19:15 Η δόση της 30ής Ιουνίου προς το ΔΝΤ θα μπορούσε να αποπληρωθεί από τα κέρδη του SMP, μεταδίδει ο «Guardian», επικαλούμενος αξιωματούχο της ΕΕ

18:30 Π. Σπίγκελ (F.T.): Πιέσεις από Τσίπρα για σύνοδο της Ευρωζώνης σήμερα

18:20
Kυβερνητική πηγή στις Βρυξέλλες: Ήταν τόσο συμβιβαστική η σημερινή τους πρόταση που ενώ χτες μας έδωσαν ΦΠA 13% στα ξενοδοχεία και 23% στην εστίαση (και στην οποία διαφωνούσαμε) σήμερα μας έδωσαν 23% στην εστίαση και 23% στα ξενοδοχεία!

18:15
Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι ενημερώνουν τους ηγέτες των χωρών της ΕΕ για όσα συζητήθηκαν στο Eurogroup σχετικά με το θέμα της Ελλάδας

18:10 Νέο Euroworking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, όπως μεταδίδει το AFP που επικαλείται κοινοτικές πηγές

18:00 Μοσκοβισί: Παραμένουν οι διαφωνίες με την Ελλάδα για ΦΠΑ και ασφαλιστικό

17:57 «Δε θα εκβιαστούμε από την Ελλάδα», διεμήνυσε στους Ευρωπαίους ηγέτες η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters

17:55 Σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters η Γερμανίδα καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, δήλωσε στους Ευρωπαίους ηγέτες πως πρέπει να υπάρξει συμφωνία με την Ελλάδα πριν ανοίξουν οι αγορές την Δευτέρα

17:52 Νέο Euroworking Group την Παρασκευή, έτσι ώστε να προετοιμαστεί το νέο Eurogroup που ενδέχεται να πραγματοποιηθεί το Σάββατο, όπως μεταδίδει το AFP που επικαλείται κοινοτικές πηγές

17:50 –
Οι συνομιλίες θα συνεχιστούν μέχρι να βρεθεί λύση, δήλωσε ο Γιάνης Βαρουφάκης, ενώ σημείωσε ότι υπήρξε μεγάλη συζήτηση για τα δύο έγγραφα.

17:38ΔΝΤ: «Ληξιπρόθεσμη οφειλή», όχι χρεοκοπία η μη πληρωμή στις 30 Ιουνίου

17:37 – Σε ετοιμότητα οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης για νέο Εurogroup εντός Σαββατοκύριακου, σύμφωνα με πληροφορίες. Και σχετικό μήνυμα του Πίτερ Σπίγκελ στο twitter.

17:36 – Ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ για την διακοπή του Eurogroup

17:35 – Γερούν Ντάισελμπλουμ: Διεκόπη το Eurogroup, θα ενημέρωσω τους ηγέτες για το που βρισκόμαστε

17:32 – Ξεκίνησε τις εργασίες της η Σύνοδος Κορυφής

17:28 Διεκόπη οριστικά το Eurogroup

17:20 –
Με οριακή άνοδο 0,10% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Πέμπτη



17:25 –
Την εκτίμηση ότι δεν πρόκειται να υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα στη Σύνοδο Κορυφής της Ε.Ε. υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας, Ματέο Ρέντσι προσερχόμενος στην κρίσιμη συνεδρίαση των Ευρωπαίων ηγετών

17:20 – Η ελληνική πρόταση δεν έχει γίνει αποδεκτή. Κρίσιμες οι επόμενες ώρες. Εμμένουν στις αρχικές τους θέσεις στα καυτά θέματα οι δύο πλευρές, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το Mega.

17:06 – Αισιόδοξος ότι σύντομα θα υπάρξει συμφωνία για την Ελλάδα εμφανίστηκε ο πρωθυπουργός της Ιρλανδίας, Έντα Κέννυ, προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε.

17:05 – Οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης κάνουν ένα μικρό διάλειμμα και θα συνεχίσουν σύντομα αναφέρει το Reuters επικαλούμενο δηλώσεις ευρωπαίων αξιωματούχν. Ερωτηθείς εάν η συνεδρίαση ολοκληρώθηκε ένας υπουργός Οικονομικών απάτνησε «οχι, όχι ακόμα. Κάνουμε ένα μικρό διάλλειμα».

17:00 – Σύμφωνα με τον Πίτερ Σπίγκελ των Financial Times η διακοπή του Eurogroup αναμένεται να είναι σύντομη Πιθανόν θα υπάρξει νέα συνεδρίαση σε λίγο.

16:56 – Δεν μπορώ να πω ότι έχουμε φτάσει στο σημείο να πούμε ότι έχουμε τη σύμφωνη γνώμη όλων. Σκοπός μου, δουλειά μου και εντολή μου Ευρώπη και Ελλάδα να είναι ανταγωνιστικές δήλωσε ο Ζαν Κλοντ Γιούνκερ.

16:55 – Είμαι πεπειισμένος ότι θα καταλήξουμε σε ενα συμβιβασμό προκειμένου η Ελλάδα και η Ευρωζώνη να ξεπεράσουν την κρίση, δήλωσε προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής ο Αλέξης Τσίπρας.

16:50 – Διεκόπη το Eurogroup – Οι υπουργοί Οικονομικών ζητούν νέα πρόταση από την Ελλάδα

16:48 – «Η συμφωνία είναι εφικτή» δήλωσε προσερχόμενος ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ «αλλά δεν θα πρέπει να περιμένουμε την ύστατη στιγμή. Ο κ. Ολάντ ανέφερε ότι έχουν ήδη εντοπιστεί τα σημεία εμπλοκής της διαπραγμάτευσης και υπάρχουν τρόποι να αντιμετωπιστούν. «Δεν είμαστε μακριά από αυτό» πρόσθεσε. Όταν διακυβεύεται η Ελλάδα, η Ευρώπη και η ευρωζώνη πρέπει να ολοκληρώσουμε τις διαπραγματεύσεις. Όσο πιο γρήγορα επιτευχθεί συμφωνία, τόσο το καλύτερο, δήλωσε ο γάλλος Πρόεδρος, σημειώνοντας ότι δεν θα πρέπει να περιμένουμε ως την ύστατη στιγμή.

16:40 –
Πιστεύω ότι η λογική θα υπερισχύσει, δήλωσε ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς. «Οι προτάσεις πρέπει να οδηγήσουν σε συμβιβασμό. Λέω στην ελληνική κυβέρνηση τείνω χείρα βοηθείας πάρτε τη, λέω στους Θεσμούς βοηθήστε. Πρέπει να υπάρξει συμβιβαστική αποδοχή απ’ όλους. Η χώρα χρειάζεται ανάπτυξη και θέσεις εργασίας. Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί, οι προτάσεις δεν πρέπει να είναι μόνο φοροεισπρακτικές, πρέπει να έχουν νόημα. Υπάρχει βάση διαπραγμάτευσης, υπάρχει χαρτί πάνω στο τραπέζι».

