01:15 Αλέξης Τσίπρας: Η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας

«Σήμερα καταθέσαμε την πρόταση τους θεσμούς. Μια πρόταση με ισοδύναμα μέτρα αλλά με κοινωνική δικαιοσύνη. Προστατεύουμε συντάξεις και μισθούς και καλούνται να σηκώσουν βάρη αυτοί που μπορούν να τα σηκώσουν», δήλωσε ο πρωθυπουργός μετά τη Σύνοδο Κορυφής.

«Η πρόταση χρειάζεται να συζητηθεί για λίγα 24ωρα γιατί δεν θέλουμε μια αποσπασματική συμφωνία αλλά μια βιώσιμη λύση που θα καθιστά βιώσιμη την ελληνική οικονομία. Αυτό σημαίνει ότι στόχος μας είναι να έχουμε εξασφαλίσει τις χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας για το μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Μετά από αυτά έχω την αίσθηση ότι η μπάλα βρίσκεται στο γήπεδο της ευρωπαϊκής ηγεσίας»

00:55 Σε αναμονή δηλώσεων του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα

00:50 Ενημέρωση της ελληνικής αντιπροσωπείας από τον κ. Τσίπρα – Εποικοδομητικό και ελπιδοφόρο το κλίμα στην Σύνοδο για την Ελλάδα

00:45 Die Welt: Οι εταίροι δέχτηκαν τους δημοσιονομικούς στόχους της ελληνικής κυβέρνησης, 1% πλεόνασμα το 2015 και 2% το 2016

00:30 Μέρκελ: Πρώτα τα νομοσχέδια στην ελληνική Βουλή – Λαγκάρντ: Οι ελληνικές προτάσεις δεν ανταποκρίνονται πλήρως στα θέλω μας.

Οι ελληνικές προτάσεις, όπως είπαν και οι φορείς, αποτελεί σημείο εκκίνησης για συζητήσεις που πρέπει να ξεκινήσουν τώρα, δήλωσε η γερμανίδα καγκελάριος Ανγκελα Μέρκελ. Πρέπει να εργαστούμε σκληρά γιατί ο πρόεδρος τουEurogroupείπε ότι στόχος είναι Τετάρτη βράδυ να έχουμεEurogroupκαι να παρουσιαστούν αποτελέσματα, πρόσθεσε.

Στόχος είναι να γίνει κανονικά Σύνοδος Κορυφής την Πέμπτη – Παρασκευή, να έχουμε τις θέσεις των θεσμών και τη θέση της Ελλάδος, είπε η γερμανίδα καγκελάριος. Θέλουμε να παραμείνει η Ελλάδα στην ευρωζώνη, αλλά είναι πολλά αυτά που πρέπει να γίνουν ακόμα, ο χρόνος πιέζει, πρέπει να δουλέψουμε με συνεκτικό τρόπο, συμπλήρωσε.

Όπως είπε η κ. Μέρκελ, πρώτα πρέπει να εξασφαλίσουμε το θέμα της χρηματοδότησης, το οποίο ότι είναι τμήμα των διαπραγματεύσεων. Πρέπει να γίνει σεβαστή η συμφωνία της 20ής Φεβρουαρίου.

Να δούμε πρώτα -δήλωσε η γερμανίδα καγεκλάριος- εάν το ελληνικό Κοινοβούλιο θα αποδεχθεί μία συμφωνία και μετά θα μπούμε στη συζήτηση για τα εθνικά Κοινοβούλια. Δεν μπήκαμε σε λεπτομέρειες, αυτό θα πρέπει να συζητηθεί από τους θεσμούς και τοEurogroupπρώτα.

Θα δούμε τις επόμενες δύο ημέρες τι θα γίνει, πρέπει να δουλέψουμε υπό μεγάλη πίεση. Δεν συζητήσαμε για τρίτο πρόγραμμα, μιλήσαμε για την ολοκλήρωση του δεύτερου προγράμματος, ακούσαμε την ελληνική κυβέρνηση να λέει ότι δεν θέλει τρίτο πρόγραμμα, τόνισε η Ανγκελα Μέρκελ.

