Τη διατήρηση του πλαφόν χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος στα ίδια επίπεδα με αυτά που είχαν οριστεί την περασμένηΠαρασκευή, αποφάσισε το δ.σ. της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ).

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Ευρωτράπεζα έχει θέσει ως προϋπόθεση για να μην τραβήξει την «πρίζα» από το εγχώριο τραπεζικό σύστημα την επιβολή μέτρων περιορισμού στην κίνηση κεφαλαίων, τα οποία τα αποφασίζει το υπουργείο Οικονομικών.
Με δεδομένη την αυξημένη ζήτηση για αναλήψεις, αλλά και τη μη αύξηση του ELA,θεωρείται πολύ δύσκολο να λειτουργήσουν οι τράπεζες τη Δευτέρα, χωρίς να αντιμετωπίσουν προβλήματα ρευστότητας.
Ως εκ τούτου, φαντάζει πλέον πολύ πιθανό το σενάριο τα τραπεζικά καταστήματα να μην ανοίξουν τη Δευτέρα.

Όπως αναφέρει στην επίσημη ανακοίνωσή της η ΕΚΤ, το διοικητικό της συμβούλιο λαμβάνει υπόψην του την απόφαση για ένα ελληνική δημοψήφισμα και τη μη επέκταση του προγράμματος της χώρας.

«Η ΕΚΤ θα συνεργαστεί στενά με την Τράπεζα της Ελλάδος για να διατηρήσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα. Στο πλαίσιο αυτό διατηρεί τα επίπεδα του Emergency Liquidity Assistance (ELA) στα επίπεδα της περασμένης Παρασκευής 26/6)»επισημαίνεται σχετικά στο ίδιο ανακοινωθέν.

Επιπλέον, τονίζει ότι το διοικητικό της συμβούλιο είναι σε ετοιμότητα για την αναθεώρηση της απόφασης αυτής, ενώ παρακολουθεί στενά την κατάσταση και τις πιθανές επιπτώσεις στιςαγορές, ώστε να αναλάβει δράση αν χρειαστεί μέσω των εργαλείων νομισματικής πολιτικής που διαθέτει.

Ο διοικητής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι σε γραπτή του δήλωση σημειώνει ότι «συνεχίζεται η στενή συνεργασία με την Τράπεζα της Ελλάδος και εκφράζουμε τη δέσμευση των κρατών μελών της Ευρωζώνης για τη λήψη μέτρων προστασίας των οικονομιών της».

Από την πλευρά του ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας δήλωσε ότι η εγχώρια νομισματική αρχή «ως μέλος του Ευρωσυστήματος θα λάβει όλα τα αναγκαία μέτρα για να διασφαλίσει τη χρηματοοικονομική σταθερότητα για τους Έλληνες πολίτες σε αυτές τις δύσκολες συνθήκες».

Συνεδριάσε το απόγευμα της Κυριακής το Συμβούλιο Συστημικής Ευστάθειας υπό τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη. Πληροφορίες αναφέρουν ότι αποφασίστηκε να μείνουν κλειστές οι τράπεζες και το Χρηματιστήριο Αθηνών από τη Δευτέρα.

Ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι τo συμβούλιο συστημικής ευστάθειας συνεδρίασε και θα κάνει εισήγηση στο υπουργικό συμβουλιο.

Ο κ. Στουρναρας τόνισε ότι «είχαμε μια πολύ συνεργασία με ταύτιση απόψεων και απόλυτη σύμπνοια
θα τα μάθετε απόψε μετά τη συνεδρίαση του υπουργικού Συμβουλίου».

Στο μεταξύ το απόγευμα της Κυριακής θα συνεδριάσει με τηλεδιάσκεψη το G7 για να εξετάσει τις εξελίξεις σε σχέση με το ελληνικό θέμα.

Συνέντευξη Βαρουφάκη στο BBC

Σύμφωνα με πληροφορίες σε συνέντευξή του στο BBC ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αναφέρει ότι η ελληνική κυβέρνηση εξετάζει το κλείσιμο των τραπεζών και την επιβολή capital controls από αύριο Δευτέρα.