16:32 – Εξακολουθούν να μιλάνε οι υπουργοί Οικονομικών. Δεν έχουμε ακόμη την απαραίτητη πρόοδο. Σε πολλά σημεία υπαναχωρούμε παρά προοδεύουμε. Η Ελλάδα θα πρέπει να συνεχίσει να δουλεύει με τους Θεσμούς, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ προσερχόμενη στη Σύνοδο Κορυφής.

«Είναι 100% θέμα των υπουργών Οικονομικών να αποφασίσουν και μετά των θεσμών» σημείωσε. «Η Σύνοδος Κορυφής δεν θα αναμιχθεί», υπογράμμισε η γερμανίδα καγκελάριος.

Σήμερα θα συζητήσουμε το πολύ σημαντικό θέμα της μετανάστευσης. Εδώ έχουν επιτελεστεί πρόοδοι. Πρέπει να βρούμε λύσεις για βάθος χρόνου. Πρέπει να καταπολεμήσουμε τα αίτια της μετανάστευσης. Δεν πρέπει να υπάρξουν εντάσεις μεταξύ των κρατών-μελών.

16:25 – Προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής, ο ισπανός πρωθυπουργός Μαριάνο Ραχόι υποστήριξε ότι η Ισπανία θα επιδείξει ευελιξία, αλλά πρώτα, η Ελλάδα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της. «Εάν ο καθένας κάνει ό,τι θέλει, τότε τα πράγματα δεν θα μπορέσουν να δουλέψουν» σημείωσε εν συνεχεία. Καταλήγοντας, ο κ. Ραχόι αναγνώρισε ότι η Αθήνα έχει πραγματοποιήσει βήματα προόδου.



16:15 – Τάαβι Ρούιβας
, Εσθονός Πρωθυπουργός: Αναμένουμε απαντήσεις από τους ΥΠΟΙΚ, αυτό μπορώ να πω αυτή τη στιγμή

16:14 – Θέλω να ελπίζω ότι θα υπάρξει μία λύση. Συνομίλησα με άλλους ηγέτες. Τα μέτρα πρέπει να περάσουν από τα κοινοβούλια. Ελπίζω να φτάσουμε σε ένα καλό συμπέρασμα, δήλωσε ο αυστριακός αντικαγκελάριος Β. Φάιμαν προσερχόμενος στην Σύνοδο Κορυφής. Την ανάγκη βιώσιμη συμφωνίας υπογράμμισε ο κ. Φάιμαν, ο οποίος πρόσφατα επισκέφθηκε την Ελλάδα πραγματοποιώντας σειρά επαφών με ελληνες αξιωματούχους.

16:05 – Το tweet του προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ: Η δουλειά είναι σε εξέλιξη, μπορεί να διαρκέσει ακόμη πολλές ώρες. Ομως, έχω ένα προαίσθημα ότι αντίθετα με τις τραγωδίες του Σοφοκλή αυτή η ιστορία θα έχει ευτυχισμένο τέλος. Ο κ. Τουσκ υπογράμμισε σε δηλώσεις ότι ότι ελπίζει σε λύση για την Ελλάδα, αν όχι απόψε, την Δευτέρα ή την Τρίτη το αργότερο.

15:50 – Οι θέσεις των υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Ανάμεσα στον ισπανό Λουις Ντε Γκίντος και τον Ιρλανδό Μάικλ Νούναν ο ελληνας Γιάνης Βαρουφάκης.

15:40 – Σύμφωνα με πληροφορίες οι δανειστές αρνούνται να συμφωνήσουν σε μια διατύπωση που θα τους δεσμεύει όσον αφορά στην διευθέτηση του χρέους, ενώ η ελληνική πλευρά επιμένει σε σαφή δεσμευσή τους.

15:11 – Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνεδρίαση του κρίσιμου Eurogroup.

15:10 -Ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είχε πριν λίγο τηλεφωνική επικοινωνία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Προκόπη Παυλόπουλο. Ο Πρωθυπουργός ενημέρωσε τον Πρόεδρο για τις διαπραγματεύσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη.



14:55
– Ξαφνική εμπλοκή στο Eurgoroup – Το ελληνικό σχέδιο αρνούνται να συζητήσουν υπουργοί Οικονομικών

14:50 –
Μπερδεμένος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας Πίτερ Καζιμιρ. Ειλικρινά δεν ξέρω ποιες είναι οι πιθανότητες να επιτευθχεί συμφωνία σήμερα, σημείωσε.

14:45 – Ηρθαμε να παρουσιάσουμε το σχέδιο συμφωνίας των θεσμών επιθυμούμε αυτό το κείμενο να μας οδηγήσει σε συμφωνία, δήλωσε ο Πιερ Μοσκοβισί προσερχόμενος στο Eurogroup. «Νομίζω ότι έχουμε ένα έγγραφο που επιτρέπει να αποτιμήσουμε την κατάσταση. Στόχος η Ελλάδα να εφαρμόσει μέτρα που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία της. Δυνατή και ευκταία μια συμφωνία. Η ελληνική πλευρά ήταν συνεργάσιμη, πλέον υπάρχει σύγκλιση απόψεων, πρέπει να φτάσουμε σε πλήρη συμφωνία. Αυτή είναι η επιθυμία της Επιτροπής. Βεβάιως χρειάζεται και πολιτική βούληση για να επιτευθχεί συμφωνία, ωστόσο όλοι γωνρίζουμε ότι τα χρονικά περιθώρια στενεύουν».

14:40 – Πριν 30 λεπτά έλαβα τις προτάσεις του Γιανη Βαρουφάκη δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Μαλτας Εντουαρντ Σικλούνα. Δεν έχω προλάβει να τις δω. Είναι σημαντικό ότι έχουμε τις προτάσεις των θεσμών και τις παρατηρήσεις της ελληνικής πλευράς. Δεν μπορώ να κάνω πρόβλεψη, έχω βαρεθεί να κάνω προβλέψεις.

14:35 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε και ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

14:26 – «Το μόνο που έχουμε να παρουσιάσουμε είναι το σχέδιο των θεσμών και να ακούσουμε τις ιδέες της ελληνικής πλευράς. Δεν υπάρχει συμφωνία των Ελλήνων στην πρόταση των Θεσμών», σημείωσε ο πρόεδρος του Eurogroup Γ. Ντάισελμπλουμ.

14:24 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν.

14:21 – «Δεν έχουμε κάνει πολλές προόδους» δήλωσε ο γερμανός ΥΠΟΙΚ Β. Σόιμπλε. Στα χέρια της Ελλάδας είναι η τελική απόφαση. Στην Ελλάδα πρέπει να καταλάβουν τι διακυβεύεται… επεσήμανε. «Δεν έχει γίνει κάποια συμβιβαστική λύση. Οι διαφορές δεν είναι τόσο μεγάλες ώστε να μην υπάρχει περιθώριο σύγκλισης».

