Στην αγορά συναλλάγματος το ευρώ έναντι του δολαρίου ανακάμπτει, μετά την ισχυρή υποχώρησή του στις ασιατικές αγορές. Σημειώνει άνοδο σε ποσοστό 1,33% και διαμορφώνεται στα 1,1113 δολάρια.

Στο άνοιγμα των αγορών είχε υποχωρήσει έως και στα 1,0956,σε χαμηλό μήνα. Το ευρώ βρίσκεται στα 136,555 γεν, στο 0,7073 με τη στερλίνα και στο 1,0407 με το ελβετικό φράγκο.

Η ισοτιμία του δολαρίου ενισχύεται σε ποσοστό 0,31% έναντι του γεν και διαμορφώνεται στα 122,890 γεν. Το δολάριο βρίσκεται στο 1,5712 με τη στερλίνα και στο 0,9367 με το ελβετικό φράγκο.

Στο χειρότερο επίπεδο από το 2011οι μετοχές της ευρωζώνης

Τις μεγαλύτερες απώλειες από το 2011 αναμένεται να καταγράψουν οι μετοχές στην ευρωζώνη σήμερα, με τις τράπεζες της νότιας Ευρώπης να δέχονται ιδιαίτερο σφυροκόπημα, μετά την απόφαση της Ελλάδας να κρατήσει κλειστές τις τράπεζες και να επιβάλει περιορισμούς στην κίνηση κεφαλαίων.

Περίπου 30 δισεκ. ευρώ κεφαλαιοποίησης εξανεμίστηκαν από τις τράπεζες της ευρωζώνης καθώς οι επενδυτές πουλούν τις χρηματοοικονομικές μετοχές υπό το φόβο των επιπτώσεων από μια ενδεχόμενη έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.

Ο δείκτης των blue chips Euro STOXX 50 υποχωρούσε 3,9%, με τους δείκτες αναφοράς στη Πορτογαλία και την Ιταλία να χάνουν 4-4,5%. Η ευμεταβλητότητα των ευρωπαϊκών χρηματιστηριακών αγορών ανήλθε σε νέο υψηλό εξαμήνου.

Λόγω της αναταραχής, αρκετές είναι οι γερμανικές εταιρίες που επαναξιολογούν το σχεδιασμό τους για είσοδό τους στο χρηματιστήριο.

Με το χρηματιστήριο στην Αθήνα να παραμένει κλειστό, έντονες ήταν οι πιέσεις κατά την προσυνεδριακή τους διαπραγμάτευση στις μετοχές ελληνικών εταιριών που ήταν εισηγμένες στις ΗΠΑ, με τις αμερικανικές μετοχές μιας ελληνικής τράπεζας να κάνουν βουτιά περίπου 30%.

Οι εννέα από τις 10 μετοχές με τις χειρότερες επιδόσεις στο δείκτη STOXX Europe 600 ήταν τραπεζικές, με την Banco Comercial Portugues, την ιταλική Monte dei Paschi di Siena και την αυστριακή Raiffeisen Bank να υποχωρούν 6-9%.

Η εξαίρεση ήταν ο ταξιδιωτικός τουρισμός TUI , που έχανε 7% όχι μόνο λόγω της Ελλάδας αλλά και της επίθεσης ισλαμιστών στην Τυνησία την Παρασκευή.

Υπήρχαν, ωστόσο, και κάποιοι περισσότερο αισιόδοξοι επενδυτές που πιστεύουν ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα θα προσπαθήσει να περιορίσει τον αντίκτυπο από την παρατατεταμένη αναταραχή στις χρηματοοικονομικές αγορές και είπαν ότι αναζητούν αγοραστικές ευκαιρίες.

«Πιστεύουμε ότι η τωρινή κρίση – ανεξαρτήτως αποτελέσματος – δεν θα πλήξει πιθανόν τις μακροπρόθεσμες προοπτικές των ευρωπαϊκών μετοχών», ανέφεραν αναλυτές της Barclays σε έκθεση τους.
Η Goldman Sachs, από την πλευρά της, ανέφερε σε έκθεσή της ότι το βασικό σενάριο συνεχίζει να είναι ότι η Ελλάδα παραμένει εντός της ευρωζώνης ακόμα και αν αυξάνονται οι κίνδυνοι για αποχώρησή της.

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου

Ισχυρές πιέσεις δέχτηκε το ευρώ έναντι του δολαρίου στις αρχικές συναλλαγές της Νέας Ζηλανδίας μετά τη δραματικές εξελίξεις στην Ελλάδα.

