Κραυγή αγωνίας εκφράζουν οι ενώσεις ξενοδόχων ανά την επικράτεια, αντιδρώντας στο ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή ΦΠΑ, στο 23%, τόσο στον ξενοδοχειακό τομέα, όσο και στην εστίαση στα πλαίσια των διαπραγματεύσεων μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων.
«Βαρύτατο πλήγμα» για το ελληνικό τουριστικό προϊόν, χαρακτηρίζει το ενδεχόμενο αύξησης του συντελεστή η Ενωση Ξενοδόχων Λαμίας, τονίζοντας ότι οποιαδήποτε τέτοιας κλίμακας αύξηση, είναι αδύνατον να απορροφηθεί από τον επιχειρηματικό κλάδο και θα ενισχύσει ανταγωνιστικές χώρες, επιφέροντας ανυπολόγιστες συνέπειες στις τοπικές αλλά και την εθνική οικονομία, επιδεινώνοντας την ανεργία και επιτείνοντας την ύφεση.
Για «αιφνίδιο θάνατο» των επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στο τουρισμό, κάνει λόγο ο αντιπρόεδρος του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος Κώστας Λεβέντης και η Ενωση Ξενοδόχων Θεσσαλίας, σε επιστολή διαμαρτυρίας προς τους υπουργούς Οικονομίας και Οικονομικών κ. Γιώργο Σταθάκη και Γιάνη Βαρουφάκη και την αναπληρώτρια υπουργό Τουρισμού κυρία Ελενα Κουντουρά. «Με την επιβολή του συντελεστή ΦΠΑ 23% από 6,5% το αποτέλεσμα θα είναι καταστροφικό, καθιστώντας το τουριστικό μας προϊόν παντελώς εκτός ανταγωνισμού, δεδομένου ότι ο μέσος όρος των ανταγωνιστικών χωρών κυμαίνεται στο 8%-10%», τονίζουν.
Προσυπογράφοντας την επιστολή του κ. Λεβέντη, η Ενωση Ξενοδόχων Μαγνησίας υπογραμμίζει ότι «δεν μπορούμε σε καμία περίπτωση να απορροφήσουμε αυτή τη ζημιά. Το αποτέλεσμα είναι εκ των προτέρων σίγουρο. Πλήρης καταστροφή των ξενοδοχείων στην Ελλάδα.»
Από την πλευρά της η Ενωση Ξενοδόχων Ηρακλείου υπογραμμίζει ότι «η συγκεκριμένη αύξηση, θα δημιουργήσει μια ακόμα γενιά προβληματικών επιχειρήσεων, με τεράστιες παρενέργειες στην οικονομία και στην απασχόληση, ενώ παράλληλα θα χαθεί η δυναμική του τουρισμού μας, που έχει προσφέρει τα μέγιστα στην ανάπτυξη της χώρας τα τελευταία χρόνια».
Προσθέτει επίσης, ότι ύστερα από τη διαβεβαίωση της κυβέρνησης ότι οι όποιες φορολογικές αλλαγές θα ισχύσουν από το τέλος της τρέχουσας τουριστικής περιόδου, «όλοι οι τουριστικοί επιχειρηματίες, κάτω από το βάρος της μείωσης του αριθμού των αφίξεων, αναγκάστηκαν να μειώσουν με προσφορές τις τιμές τους, προκειμένου να βοηθήσουμε στην αύξηση ξένων επισκεπτών στη χώρα μας. Εάν οι παραπάνω φημολογίες επιβεβαιωθούν, είμαστε υποχρεωμένοι εκ των νέων οικονομικών αποτελεσμάτων που θα διαμορφωθούν, να ακολουθήσουμε τον ένα και μοναδικό δρόμο: το κλείσιμο των επιχειρήσεών μας».