14:20 – Η Ελλάδα πρόσεφερε ισοδύναμα για να αντισταθμήσει την διατήρηση των φορολογικών εξαιρέσων στα νησιά αναφέρει κυβενρητικός αξιωματούχος στο Reuters. Οι ελληνικές προτάσεις έχουν μικρές διαφορές με αυτές των δανειστών, πρόσθεσε. Οι διαφορές με τους δανειστές δεν δικαιολογούν μια αποτυχία επίτευξης συμφωνίας.
Πρόσθεσε ότι η Αθήνα έχει προτείνει εναλλακτικές προτάσεις για την αύξηση των εσόδων ώστε να αντισταθμιστεί η επίπτωση της διατήρησης της ειδικής φορολογικής μεταχείρισης των νησιών, μία από τις προσαρμογές στις προτάσεις που κατέθεσε νωρίτερα στην εβδομάδα. «Έχουμε προτείνει ισοδύναμα για τα νησιά. Η πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης είναι συνθετική», επισημαίνει. Μας κάνει εντύπωση που μας ζήταγαν συνέχεια ισοδύναμα για να αλλάξουμε κάτι και όταν τους δίνουμε ποιοτικά ισοδύναμα δεν τα δέχονται και επιμένουν».

14:17 – Οι δύο προτάσεις Ελλάδας-δανειστών έχουν μεγάλη διαφορά μεταξύ τους είπε προσερχόμενος στο Eurogroup o φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξ Στουμπ.

14:06 – Το τελικό σχέδιο των δανειστών που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup

14:00 – Ζαν Κλοντ Γιούνκερ: Είμαι σε μακρά διαβούλευση για το ελληνικό ζήτημα. Θέλω να ελπιπω ότι θα φτάσουμε σε ένα αποτέλεσμα. Το ευρωκοινοβούλιο και η ΕΕ θα είναι σε στενή συνεργασία. Πρέπει να κινούμεθα σε κοινό δρόμο δήλωσε ο πρόεδρος της Κομισιόν κατά την συνέντευξη Τύπου για την Σύνοδο Κορυφής. Από την πλευρά του ο Μ. Σουλτς δήλωσε ότι ευελπιστούμε ότι θα υπάρξει ευτυχής κατάληξη στο ελληνικό ζήτημα.

13:40 –
Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές στο κείμενο της κυβέρνησης μια από τις αλλαγές είναι η εξαίρεση των νησιών για τον ΦΠΑ.

13: 35 – Δύο έγγραφα, ένα των δανειστών και ένα της ελληνικής πλευράς στο τραπέζι του Eurogroup.

13:32 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γ.Βαρουφάκης

13:31 – Σύμφωνα με πληροφορίες από τις Βρυξέλλες, οι δανειστές θα καταθέσουν στο Eurogroup κείμενο με τα εφικτά σημεία σύγκλισης

13:29 – Κοινοτική πηγή: Σύνολο εγγράφων που εγκρίθηκαν ομόφωνα από τους θεσμούς στάλθηκε στο Eurogroup.

13:18 – Κυβερνητική πηγή: Η ελληνική πλευρά παρέμεινε σταθερή στις προτάσεις της οι οποίες και είχαν αναγνωριστεί ως βάση συζήτησης πριν από λίγες ημέρες. Οι προτάσεις εξειδικεύθηκαν και κατατέθηκαν στους θεσμούς και θα κατατεθούν και στα θεσμικά όργανα της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Αποτελούν δε μια άκρως ρεαλιστική προσέγγιση για άμεση συμφωνία στο πνεύμα της απόφασης του Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου. H ελληνική κυβέρνηση έχει επιδείξει υπευθυνότητα και βούληση για λύση. Τώρα είναι ώρα που κρίνεται η υπευθυνότητα και η βούληση του καθενός.

13:15: Μπαίνουν οι τελευταίες πινελιές σε σχέδιο, σκοπιμότητας ή προθέσεων, όπως αναφέρουν πληροφορίες, που θα παρουσιαστεί στο Eurogroup το οποίο θα ξεκινήσει με καθυστέρηση 30 λεπτών. Επίσης σύμφωνα με πληροφορίες η ελληνική πλευρά θα καταθέσει το δικό της σχέδιο που είχε παρουσιάσει και το οποίο είχε χαρακτηριστεί από τους Θεσμούς ως βάση συζήτησης.

12:39 – Το Eurogroup αναμένεται να ξεκινήσει στις 14:30. Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του πρωθυπουργού με τους εκπροσώπους των θεσμών καθώς και η συνεδρίαση των τεχνικών κλιμακίων.

12:38 – Χανς Γ. Σέλινγ: Η συμφωνία κάθε λεπτό που περνά είναι και πιο δύσκολη. Η Κυριακή είναι η τελευταία προθεσμία. Ωστόσο είμαι αισιόδοξος, δήλωσε ο αυστριακός ΥΠΟΙΚ προσερχόμενος στο Eurogroup. Mε εκπλήσσει το πως η Ελλάδα αντιμετωπίζει το μέλλον του ελληνικού λαού, σχολίασε υπογραμμίζοντας ότι «σήμερα πρέπει να φτάσουμε σε ένα συμπέρασμα. Αλλιώς δεν θα συμβεί απολύτως τίποτα. Το θέμα δεν είναι μόνο να εξοικονομήσουμε χρήματα επιβάλλοντας φόρους. Πρέπει η ελληνική κυβέρνηση να κάνει κάτι για την ανάπτυξη. Θέλω να δω το έγγραφο το οποίο υπεβλήθη πριν από πέντε λεπτά».

12:24Νευρικότητα στο Χ.Α και στις ευρωπαϊκές αγορές. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 780,61 μονάδες σημειώνοντας πτώση 0,04% και με τζίρο 29,10 εκατ. ευρώ.

12: 30 – Οι δανειστές στέλνουν στο Eurogroup τις προτάσεις τους, αναφέρει το πρακτορείο MNI, ενώ επικαλούμενο δηλώσεις ευρωπαίου αξιωματούχου σημειώνει ότι οι συνομιλίες είναι πολύ δύσκολες και από τις δύο πλευρές.

12:21 – Είτε θα υπάρξει μια «δίκαιη και ισότιμη συμφωνία, είτε δεν θα υπάρξει καμία συμφωνία», δήλωσε σήμερα στο αμερικανικό τηλεοπτικό δίκτυοCNBC ο Αναπληρωτής Υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης Γιώργος Κατρούγκαλος. «Και εάν έχουμε μια δίκαιη συμφωνία, ένα δίκαιο συμβιβασμό, όλοι θα την στηρίξουν» είπε , προειδοποιώντας, ωστόσο, ότι υπάρχει και ένα όριο στις παραχωρήσεις που μπορούν να κάνει η Ελλάδα στους δανειστές.«Δεν θέλουμε το βάρος να πέσει και πάλι στους πιο αδύναμους και τους φτωχότερους και έχουμε προτείνει ισοδύναμα μέτρα σε αυτά που ζητούν οι δανειστές».