Λίγα λεπτά μετά τα μεσάνυχτα (ώρα Ελλάδος) η ισοτιμία διαμορφώθηκε στα 1,0984 δολάρια ανά ευρώ ενώ οι αναλυτές προβλέπουν μια «μαύρη Δευτέρα» για τις αγορές.

Το ευρώ σημείωσε πτώση κατά σχεδόν 2 σεντς έναντι του αμερικανικού δολαρίου και βρέθηκε σε χαμηλό μήνα, γύρω στο 1,0990 δολάριο, στις πρώτες συναλλαγές στην περιοχή Ασίας Ειρηνικού, σύμφωνα με τα δεδομένα του Reuters, από περίπου 1,1165 δολάριο που ήταν αργά την Παρασκευή.

Έναντι του ελβετικού φράγκου, η ισοτιμία του ευρώ σημείωσε πτώση στο 1,0260 φράγκο, το χαμηλότερο επίπεδό του από τα τέλη Απριλίου, ενώ έπεσε σε χαμηλό μήνα γύρω στα 134,90 γεν, καθώς επενδυτές κατέφυγαν στα νομίσματα της Ελβετίας και της Ιαπωνίας, τα οποία συχνά ανατιμώνται σε περιόδους αβεβαιότητας.

Η ισοτιμία του δολαρίου έπεσε σε χαμηλό εβδομάδας, στα 122,55 γεν.

Στις 09:10 το ευρώ βρισκόταν 1,10390 δολάρια.

Με πτώση ολοκληρώθηκαν σήμερα οι συναλλαγές στο χρηματιστήριο του Τόκιο εξαιτίας των ανησυχιών για την ελληνική κρίση. Ο δείκτης Nikkei υποχώρησε κατά 596,20 μονάδες, σε ποσοστό 2,9%, και διαμορφώθηκε στις 20.109,95 μονάδες.

Βουτιά 3,63% και απώλειες 969,01 μονάδων κατέγραφε ο δείκτης Hang Seng στο χρηματιστήριο του Χονγκ Κονγκ, καθώς διαμορφωνόταν στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης, γύρω στις 08.30 το πρωί, στις 25.964,86 μονάδες, μετά τις ανησυχίες για την ελληνική κρίση.

Καταρρέουν οι τιμές των ελληνικών ομολόγων

Στα ύψη έχουν εκτοξευθεί οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων στις συναλλαγές της Δευτέρας, με τους επενδυτές να τιμολογούν το κίνδυνο χρεοκοπίας της Ελλάδας, αλλά και ενός Grexit.

Η απόδοση του ελληνικού 2ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 33,2% από 21,268% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 56,62%.

Η απόδοση του ελληνικού 5ετούς ομολόγου είναι στο 21%, από 15,5% την προηγούμενη Παρασκευή και σημειώνει άνοδο 40,12%.

Η απόδοση του 10ετούς ομολόγου αναφοράς διαμορφώνεται στο 14,5%, από 10,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 33,7%.

Η απόδοση του ελληνικού 15ετούς ομολόγου κινείται στο 12,9%, έναντι απόδοσης 9,8% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 30,07%.

Η απόδοση του ελληνικού 20ετούς ομολόγου κινείται στο 11,7%, έναντι απόδοσης 9,1% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 28,62%.

Τέλος, η απόδοση του ελληνικού 30ετούς ομολόγου διαμορφώνεται στο 10,7%, από 8,4% την Παρασκευή, σημειώνοντας άνοδο 26,50%.

Οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν κατά περίπου 10 ποσοστιαίες μονάδες, σύμφωνα με την χρηματοοικονομική πλατφόρμα Tradeweb, αν και αναλυτές προειδοποιούν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι πιθανόν θα περιορίσουν τις συναλλαγές των εγχώριων τραπεζών που διακρατούν το μεγαλύτερο μέρος του χρέους της χώρας.

Οι αποδόσεις των ομολόγων στις υπερχρεωμένες νοτιοευρωπαϊκές χώρες σημείωσαν άνοδο σήμερα καθώς οι επενδυτές άρχισαν να ανησυχούν ότι το δημοψήφισμα της επόμενης Κυριακής στην Ελλάδα ίσως οδηγήσει τη χώρα εκτός της ευρωζώνης.

Οι αποδόσεις των 10ετών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας ενισχύονταν κατά περίπου 20-25 μονάδες βάσης στο 3,02%, 2,35% και 2,31% αντίστοιχα.

Οι αποδόσεις των αντίστοιχων γερμανικών υποχωρούσαν 14 μονάδες βάσης στο 0,78%, έχοντας νωρίτερα αγγίξει το χαμηλό μηνός του 0,71%.

