επίτροπος Οκονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

08:30
Συνεχίστηκε καθ’όλη τη διάρκεια της νύχτας το θρίλερ στα χρηματιστήρια της Ασίας, με τις μετοχές να συνεχίζουν στο κόκκινο. Στην Κίνα, οι χρηματαγορές παρέμειναν σε αστάθεια, ακόμα και μετά την ανακοίνωση του σχεδίου της Τράπεζας του λαού ότι θα εφαρμόσει το τέταρτο πακέτο χαλάρωσης από τον περασμένο Νοέμβριο και παράλληλα μείωσε το επιτόκιό της για πρώτη φορά από το 2008.