12: 15 – Σε νέα αύξηση του ELA προχώρησε η ΕΚΤ. Μέσα στις επόμενες 24 ώρες θα ξανασυνεδριάσει εφόσον είναι αναγκαίο

12:08 –
Ανησυχία για την συνέχιση παροχής ρευστότητας στην Ελλάδα μέσω ELA εξέφρασε ο κεντρικός τραπεζίτης της Γερμανίας Γενς Βάιντμαν σύμφωνα με το Reuters. Σύμφωνα με την Handelsblatt πέντε ακόμη μέλη του ΔΣ της ΕΚΤ θέλουν αμεση διακοπή του.

11:51 – «H ελληνική κρίση δεν θα προκαλέσει σημαντικά προβλήματα στα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα της ευρωζώνης» δήλωσε την Τετάρτη η επικεφαλής του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας των ευρωπαϊκών τραπεζών Ντανιέλ Νουί. «Δεν αναμένουμε δευτερογενής επιπτώσεις από την ελληνική κρίση στις τράπεζες που βρίσκονται υπό την εποπτεία του μόνιμου μηχανισμού εποπτείας» συμπλήρωσε.

11:39 – Σύμφωνα με τους Financial Times, αν ο Αλέξης Τσίπρας δεν πετύχει συμφωνία μέχρι τις 12 που λήγει το τελεσίγραφο, τότε στο Eurogroup στις 2 το μεσημέρι θα κατατεθεί το σχέδιο των δανειστών. Η ώρα του «take it or leave it» φτάνει, σχολιάζει ο αρθρογράφος Πίτερ Σπίγκελ.

11:34Γύρισε το Χ.Α. Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 765,67 μονάδες σημειώνοντας άνοδο 1,34% και με τζίρο 17,24 εκατ. ευρώ.

11:23- «Εποικοδομητικές» οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων που ξεκίνησαν στις 7:00 το πρωί και συνεχίζονται έως αυτή την ώρα, σύμφωνα με κοινοτική πηγή.

10:53 – Bloomberg: Αμεση αποδέσμευση €3,35 δισ εάν επιτευχθεί συμφωνία

10:45 – Η ενημέρωση των πολιτικών συντακτών δεν θα πραγματοποιηθεί σήμερα Πέμπτη 25/06/15, καθώς Γαβριήλ Σακελλαρίδης βρίσκεται στις Βρυξέλλες, ανακοίνωσε το γραφείο Τύπου του κυβερνητικού εκπροσώπου.

10: 40 – Η Ελλάδα, παρά τα οικονομικά της προβλήματα, πρέπει να παραμείνει μέλος της νομισματικής ένωσης, εκτίμησε ο Γερμανός φιλόσοφος Ρίχαρντ Νταβίντ Πρεχτ. «Η παλιά ιστορία ότι η Ευρώπη είναι μια μεγάλη συμμαχία ειρήνης δεν ισχύει πλέον και δεν έχουμε βρει κάποια άλλη αφήγηση», επεσήμανε ο Πρεχτ. Γι’ αυτό τον λόγο ο Γερμανός φιλόσοφος προσπάθησε να αναπτύξει μία: Η Ευρώπη τού θυμίζει την Ρωμαϊκή Αυτοκρατορία λίγο πριν την πτώση της.

10:39 – Ξεκίνησε πριν από λίγο η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο της Κομισιόν Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, την επικεφαλής του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον πρόεδρο του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότητας Κλάους Ρέγκλινγκ

10:34 – Ο Γενικός Δείκτης Τιμών του Χρηματιστηρίου Αθηνών βρίσκεται στις 765,67 μονάδες σημειώνοντας πτώση 2,04% και με τζίρο 2,13 εκατ. ευρώ.

10:20 –
Έφτασε στην έδρα της Κομισιόν ο Αλ.Τσίπρας.

10:10 – Κορυφώνονται οι εκβιασμοί και οι πιέσεις σε βάρος της Ελλάδα, δήλωσε το πρωί της Πέμπτη μιλώντας στην εκπομπ«Κοινωνία Ώρα MEGA» ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Φίλης. Πρόσθεσε ότι και μόνο η δημοσιοποίηση μέτρων υπό μορφή τελεσιγράφων «αποδεικνύει ότι η διαπραγμάτευση είναι εκβιαστική» και πως η σκληρή χθεσινή δήλωση του πρωθυπουργού δείχνει ξεκάθαρα ότι η κυβέρνηση «δεν υποχωρεί σε τέτοια ζητήματα» και εννοεί ότι «οποιαδήποτε συζήτηση δεν μπορεί να περιλαμβάνει κατεδάφιση όσων κοινωνικών δικαιωμάτων έχουν απομείνει στη χώρα μας και την βύθιση της χώρας σε περαιτέρω ύφεση και κρίση».

9:41 – Politico Europe: Η στιγμή του Γιούνκερ – Ο πρόεδρος της Κομισιόν αντιμετωπίζει περισσότερα απ’ ότι του αναλογούν

9:30 – Μαρκ Μαζάουερ: Ο Τσίπρας να επιλέξει την πατρίδα αντί το κόμμα

9: 15 – Ασυμφωνία και τέλος χρόνου για την Ελλάδα στο επίκεντρο του διεθνούς Τύπου

8:40 –
Tweet Πιερ Μοσκοβισί: Οπου υπάρχει θέληση, υπάρχει και τρόπος


8:30 –
Μήνυμα του ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδημούλη στο twitter:


08:15 –
Μήνυμα του προέδρου των ΑΝΕΛ και υπουργού Άμυνας Πάνου Καμμένου στο Twitter.

08:05: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαβουλεύσεις των τεχνικών κλιμακίων, σε μία προσπάθεια να γεφυρωθούν οι διαφορές και να καταρτιστούν μία συμφωνία (staff level agreement) και μία λίστα προαπαιτούμενων που θα κατατεθούν στις 2 το μεσημέρι προς έγκριση στο Eurogroup

07:00:
Ξεκίνησε η νέα συνάντηση σε επίπεδο τεχνικών κλιμακίων

02:25 Οι πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι η ελληνική κυβέρνηση παραμένει σταθερή στις θέσεις της.