Πηγές όμως του υπουργείου Οικονομικών μετά τις 3 το μεσημέρι διαψεύδουν ότι το υπουργείο σκέπτεται την επιβολή capital controls στις ελληνικές τράπεζες. Σε ανακοίνωση μάλιστα αναφέρεται:

«Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ποτέ δεν δήλωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση προκρίνει την επιβολή capital controls.

Αντίθετα, επανειλημμένως έχει δηλώσει ότι η κυβέρνηση θεωρεί ότι τα capital controls δεν είναι συμβατά με την έννοια της νομισματικής ένωσης».

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης Γιάννης Δραγασάκης και ο υπουργός Οικονομικών Γ. Βαρουφάκης επισκέφτηκαν το μεσημέρι της Κυριακής το Μέγαρο Μαξίμου.

Παρέμβαση Βαλς

Ο πρωθυπουργός της Γαλλίας Μανουέλ Βαλς δήλωσε ότι η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα «δεν μπορεί να διακόψει τον ELA» στις ελληνικές τράπεζες.

Ο επικεφαλής της γαλλικής κυβέρνησης τόνισε ότι κάτι τέτοιο δεν πρέπει να γίνει ακόμη και αν η Ελλάδα δεν καταβάλει τη δόση στο ΔΝΤ στις 30 Ιουνίου.

«Η ΕΚΤ είναι ανεξάρτητη, αλλά δεν αμφιβάλλω ότι θα αναλάβει τις ευθύνες της», ανέφερε ο κ. Βαλς μιλώντας στο ραδιοφωνικό σταθμό Europe 1.

Ο Γάλλος πρωθυπουργός προειδοποίησε έμμεσα τους Έλληνες ψηφοφόρους ότι μια αρνητική απόφαση στο δημοψήφισμα σε σχέση με την πρόταση των θεσμών θα ισοδυναμούσε με σοβαρό κίνδυνο για έξοδο της Ελλάδας από το ευρώ.

Πριν τη συνεδρίαση της ΕΚΤ

Πριν την τηλεδιάσκεψη θα πραγματοποιούνταν νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπροσώπων των τεσσάρων συστημικών τραπεζών προκειμένου να εκτιμήσουν εκ νέου την κατάσταση. Μόλις υπάρξει απόφαση από την ΕΚΤ για τη χορήγηση ή τη διακοπή του ELA προς τις ελληνικές τράπεζες, θα ακολουθήσει σύσκεψη των διοικήσεων των τεσσάρων τραπεζών με τον διοικητή της ΤτΕ κ. Γιάννη Στουρνάρα, ο οποίος και έχει την ευθύνη να εισηγηθεί στον υπουργό Οικονομικών τη λήψη μέτρων περιορισμού της κίνησης κεφαλαίων.

Αντικρουόμενες είναι οι πληροφορίες εν όψει της κρίσιμης συνεδρίασης του Διοικητικού Συμβουλίου της ΕΚΤ: Το βρετανικό BBC υποστηρίζει, επικαλούμενο «καλά ενημερωμένες πηγές», ότι η ΕΚΤ αναμένεται να τερματίσει τον μηχανισμό έκτακτης ρευστότητας (ELA) για τις ελληνικές τράπεζες. Ωστόσο, τo Reuters μεταδίδει δήλωση του γάλλου πρωθυπουργού Μανουέλ Βαλς πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει να υποστηρίζει τις ελληνικές τράπεζες».

Από την πλευρά του βρετανικού τηλεοπτικού δικτύου, πηγές που επικαλείται ο συντάκτης του BBC Ρόμπερτ Πρέστον ανέφεραν: «Πιστεύουμε πως η ελληνική κυβέρνηση δεν θα έχει άλλη επιλογή παρά να κηρύξει τραπεζική αργία τη Δευτέρα, εν αναμονή της εισαγωγής capital controls». Η κίνηση, αναφέρεται, θα είναι επακόλουθο της απόφασης του Eurogroup το Σάββατο.