Ερωτηθείσα για το ζήτημα του χρέους, η Μέρκελ δήλωσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή ξέρουμε ότι το χρέος είναι βιώσιμο και μπορεί να αποπληρωθεί, και τόνισε ότι δεν μπορεί να πει τι θα ειπωθεί την Τετάρτη το βράδυ. Δήλωσε, πάντως, ότι δεν έχει συζητηθεί ζήτημα αναδιάρθρωσης του χρέους.

Προχωράμε προς συμφωνία, απομένει ακόμα δουλειά, δήλωσε ο Γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ. Πρέπει να κάνουμε τα πάντα για να παραμείνει η Ελλάδα στο ευρώ. Η πρόταση έγινε δεκτή με θετικό τρόπο από τους πιστωτές. Υπάρχει η βάση για μία συμφωνία, συμπλήρωσε.

Για «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες και ημέρες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής.

Πρέπει ακόμη να γίνει πάρα πολύ δουλειά στις επόμενες 48 ώρες. Οι ελληνικές προτάσεις είναι πιο λεπτομερείς αλλά δεν ανταποκρίνονται πλήρως σε αυτά που έχουμε ζητήσει, δήλωσε η Κριστίν Λαγκάρντ.

Δουλεύουμε πάνω στις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Ματέο Ρέντσι.

Η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε δήλωσε ότι οι επόμενες 48 ώρες είναι κρίσιμης σημασίας για την επίτευξη συμφωνίας. Σήμερα προσπαθήσαμε να πείσουμε την ελληνική κυβέρνηση να χρησιμοποιήσει τις εμπειρίες μας και να κάνει αυτό που είναι απαραίτητο, τόνισε, ενώ ερωτηθείσα εάν εντυπωσιάστηκε από τις ελληνικές προτάσεις, δήλωσε: «Όχι ακόμη». Πριν από τη Σύνοδο, η στάση της ήταν πιο σκληρή. Είχε γράψει στοTwitter: «η ελληνική κυβέρνηση θέλει ακόμα να κάνει πάρτι, αλλά κάποιος πρέπει να πληρώσει τους λογαριασμούς».

00:15 Δηλώσεις Τουσκ και Γιούνκερ μετά στη ΣύνοδοΤουσκ: Θετικό βήμα οι ελληνικές προτάσεις. Ζήτησα την Σύνοδο Κορυφής ώστε να ξεκαθαρίσουν τα θέματα και να συζητήσουμε τα χειρότερα σενάρια, ακόμα και για Grexit, είπε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στη συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκήρωση της συνεδρίασης των ηγετών των 19 χωρών-μελών της Ευρωζώνης όπου συμμετείχαν επίσης η επικεφαλής του ΔΝΤ και ο πρόεδρος της ΕΚΤ.

Ο κ. Τουσκ εξήγησε ότι ζήτησε την έκτακτη Σύνοδο Κορυφής για την Ελλάδα επειδή «ήθελα να δώσω ένα τέλος στα σενάρια και να προχωρήσω ένα βήμα μπροστά».

Η ελληνική πρόταση έκανε ένα βήμα, υποστήριξε ο κ. Τουσκ και πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει κάθε διάθεση να συνεχίσει να συνεργάζεται.

Από την πλευρά του, ο κ. Γιούνκερ είπε ότι οι προτάσεις που τέθηκαν προς εξέταση, «είναι ένα μείζον βήμα» που ελήφθη από την ελληνική κυβέρνηση και είναι «προς την σωστή κατεύθυνση».

Ο πρόεδρος της Κομισιόν δήλωσε αισιόδοξος ότι την ερχόμενη Τετάρτη, στο Eurogroup, θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα και κατόπιν την Πέμπτη σε επίπεδο ηγετών, ώστε να υπάρξει λύση εντός της εβδομάδας.