02:20 Τα τεχνικά κλιμάκια ξεκινούν τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων στις 7 το πρωί ώρα Ελλάδας ενώ νέα συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ στις 10:00

02:09 Χωρίς ανακοινώσεις ή δηλώσεις αποχώρησαν οι αντιπροσωπείες. Πληροφορίες αναφέρουν ότι οι διαπραγματεύσεις θα συνεχιστούν το πρωί της Πέμπτης πριν το Eurogroup το οποίο θα συνεδριάσει στις 2 το μεσημέρι

02:00
Ολοκληρώθηκε η συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν

01:55 Bloomberg: Αποχώρησαν Ντράγκι και Λαγκάρντ από την συνάντηση


01:50
Ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης αποχώρησε πριν λίγο από τον χώρο της συνεδρίασης, όπως μεταδίδει η ανταποκρίτρια του Euronews Εφη Κουτσοκώστα. Βάσει της επίσημης ενημέρωσης πάντως, δεν συμμετείχε στη συνάντηση του πρωθυπουργού με τους θεσμούς.

01:45 Ο 13ος όροφος του κτιρίου «Μπερλεμόντ» στις Βρυξέλλες (εκεί όπου βρίσκεται το γραφείο του Γιούνκερ) παραμένει φωτισμένος, μετέδωσε ο ανταποκριτής της ΕΡΤ. Η συνάντηση του πρωθυπουργού Αλ.Τσίπρα με τους κορυφαίους των θεσμών συνεχίζεται. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν το ΔΝΤ να παραμένει σκληρός παίκτης.

01:15 Και ξαφνικά το Reuters, επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο, δεν αποκλείει το ενδεχόμενο να γίνει και νέο (τρίτο στη σειρά) Eurogroup μέχρι το Σάββατο.

00:40 Θα είναι μια μακρά νύχτα, δήλωσε στο Mega o επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρος Θεοδωράκης. «Πολύ πιθανό σήμερα το βράδυ να υπάρξει μια συμφωνία» εκτίμησε.

00:29 Σε εξέλιξη η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ στο γραφείο του προέδρου της Κομισιόν

00:20
Ξεκινάει σε λίγη ώρα η νέα συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ, Ντράγκι, Ντάισελμπλουμ, Ρέγκλινγκ στις Βρυξέλλες – Έφτασε στο κτήριο η ελληνική αντιπροσωπεία

24:00 Αμφιβολίες για τη συμφωνία, καθώς διεκόπη το Eurogroup, γράφει ο Guardian.

23:50 Φώη Γεννηματά: «Οι ώρες είναι κρίσιμες. Οι εταίροι να επιδείξουν αλληλεγγύη, να μην επιμείνουν σε ακραία μέτρα.Ο Πρωθυπουργός να προτάξει μεταρρυθμίσεις, όχι υφεσιακά μέτρα».


23:45
Πτώση στη Γουολ Στριτ, λόγω και των εξελίξεων στην ελληνική υπόθεση, όπως παρατηρεί το CNN. O Dow Jones έκλεισε με απώλειες 0,98% και ο Nasdaq με πτώση 0,75%.

23:30 Κλείδωσε το ραντεβού Τσίπρα-Λαγκάρντ-Ντράγκι-Ντάισελμπλουμ για τις 24:00. Προηγήθηκε συνάντηση της ελληνικής ομάδας διαπραγμάτευσης, παρουσία και του Πάνου Καμμένου, ο οποίος βρίσκεται στις Βρυξέλλες για μια συνεδρίαση του ΝΑΤΟ.

22:43Είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε και όλο το βράδυ, δήλωσε ο Γ.Ντάισελμπλουμ.

22:40H συμφωνία είναι ακόμα πιθανή, δήλωσε μετά το Eurogroup ο Π.Μοσκοβισί.


21:50
Διεκόπη η συνεδρίαση του Eurogroup για το μεσημέρι της Πέμπτης ενώ θα πραγματοποιηθεί νέα συνάντηση Τσίπρα με τους Θεσμούς στις 12 το βράδυ την Τετάρτη

21:45 Non paper της κυβέρνησης αναφέρει ότι : 1. Η αντιπροσωπεία της ελληνικής κυβέρνησης προσήλθε στη σημερινή διαπραγμάτευση με βάση το κείμενο της πρότασης, το οποίο οι θεσμοί είχαν αποδεχτεί ως βάση συζήτησης τη Δευτέρα. 2. Οι θεσμοί, από την πλευρά τους, κατέθεσαν νέα πρόταση, η οποία μεταφέρει τα βάρη σε μισθωτούς και συνταξιούχους με τρόπο κοινωνικά άδικο, ενώ την ίδια στιγμή πρότειναν μέτρα ώστε να αποφευχθεί η αύξηση των βαρών στους έχοντες. 3. Η ελληνική πλευρά αδυνατεί να συμφωνήσει σε μια τέτοια κατεύθυνση. Οι διαπραγματεύσεις συνεχίζονται σε όλα τα επίπεδα.

21:15Ξένα ειδησεογραφικά πρακτορεία, όπως το Bloomberg που επικαλείται ο Guardian, αναφέρουν ότι ενδέχεται απόψε το Eurogroup να είναι σύντομο -ακριβώς λόγω της διαφωνίας- και τελικά να υπάρξει νέα συνάντηση την Παρασκευή.

21:00Σλοβάκος ΥΠΟΙΚ: «Είμαι περίεργος πώς θα είναι η Ευρωζώνη μετά την αποψινή συνάντηση. Θα είμαστε εδώ μέχρι το πρωί.»

21:00
Πληροφορίες από τις Βρυξέλλες αναφέρουν ότι υπάρχει πιθανότητα για νέο Eurogroup αύριο ή μεθαύριο Παρασκευή.

20:55
Θα δουλέψουμε για να βρούμε λύση, η οποία είναι αναγκαία και πιθανή, είπε ο Πιέρ Μοσκοβισί.

20:50:
O Σόιμπλε επανέλαβε ότι από τη Δευτέρα δεν έχουν αλλάξει πολλά στο ελληνικό ζήτημα.

20:41
«Θα είναι έκπληξη αν απόψε συμφωνήσουμε» δήλωσε προσερχόμενος ο φινλανδός ΥΠΟΙΚ (και τέως πρωθυπουργός της χώρας του) Αλεξάντερ Στουμπ.

20:27Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας βγήκε από το κτίριο της Κομισιόν. Ολοκληρώθηκαν οι επαφές του και διπλωματικές πηγές αναφέρουν ότι θα συνεχιστούν και την Πέμπτη.

20:25
Η σημερινη νύχτα θα ειναι μακριά, έχουμε πολλή δουλειά δήλωσε ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντρομπρόβσκις

20:25
Στο Eurogroup και η Κριστίν Λαγκάρντ χωρίς να κάνει δηλώσεις όπως και ο Ντάισελμπλουμ. Έφτασε και ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης, ο οποίος αρνήθηκε να κάνει δηλώσεις.

