Ο πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Μάρτιν Σουλτς, παραμένει αισιόδοξος ότι μπορεί να βρεθεί συνετή λύση στην ελληνική κρίση. Οι προτάσεις που έγιναν στην Ελλάδα τις τελευταίες ημέρες ήταν «πολύ πιο προχωρημένες από όσα λέει η ελληνική κυβέρνηση στον ελληνικό λαό», είπε ο Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση.

Οι πιστωτές «παραιτήθηκαν από αυξήσεις στο ΦΠΑ, καμία μείωση μισθών και πρωτίστως ένα νέο πρόγραμμα πρόσθετης βοήθειας με σχεδόν 30 δις ευρώ», είπε ο Σουλτς στη γερμανική τηλεόραση. Το όχι της ελληνικής κυβέρνησης το απέδωσε σε «ιδεολογική αγκύλωση και όχι σε λογική ανάλυση».

Σουλτς: «Οι ηγέτες θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα στον ελληνικό λαό»

Για την απόφαση του Τσίπρα να μη διαβουλευθεί με κανέναν, ο κ Σουλτς τόνισε ότι ήταν μία «προσπάθεια να δοκιμάσει εάν η Ευρώπη θα παραμείνει πιστή στους κανόνες της», προσθέτοντας ότι μία κυβέρνηση που δεν έχει το θάρρος να πει την αλήθεια στον ελληνικό λαό δεν μπορεί να μεταθέτει στους πολίτες την ευθύνη της απόφασης.

Ο κ. Σουλτς, όπως και ο αντικαγκελάριος, πρόεδρος του SPD Ζίγκμαρ Γκάμπριελ, ζήτησε να αξιοποιηθεί το δημοψήφισμα για την έκφραση της βούλησης του ελληνικού λαού, και εκτίμησε ότι οι ηγέτες της Ευρωζώνης «θα στείλουν ένα ηχηρό μήνυμα» συμβιβαστικής διάθεσης.

Σόιμπλε: «Είμαστε με το όπλο παρά πόδα»

Ο Βόλφγκανγκ Σόιμπλε μιλώντας στο πρώτο γερμανικό κανάλι ARD είπε ότι ο πρωθυπουργός Τσίπρας ενημέρωσε την καγκελάριο τηλεφωνικά για την απόφασή του για δημοψήφισμα χωρίς να γίνει μεταξύ τους ιδιαίτερη συζήτηση. Την προηγούμενη ημέρα ο κ.Τσίπρας ήταν με όλους τους ηγέτες της ΕΕ που δεν είχαν ιδέα για τις προθέσεις του.

Ο κ Σόιμπλε εκτίμησε ότι «δεν έχει κανένα νόημα» να ασχοληθούν οι ηγέτες της Ευρωζώνης με το ζήτημα. «Είμαστε με το όπλο παρά πόδα» για ο,τιδήποτε χρειαστεί. «Η Ελλάδα πρέπει να ανταποκριθεί στις υποχρεώσεις της, αυτό δεν συνέβη με τη μονομερή απόφασή της να εγκαταλείψει το τραπέζι της διαπραγμάτευσης».