Όταν ρωτήθηκε ο επικεφαλής της Κομισιόν αν έγιναν συζητήσεις για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους, απάντησε πως «τώρα δεν είναι η ώρα να συζητήσουμε αυτό το θέμα».

Για «σκληρή δουλειά» που πρέπει να γίνει τις επόμενες ώρες και ημέρες μίλησε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αποχωρώντας από τη Σύνοδο Κορυφής.

00:05 – Τα γερμανικά ΜΜΕ μεταδίδουν ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε επίμονα διευθέτηση του χρέους το οποίο αρνήθηκαν οι εταίροι

23:45 – Oλοκληρώθηκε η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής

23:41 Η Ελλάδα αποδέχθηκε παράταση του προγράμματος, μετέδωσε το γαλλικό πρακτορείο ειδήσεων

23:26 Ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς δήλωσε στο Εuronews ότι η κυβέρνηση είναι πεπεισμένη πως οι προτάσεις της θα τερματίσουν το πεντάμηνο αδιέξοδο. «Νομίζω ότι όποιος διαβάσει το έγγραφο το οποίο υποβάλαμε θα καταλάβει ότι έχουμε κάνει αυτό που έπρεπε. Και όποιος δημοσίως επιμένει ότι δεν έχουμε κάνει αυτό που μας αναλογούσε δεν λέει την αλήθεια» είπε.

23:25 Η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος είναι διασφαλισμένη μέχρι το τέλος του προγράμματος διαβεβαίωσε ο Μάριο Ντράγκι τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα

22:20Έγιναν γνωστά τα μέτρα που προβλέπει το ελληνικό σχέδιο συμφωνίας. Πρωτογενή πλεονάσματα 1% και 2% για το 2015 και το 2016 αντίστοιχα, τροποποιημένη κλίμακα στην εισφορά αλληλεγγύης και τρεις συντελεστές ΦΠΑ, προβλέπει μεταξύ άλλων η ελληνική πρόταση.

21:20 Επεισόδια μπροστά από το μνημείο του Αγνωστου Στρατιώτη στο Σύνταγμα. Αντιεξουσιαστές έκαψαν σημαίες της ΕΕ, διαπληκτίστηκαν με διαδηλωτές.

21:15 Διέρρευσε μέρος του εγγράφου της ελληνικής πρότασης. Περιλαμβάνει μέτρα 7,89 δισ. ευρώ τη διετία 2015-2016.

20:45 – Ξεκίνησε η η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής


20: 30 – Δηλώσεις Σουλτς

20: 20 – Συνάντηση του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Ιταλό ομόλογό του Ματέο Ρέντσι. Ο Ρέντσι δήλωσε ότι η Αθήνα πρέπει να τηρήσει τις δεσμεύσεις της, τονίζοντας ότι «η ΕΕ έχει ηθική υποχρέωση απέναντι σε μία μεγάλη χώρα όπως η Ελλάδα». Τόνισε ότι έχουν γίνει βήματα προόδου και σημείωσε ότι οι συζητήσεις πρέπει να αφορούν και το «τι είδους κοινότητα θέλουμε για το μέλλον μας».

19:50
– Ολάντ: Έχει επιτευχθεί πρόοδος τις τελευταίες ώρες στις διαπραγματεύσεις για την ελληνική κρίση, δήλωσε ο γάλλος πρόεδρος Φρανσουά Ολάντ προσερχόμενος στη Σύνοδο Κορυφής της Ευρωζώνης για την Ελλάδα.

Ο Φρ.Ολάντ δήλωσε ότι η Αθήνα κατέθεσε προτάσεις πιο ισχυρές, πιο συγκεκριμένες και σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση ανέλαβε τις ευθύνες της.

Απόψε δεν θα υπάρξει επίσημη απόφαση, λογικά όμως θα ανοίξει ο δρόμος για μία συμφωνία όσο το δυνατό πιο σύντομα, σημείωσε ο Ολάντ, αναφέροντας ότι απομένουν τεχνικές λεπτομέρειες για μία βιώσιμη συμφωνία.