20:16
Αναρωτιέμαι πως θα μοιάζει η Ευρωζώνη μόλις τελειώσουμε, είπε ο υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, τονίζοντας ότι τρεις συνεδριάσεις του Eurogroup και δύο Σύνοδοι Κορυφής θα πρέπει να είναι αρκετές για να βρεθεί λύση για την Ελλάδα.

20:15
Ο Μάριο Ντράγκι εξήλθε από την τετραμερή σύσκεψη για να συμμετέχει στο Eurogroup

19:50Ξεκινούν οι αφιξεις των ΥΠΟΙΚ για τη συνεδρίαση του Eurogroup

19:40 Με Βαρουφάκη και Τσακαλώτο η ελληνική αντιπροσωπεία στο Eurogroup.

19:35 O ανταποκριτής της ΕΡΤ στις Βρυξέλλες μεταδίδει ότι η εκτίμηση που υπάρχει είναι ότι και αν δεν υπάρξει απόψε συμφωνία, αυτό μπορεί να συμβεί μέχρι το τέλος της εβδομάδας.

19:29
Ολοκληρώθηκε το EuroWorking Group

19:00
Πιθανή καθυστέρηση της έναρξης του Eurogroup που είναι προγραμματισμένη για τις 20:00 ώρα Ελλάδας λόγω της συνέχισης των διαπραγματεύσεων του Πρωθυπουργού με τους επικεφαλής των Θεσμών

18:45 Έλληνες αξιωματούχοι δηλώνουν ότι η πρόταση των δανειστών δεν είναι αποδεκτή με την παρούσα μορφή, αλλά οι συζητήσεις συνεχίζονται.

18:30
Λαγκάρντ: Οι μεταρρυθμίσεις δεν μπορούν να βασιστούν μόνο σε αύξηση φόρων

18:25 Συνεδρίαση του EuroWorking Group παράλληλα με την σύσκεψη Τσίπρα-Λαγκάρντ-Γιούνκερ-Ντράγκι

18:20
Το ενδεχόμενο κατάρρευσης των ελληνικών διαπραγματεύσεων στις Βρυξέλλες προειδοποιεί ο αρθρογράφος της βρετανικής εφημερίδας Guardian, Ian Traynor. «Η λέξη Grexit ακούγεται όλο και πιο έντονα στις Βρυξέλλες» υποστηρίζει σε μήνυμά του στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, ο βρετανός δημοσιογράφος. Μάλιστα, αποκαλύπτει ότι το Βερολίνο ωθεί τις διαπραγματεύσεις σε παράταση, τονίζοντας ότι πιθανώς θα διαρκέσουν καθ’ όλη τη διάρκεια του Σαββατοκύριακου.

18:15 Αρκετά αβέβαιο το αποτέλεσμα της διαπραγμάτευσης δηλώνουν αξιωματούχοι που συμμετείχαν στο Euroworking Group.

17:32 –
Με πτώση 1,77% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών την Τετάρτη

17:30 – Η αντιπρόταση των Θεσμών (στα αγγλικά)

17: 23 – Το Υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει δημοσιεύματασύμφωνα με τα οποία ο Υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης ζήτησε αποχώρηση από τη διαπραγμάτευση, εάν δεν υπάρξει υπαναχώρηση από την πλευρά του ΔΝΤ.

17: 16 – Σαπέν: «Το ελληνικό χρέος δεν είναι ταμπού, αλλά δεν αποτελεί και άμεση προτεραιότητα» εξήγησε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι θα βρεθεί στην ατζέντα του αποψινού Eurogroup, το οποίο είναι προγραμματισμένο για τις 20.00 ώρα Ελλάδας.

17:13 – Reuters: Αβέβαιο το αποτέλεσμα των διαπραγματεύσεων. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία, σύμφωνα με ευρωπαίο αξιωματούχο.

15: 40 – Στέφεν Ζάιμπερτ (εκπροσωπος καγκελαρίας): «Δεν υπάρχει λύση χωρίς το ΔΝΤ. Είναι σημαντικό τόσο για την τεχνογνωσία του όσο και τον ρόλο του στην χρηματοδότηση της Ελλάδας… Οι τρεις Θεσμοί πρέπει να αξιολογήσουν τις προτάσεις από κοινού και να υποβάλουν κοινή πρόταση προς το Eurogroup, προκειμένου να ληφθεί απόφαση».

15:10 – Μάρτιν Γέγκερ (εκπρόσωπος Β.Σόιμπλε): «Υπάρχει ακόμη απόσταση που πρέπει να διανυθεί, προκειμένου να υπάρξει λύση για το ελληνικό ζήτημα. Δεν υπάρχει ακόμη συμφωνία για την Ελλάδα. Είναι στο χέρι της Ελλάδας να κάνει μια κίνηση».

15: 05 – Απέρριψε η ελληνική πλευρά την αντιπρόταση που κατέθεσαν οι θεσμοί. Συγκεκριμένα, σύμφωνα με ανάρτηση του left.gr που επιβεβαιώνουν κυβερνητικές πηγές, οι θεσμοί κατέθεσαν αντιπρόταση προς την ελληνική πλευρά η οποία δεν γίνεται αποδεκτή.

14:56 – Σε εξέλιξη η συνάντηση Τσίπρα με Γιούνκερ, Λαγκάρντ και Ντράγκι. Μαζί του οι Δραγασάκης και Παππάς

14:54
– «Μας έδωσαν ένα κείμενο ελάχιστα διαφορετικό από το πεντασέλιδό τους» σχολιάζουν με οργή κυβερνητικές πηγές σχολιάζοντας την τελευταία πρόταση των δανειστών σε σχέση με το υπόμνημα των 5 σελίδων που είχε παραδώσει ο Γιούκερ στον Τσίπρα στις 3 Ιουνίου στις Βρυξέλλες

14:30: Συνάντηση Τσίπρα-Γιούνκερ

14:26: Στην έδρα της Κομισιόν έφτασε ο Αλ.Τσίπρας. Δεν έγιναν δηλώσεις.

13:40: Οι δανειστές κατέθεσαν νέα πρόταση προς την ελληνική πλευρά, σε μία προσπάθεια γεφύρωσης των διαφορών.

13:33: Ευρωπαίος αξιωματούχος δήλωσε πως οι συνομιλίες «δεν έχουν καταρρεύσει» και η συνάντηση με τον Αλ.Τσίπρα θα διεξαχθεί όπως έχει προγραμματιστεί.

13:00: Ξεκίνησε η συνάντηση του προέδρου της Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, του προέδρου της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, της διευθύντριας του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, του επικεφαλής του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Χρηματοπιστωτικής Σταθερότητας (EFSF) Κλάους Ρέγκλινγκ και του προέδρου του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ.

Το κλίμα στις Βρυξέλλες

«Αν μιλήσεις με Γάλλους θα συνειδητοποιήσεις ότι δεν διανοούνται να μην υπάρξει συμφωνία με τους Ελληνες.
Αν μιλήσεις με Γερμανούς θα αισθανείς ότι μέχρι την τελευταία στιγμή θα κάνουν όλα όσα περνούν από το χέρι τους για να μην υπάρξει συμφωνία».