Την ίδια στιγμή στο Παρίσι, κατά τη διάρκεια εφ’ όλης της ύλης συνέντευξή του, ο γάλλος πρωθυπουργός Μανουέλ Βαλς ανέφερε πως «αμφιβάλλει ότι η ΕΚΤ θα σταματήσει την υποστήριξη στις ελληνικές τράπεζες».

Μεταξύ άλλων, ο γάλλος πρωθυπουργός ανέφερε ότι «υπάρχει πραγματικό ρίσκο να βγει η Ελλάδα από την Ευρωζώνη». Σε τέτοια περίπτωση, «οι Έλληνες θα υπέφεραν περισσότερο από όλους» είπε, καλώντας την ελληνική κυβέρνηση να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι τραπεζίτες αναμένουν ότι μετά το χθεσινό Eurogroup και από την πλευρά της ΕΚΤ αναμένεται ένα ακόμη σκληρό μήνυμα.

Δεδομένης της αυξημένης ζήτησης για αναλήψεις μετά την προκήρυξη δημοψηφίσματος είναι προφανές ότι για να συνεχιστεί η ομαλή λειτουργία του τραπεζικού συστήματος απαιτείται η αύξηση του ορίου χρηματοδότησης των ελληνικών τραπεζών μέσω του έκτακτου μηχανισμού της Τράπεζας της Ελλάδος (Emergency Liquidity Assistance – ELA).

Για να δοθεί η επιπλέον στήριξη ωστόσο, θα πρέπει ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννης Στουρνάρας να πείσει τους ομολόγους του στην Ευρωζώνη ότι υπάρχει προοπτική η χώρα να συνεχίσει να βρίσκεται σε πρόγραμμα από την 1η Ιουλίου.

Τραπεζικές πηγές σημειώνουν πως πρόκειται για πολύ δύσκολο εγχείρημα, δεδομένης της δυναμικής που έχει διαμορφωθεί σε πολιτικό επίπεδο στην Ευρωζώνη, μετά τη διακοπή των διαπραγματεύσεων Ελλάδας – δανειστών και την απόφαση του Eurogroup για άρση του πλέγματος προστασίας προς την ελληνική οικονομία από την ερχόμενη Τετάρτη εάν δεν υπάρξει κάποια συμφωνία έως τότε.

«Μπορεί λοιπόν η ΕΚΤ να ανοίξει την κάνουλα της χρηματοδότησης μέσω του ELA χωρίς καμία εγγύηση ότι από την 1η Ιουλίου η χώρα θα βρίσκεται σε πρόγραμμα, απλώς και μόνο για να ικανοποιήσει, έστω και για δύο 24ωρα τη ζήτηση για μεταφορά κεφαλαίων εκτός ελληνικού τραπεζικού συστήματος;» αναρωτιούνται οι ίδιες κύκλοι.

Και προσθέτουν ότι εάν δεν πειστεί το δ.σ. της ΕΚΤ για τη φερεγγυότητα του δημοσίου και μετά την 30ή Ιουνίου που λήγει το τρέχον πρόγραμμα, έχει δύο επιλογές:

Να «κουρέψει» τα ενέχυρα που φέρουν την εγγύηση του ελληνικού δημοσίου, περιορίζοντας με αυτόν τον τρόπο το ανώτατο πλαφόν δανεισμού μέσω του ELA.

Να ξεκινήσει τις διαδικασίες για την απαίτηση των περίπου 90 δισ. ευρώ που έχει δανείσει μέσω της Τράπεζας της Ελλάδος στις ελληνικές τράπεζες

Και στις δύο περιπτώσεις, η επιβολή ελέγχων στην κίνηση κεφαλαίων θεωρείται αναγκαία. Στη πρώτη περίπτωση για τη διασφάλιση της σταθερότητας του εγχώριου χρηματοπιστωτικού συστήματος.

Και στη δεύτερη για την προστασία των συμφερόντων της ΕΚΤ και την ελαχιστοποίηση των απωλειών του Ευρωσυστήματος στην Ελλάδα.