«Υπάρχει πρόοδος, ακόμα και αν δεν έχουν επιλυθεί όλα τα ζητήματα» είχε πει νωρίτερα ο Ολάντ σε δημοσιογράφους στο αεροπλάνο που τον μετέφερε.

19:44 Μέρκελ: Δεν έχουμε από το Eurogroup βάση για επίλυση. Η Σύνοδος Κορυφής θα είναι συμβουλευτικού χαρακτήρα.

19:42 Βέλγος πρωθυπουργός, Σαρλ Μισέλ: Είμαι πιο αισιόδοξος, γιατί τώρα υπάρχουν προτάσεις πάνω στο τραπέζι.

19:15 Δηλώσεις Τουσκ μετά τη συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα – «Στη Σύνοδο θα μπουν όλα τα χαρτιά στο τραπέζι. Δεν θα διαπραγματευτούμε τεχνικές λεπτομέρειες, αλλά θα καταστεί σαφές ότι δεν μπορεί να υπάρξει πλέον πολιτικό παιχνίδι. Η νέα πρόταση της Ελλάδας είναι καλή. Οι ηγέτες των κρατών-μελών θα πρέπει να αναλάβουν την ευθύνη αν έχουμε το χειρότερο δυνατό σενάριο. Δεν θέλουμε χαοτικές εξελίξεις».

19:05 –
Συνάντηση του έλληνα Πρωθυπουργού με τον επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι.

19:00 Λαγκάρντ προς Τσίπρα: «Μας θέλετε στο πρόγραμμα;».Τσίπρας: Σας θέλουμε, αλλά όχι a la carte. Να πείτε την άποψή σας για το χρέος, όχι μόνο για τα μέτρα.

Την ερώτηση αυτή έκανε κατά πληροφορίες στον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα η γενική διευθύντρια του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ στο περιθώριο της συνάντησης που είχαν το μεσημέρι παρουσία των κυρίων Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ και Ντράγκι.

«Σας θέλουμε» απάντησε κατά πληροφορίες ο πρωθυπουργός στην επικεφαλής του ΔΝΤ και πρόσθεσε: Πρέπει να σας πω ότι εκτιμώ την ειλικρινή σας στάση παρά το γεγονός ότι είναι σκληρή. Απευθυνόμενος στην κυρία Λαγκάρντ, ο κ. Τσίπρας φέρεται να της είπε συνεχίζοντας: Είστε οι μόνοι που έχετε κάνει κριτική όπως πχ για τον πολλαπλασιαστή. Όμως σας θέλουμε με όλες σας τις απόψεις και όχι μόνο a la carte. «Να πείτε την άποψή σας και για το χρέος και όχι μόνο για τα σκληρά μέτρα».

18:30 – Συνάντηση του Αλέξη Τσίπρα με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ. Ο έλληνας πρωθυπουργός συνοδεύεται από τους Γ. Δραγασάκη και Γ. Βαρουφάκη.

18:05 –
Τελείωσε η συνεδρίαση των εκπροσώπων των Θεσμών που έγινε χωρίς τη συμμετοχή της ελληνικής πλευράς

18:59 – Ανακοίνωση του Eurogroup: Το Eurogroup ευρέως υποδέχεται μία νέα εκδοχή του μεταρρυθμιστικού πλάνου που υποβλήθηκε από τις ελληνικές αρχές σήμερα το πρωί, πριν την συνεδρίαση του Eurogroup, και θεωρεί ότι πρόκειται για ένα θετικό βήμα στη διαδικασία.

Το Eurogroup ζήτησε από τους Θεσμούς (Κομισιόν, ΕΚΤ και ΔΝΤ) να ξεκινήσουν να αναλύουν τη νέα πρόταση και μαζί με τις ελληνικές αρχές να καταλήξουν σε μια λίστα από προαπαιτούμενα, με την προοπτική να φτάσουν σε μία τελική συμφωνία για το μεταρρυθμιστικό πλάνο αυτή την εβδομάδα. Το Eurogroup μπορεί να πραγματοποιήσει μία ακόμα συνεδρίαση αυτή την εβδομάδα.