Κάπως έτσι μεταφέρουν το κλίμα που επικρατεί στις Βρυξέλλες – λίγες ώρες πρίν από την κρίσιμη συνεδρίαση του Eurogroup – σχετικά με το ελληνικό ζήτημα εκπρόσωποι των «Θεσμών» οι οποίοι είναι κι αυτοί διχασμένοι.

Οπως λένε:

-Η Ευρωπαική Επιτροπή επιδιώκει με κάθε τρόπο τη συμφωνία,

-Το ΔΝΤ δεν γνωρίζει, ακόμη, αν θέλει να μείνει ή να φύγει από το πρόγραμμα.

Μέσα σε αυτό το κλίμα της αβεβαιότητας, η κυβέρνηση αναζητεί λύση της τελευταίας στιγμής, αν και πλέον πολλά κυβερνητικά στελέχη συνειδητοποιούν ότι οι πιθανότητες συμφωνίας ή ναυαγίου αν δεν είναι μοιρασμένες, παίζουν από στιγμή σε στιγμή.

Διχασμένοι

Παρά τις ενδείξεις για επίτευξη συμφωνίας μεταξύ Ελλάδας και δανειστών, έστω και την τελευταία στιγμή, ο κίνδυνος ενός Grexit είναι ακόμα υπαρκτός, υποστηρίζει ο πρόεδρος της Κ.Ο. του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος Μάνφρεντ Βέμπερ.

Τα γερμανικά μέσα ενημέρωσης αποτιμούν θετικά την έκτακτη συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τους επικεφαλής των τριών θεσμών. Σε ανταποκρίσεις από τις Βρυξέλλες τονίζεται ότι η συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού με τον Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Μάριο Ντράγκι και την Κριστίν Λαγκάρντ, λίγες ώρες πριν από το Eurogroup, είναι καλό σημάδι και ότι οι προτάσεις της Αθήνας κινούνται, κατά την άποψη των θεσμών, προς τη σωστή κατεύθυνση.
Παράλληλα, όμως, γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι το ΔΝΤ αποτελεί εμπόδιο για μια συμφωνία υποστηρίζοντας, σε αντίθεση με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, ότι οι ελληνικές προτάσεις δεν επαρκούν.

Αισιόδοξος για μια συμφωνία Ελλάδας δανειστών εμφανίζεται ο πρόεδρος του ευρωκοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς.
Σε συνέντευξή του στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων (dpa) δηλώνει ότι η εκταμίευση της τελευταίας δόσης από το τρέχον ελληνικό πρόγραμμα είναι απλά η προϋπόθεση για μια σειρά από βήματα που θα συμβάλουν στην «ανόρθωση της ελληνικής οικονομίας».

Ο Μάρτιν Σουλτς θεωρεί ότι για να επιστρέψει η Ελλάδα στην ανάπτυξη οφείλουν να γίνουν επενδύσεις, οι οποίες μπορούν να χρηματοδοτηθούν από το επενδυτικό πακέτο που ψήφισαν πρόσφατα Ευρωπαϊκή Επιτροπή και Ευρωκοινοβούλιο. Παράλληλα, απευθύνει έκκληση στους Έλληνες βουλευτές να εργαστούν έτσι ώστε «να φορολογηθούν επιτέλους εκείνοι που είτε έχουν συμβάλει λίγο, είτε καθόλου στην αντιμετώπιση της κρίσης».

Οι δανειστές παρουσίασαν νέες προτάσεις στην Αθήνα για να γεφυρωθούν οι διαφορές, σύμφωνα με το Reuters, το οποίο επικαλείται πηγές που βρίσκονται κοντά σεις συνομιλίες.

Η αντιπρόταση των Θεσμών

Αντιπρόταση κατέθεσαν στην ελληνική κυβέρνηση ΔΝΤ, ΕΕ και ΕΚΤ με ένα συνοπτικό 5σέλιδο κείμενο στο οποίο περιλαμβάνονται οι αλλαγές που ζητούν οι θεσμοί ώστε να κλειδώσει η συμφωνία.

Δείτε εδώ την αντιπρόταση των Θεσμών (στα αγγλικά)

Κυβερνητικές πηγές επιβεβαίωσαν την ύπαρξη του σχετικού 5σέλιδου κειμένου.

Ποιες είναι οι βασικές αλλαγές, σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές:

Δημοσιονομικά

  • Επιμένουν στα έσοδα από ΦΠΑ στο 1% και συγκεκριμένα στην εστίαση στο 23%
  • 100% προκαταβολή φόρου από τα νομικά πρόσωπα
  • Κατάργηση φοροαπαλλαγών στα αγροτικά καύσιμα
  • Μείωση των αμυντικών δαπανών κατά 400 εκ. (αντί για 200 που προτείναμε)
  • Μικρότερη αύξηση στη φορολογία νομικών προσώπων (από το 26% να πάει στο 28% και όχι στο 29% που προτείναμε)
  • Αφαίρεσαν τη φορολογία e-gaming -VLTs (φρουτάκια)
  • Αφαίρεσαν τα έσοδα από τις άδειες 4G και 5G
  • Αφαίρεσαν τις φοροαπαλλαγές για τους κατοίκους των νησιών (που θα αποζημιώσουν την αύξηση του ΦΠΑ)

Συντάξεις

  • Επιμένουν στην πλήρη εφαρμογή του νόμου 3863/10 (κυρίως στον υπολογισμό των συντάξεων, αυξάνει τις χαμηλές συντάξεις και μειώνει τις υψηλές)
  • Επιμένουν σε ισοδύναμα για την αναστολή της ρήτρας μηδενικού ελλείμματος
  • Ζητούν εξοικονόμηση 0,25%-0,5% του ΑΕΠ για το 2015 και 1% για το 2016
  • Πλήρης εξάλειψη των πρόωρων συντάξεων μέχρι το 2022 (στα 67 χρόνια ανεξάρτητα από χρόνια εργασίας ή στα 62 χρόνια με 40 χρόνια εργασίας)
  • Κατάργηση/αντικατάσταση του ΕΚΑΣ μέχρι Δεκέμβριο 2017
  • Αύξηση εισφορών υγείας συνταξιούχων από το 4% στο 6%
  • Σταδιακή κατάργηση όλων των εξαιρέσεων που χρηματοδοτούνται από τον κρατικό προϋπολογισμό και εναρμόνιση των ασφαλιστικών εισφορών με τη δομή του ΙΚΑ από 1 Ιουλίου 2015
  • Κατάργηση όλων των εισφορών υπέρ τρίτων (π.χ. αγγελιόσημο) μέχρι 31 Οκτωβρίου 2015
  • Εύρεση ισοδύναμων που θα καλύψουν το κόστος της απόφασης του Συμβουλίου Επικρατείας

Οι θέσεις των θεσμών παρουσιάζονται στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα , από τους επικεφαλής του ΔΝΤ, της ΕΚΤ και του Eurrogroup. Ουσιαστικά διατηρούν τη σκληρή γραμμή που είχαν εξαρχής τηρήσει για το ασφαλιστικό και τον ΦΠΑ.