Μεγάλη πτώση στις ευρωπαϊκές αγορές

Με μεγάλη πτώση άρχισαν σήμερα οι συναλλαγές στα ευρωπαϊκά χρηματιστήρια.

Στο Λονδίνο ο δείκτης FTSE άνοιξε με πτώση μεγαλύτερη του 2%.

Στο Παρίσι, ο δείκτης CAC 40 άνοιξε με πτώση 4,7% για να διαμορφωθεί στις 4.821,45 μονάδες.

Στη Φρανκφούρτη, ο δείκτης Dax άνοιξε με πτώση που ξεπέρασε το 3%.

Πιέσεις και σχόλια

Το ευρώ αναμένεται να δεχτεί ακόμη μεγαλύτερες πιέσεις στη διάρκεια των συναλλαγών της Ασίας. «Το μόνο που γνωρίζουμε με σιγουριά αυτή τη στιγμή είναι πως υπάρχει υψηλή αβεβαιότητα και πως σε ένα τέτοιο περιβάλλον πολλές αγορές θα υποδεχτούν όσους αναζητούν ασφαλή επενδυτικά καταφύγια«, αναφέρει σε σχόλιο της η ANZ Bank και θέτει τα εξής ερωτήματα:
-«Τυχόν αδυναμία αποπληρωμής του ΔΝΤ σημαίνει άμεση έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ;
Πώς διαμορφώνεται το χρονοδιάγραμμα;
Πώς θα συμπεριφερθούν οι καταθέτες των τραπεζών των άλλων χωρών της ευρωπαϊκής περιφέρειας;
Η Fed να αυξήσει τα επιτόκια κόντρα σε ένα πιο εύθραυστο παγκόσμιο οικονομικό περιβάλλον;»

Την ίδια ώρα, οι αναλυτές της Deutsche Bank ανέμεναν μεγάλη πτώση τη Δευτέρα για τον δείκτη DAX στη Φρανκφούρτη λόγω των δραματικών εξελίξεων στην Ελλάδα. Το βράδυ της Κυριακής τα futures του γερμανικού δείκτη ήταν στο -4% .

Σιγκαπούρη: Πτώση στις τιμές του πετρελαίου και στα χρηματιστήρια της Ασίας

Οι τιμές του πετρελαίου υποχωρούσαν σήμερα στην Ασία, όπως και τα ασιατικά χρηματιστήρια που ανησυχούν για την ελληνική κρίση χρέους.

Οι τιμές για το «ελαφρύ γλυκό πετρέλαιο» του Τέξας –το αργό πετρέλαιο WTI– για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησαν κατά 82 σεντς για να διαμορφωθεί στα 58,81 δολάρια το βαρέλι, ενώ το πετρέλαιο Μπρεντ της Βόρειας Θάλασσας επίσης για παραδόσεις Αυγούστου υποχώρησε κατά 70 σεντς το βαρέλι στα 62,56, 40 δολάρια.

Οι ασιατικές χρηματαγορές καταγράφουν πτώση, όπως και το ευρώ, λόγω των φόβων για έξοδο της Αθήνας από την ευρωζώνη.

Στα μέσα της συνεδρίασης το Σίδνεϊ είχε πτώση 1,81%, η Σεούλ 1,45%, η Ταϊπέι 1,90%, ενώ το Χονγκ Κονγκ στο δεύτερο μέρος της συνεδρίασης είχε πτώση 3,63%.

«Είναι οι συνέπειες μετά την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να διεξαγάγει δημοψήφισμα, και η κατάσταση αυτή αναμένεται να διαρκέσει αυτή την εβδομάδα», δήλωσε η United Overseas Bank of Singapore σε ανακοίνωση.

Ο Ντάνιελ Ανγκ, αναλυτής της Phillip Futures στη Σιγκαπούρη, εκτιμά ότι η αποδυνάμωση του ευρώ «θα μπορούσε να οδηγήσει σε νέες πτώσεις των τιμών του αργού πετρελαίου».

Ανοδος επιτοκίων στα ισπανικά και ιταλικά ομόλογα

Ισχυρές πιέσεις ασκούνται επί των αποδόσεων των ομολόγων των χωρών του ευρωπαϊκού νότου με το άνοιγμα της αγοράς χρέους, εξαιτίας των κινδύνων που προέρχονται από μία έξοδο της Ελλάδας από την ευρωζώνη.
Λίγο μετά το άνοιγμα, τα επιτόκια των δεκαετών ισπανικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,720% έναντι 2,150% την Παρασκευή πριν από το κλείσιμο. Τα επιτόκια των ιταλικών ομολόγων αυξήθηκαν στο 2,598%, έναντι 2,110 την Παρασκευή.