Ελληνικές πηγές αναφέρουν ότι οι αντιπροτάσεις των δανειστών δεν γίνονται αποδεκτές από την ελληνική πλευρά.

Στο συνταξιοδοτικό η ελληνική κυβέρνηση έχει προτείνει την αύξηση των εσόδων του ασφαλιστικού συστήματος σε μεγάλο βαθμό από την αύξηση των εισφορών κοινωνικής ασφάλισης από τους εργοδότες και τον περιορισμό των πρόωρων συνταξιοδοτήσεων.

Στην αντιπρόταση τους οι πιστωτές επιμένουν στην εξοικονόμηση ύψους 1% του ΑΕΠ από το 2016 με εξάλειψη του ΕΚΑΣ, μέχρι το τέλος του 2017.

Ακόμη, οι θεσμοί εξακολουθούν να επιμένουν στην άντληση πρόσθετων φορών 1% του ΑΕΠ από τον ΦΠΑ, από το 0,74% που προτείνει η Ελλάδα.

Στο σκέλος της φορολογίας των επιχειρήσεων όπου η Ελλάδα είχε προτείνει αύξηση των συντελεστών από το 26% στο 29%, οι πιστωτές περιορίζουν με την πρότασή τους την αύξηση αυτή στο 28%.

Σημειώνεται πως μιλώντας σε συνεργάτες του λίγο πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, ο κ. Τσίπρας εξέφρασε την έκπληξή του για το γεγονός ότι οι θεσμοί δεν αποδέχονται τα ισοδύναμα μέτρα που προτείνει η κυβέρνηση.

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά!» είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσίπρας μιλώντας στους συνεργάτες του. «Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Η συνάντηση των Θεσμών

Στο μεταξύ σε εξέλιξη βρίσκεται από τις 13:00 το μεσημέρι της Τετάρτης η σύσκεψη των επικεφαλής των Θεσμών λίγο πριν την τετραμερή συνάντηση Αλέξη Τσίπρα, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Κριστίν Λαγκάρντ και Μάριο Ντράγκι, ώστε να κλείσουν δια ζώσης τα ανοιχτά ζητήματα πριν το Eurogroup.

Προσερχόμενος στη συναντηση των επικεφαλής των θεσμών ο πρόεδρος του Eurogroup Γέρουν Νταισενμπλουμ δήλωσε: «πολλή δουλεια μένει να γίνει σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία». Από την πλευρά του ο Κλάους Ρέγκλινγκ ανέφερε επίσης ότι «χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά».

O πρωθυπουργός και η ελληνική αντιπροσωπεία έφτασαν στις Βρυξέλλες στις 14:00.

Οι συναντήσεις του Αλέξη Τσίπρα

Σύμφωνα με πληροφορίες θα υπάρξει και ξεχωριστή συνάντηση του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ με τον Αλέξη Τσίπρα.

Να σημειωθεί ότι λίγον πριν αναχωρήσει για τις Βρυξέλλες ο ελληνας πρωθυπουργός με αφορμή την επιμονή συγκεκριμένων θεσμών να μην αποδέχονται ισοδύναμα μετρά, μιλώντας σε συνεργάτες του είπε:

«Η μη αποδοχή ισοδύναμων μέτρων δεν έχει ξαναγίνει. Ούτε στην Ιρλανδία ούτε στην Πορτογαλία. Πουθενά! Αυτή η περίεργη στάση δύο ενδεχόμενα μπορεί να κρύβει. Είτε δεν θέλουν συμφωνία είτε εξυπηρετούν συγκεκριμένα συμφέροντα στην Ελλάδα».

Δηλώσεις αξιωματούχων

«Μένει να γίνει πολλή δουλειά σημερα. Δεν έχουμε φτάσει ακόμα σε συμφωνία» δήλωσε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, προσερχόμενος στη συνάντηση των θεσμών. «Χρειαζόμαστε ακόμη πολλή δουλειά» ανέφερε ο Κλάους Ρέγκλινγκ.

Ερωτηθείσα για το ελληνικό ζήτημα η επίτροπος αρμόδια για τη Διεθνή Συνεργασία, την Ανθρωπιστική Βοήθεια και την Αντιμετώπιση των Κρίσεων Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα επανέλαβε τη θέση της Επιτροπής ότι οι προτάσεις που κατέθεσε η ελληνική κυβέρνηση είναι ένα ισχυρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση και προς την εξεύρεση κοινού εδάφους για επίτευξη συμφωνίας.

Παρέμβαση μέσω τηςγερμανικής εφημερίδας Die Zeit έκανε και ο γνωστός γάλλος οικονομολόγος Τομά Πικετί, εκτιμώντας ότι το πρόβλημα του χρέους αφορά και άλλες ευρωπαϊκές χώρες και όχι μόνο την Ελλάδα.

«Χρειαζόμαστε μια διάσκεψη για το σύνολο των χρεών της Ευρώπης μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο» δήλωσε, ενώ επέκρινε τη στάση της γερμανικής κυβέρνησης σε σχέση με το ελληνικό ζήτημα. «Είναι μεγάλο λάθος η υπονόμευση της δημοκρατίας στην Ευρώπη, όπως κάνει τώρα η Γερμανία προκειμένου να επιβάλλονται κανόνες προερχόμενοι κυρίως από το Βερολίνο σχετικά με τα χρέη των κρατών» είπε, τονίζοντας πως η Γερμανία είναι η χώρα που δεν έχει πληρώσει ποτέ τα χρέη της και «δεν μπορεί να δίνει μαθήματα για το θέμα αυτό σε άλλες χώρες».

Την απόλυτη βεβαιότητά του ότι θα υπάρξει συμφωνία και ότι οι πιστωτές της Ελλάδας θα υποχωρήσουν διότι «μία χρεοκοπία της Ελλάδας είναι αδιανόητη», εξέφρασε ο γάλλος ευρωβουλευτής Ζαν-Λικ Μελανσόν στον Monde.

Πάντως, ο ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο συνέχισης των διαβουλεύσεων για την Ελλάδα, λέγοντας πως «οι διαπραγματεύσεις μπορεί να μην ολοκληρωθούν στη Σύνοδο, καθώς η προθεσμία είναι η 30ή Ιουνίου».

Από την πλευρά του ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Μάρτιν Σουλτς δήλωσε ότι θα υπάρξει συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της, ενώ υπογράμμισε ότι η χώρα πρέπει να ξανασταθεί στα πόδια της.