17:45 –
Τηλεφωνική επικοινωνία με τον υπουργό Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου είχε νωρίτερα ο ελληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας.

17:40 Συμφωνία έως το τέλος της εβδομάδας είναι ο στόχος του Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, σύμφωνα με μήνυμα της εκπροσώπου της Κομισιόν Μίνα Αντρέεβα στο twitter:

17:22 Με άνοδο 9% έκλεισε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Μεγάλη άνοδος στις ευρωαγορές

17:20 – Οι νέες προτάσεις της Ελλάδας έσπασαν το αδιέξοδο των συνομιλιών της Ελλάδας με τους δανειστές, αναφέρει ο υπουργός Οικονομίας Γ. Σταθάκης σε συνέντευξή του στο BBC και στον δημοσιογράφο Ρόμπερτ Πέστον . Την ίδια ώρα, ο έλληνας υπουργός Οικονομίας προαναγγέλλει πως θα επιβληθούν νέα φορολογικά μέτρα στις επιχειρήσεις και τον πλούτο σαν μέρος της συμφωνίας διάσωσης.

17:10 – Θα υπάρξει πολιτική απόφαση για την παραμονή της Ελλάδας στο ευρώ, υποστήριξε ο πρωθυπουργός της Σλοβακίας, Ρόμπερτ Φίτσο, εν όψει της κρίσιμης Συνόδου Κορυφής, σύμφωνα με το Reuters. Η αποφυγή του Grexit έχει περισσότερα πλεονεκτήματα, παρά μειονεκτήματα, υποστήριξε εν συνεχεία.

17:05 – Σύμφωνα με το Reuters ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να συναντηθεί με τον πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι στις 19:00 στις Βρυξέλλες.

16:54 –
Ράλι ανόδου 9,07% στο Χρηματιστήριο Αθηνών – Μεγάλη άνοδος στις ευρωαγορές

16:43 – Σύμφωνα με πληροφορίες ενδέχεται να συνεδριάσε εκ νέου το βράδυ της Δευτέρας το εκτελεστικό συμβούλιο της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

16: 15 – Οι ελληνικές προτάσεις είναι μια καλή βαση συζήτησης, αλλά οι διαβουλεύσεις θα πρέπει να συνεχιστούν με στόχο την επίτευξη συμφωνίας σε επόμενο Eurogroup σε λίγες μέρες, δήλωσαν ο πρόεδρος του Συμβουλίου της ευρωζώνης Γερούν Ντέιζεμπλούμ και ο Επίτροπος Πιέρ Μοσκοβισί.

«Χαιρετίσαμε τις ελληνικές προτάσεις. Είναι δεκτές ως βάση εργασίας» δήλωσε ο επικεφαλής του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ κατά την συνέντευξη Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

«Το Eurogroup ζήτησε από τους θεσμούς να τις εξετάσουν ώστε να φτάσουν σε μια τελική συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας. Θα ξεκινήσουν αμέσως οι εργασίες προκειμένου να έρθουν σε επαφή οι Θεσμοί με τις προτάσεις». Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ σημείωσε ότι ζητήθηκε από την Ελλάδα να αρχίσει άμεσα την εξειδίκευση των προτάσεων, τονίζοντας ότι οι εργασίες ανάμεσα σε Ελλάδα-δανειστές θα ξεκινήσουν σήμερα το απόγευμα.

«Λάβαμε αργά τις προτάσεις. Θεωρούμε ότι αποτελεί καλή βάση εργασίας» δήλωσε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιερ Μοσκοβισί. «Πρέπει να διευκρινίσουμε και να επαληθεύσουμε κάποια πράγματα. Ξεκινά άμεσα συνεργασία των θεσμών μεταξύ τους αλλά και με την Ελλάδα», πρόσθεσε

Ερωτηθείς τι λείπει από τις ελληνικές προτάσεις, ο κ. Ντάισελμπλουμ απάντησε ότι «γενική άποψη είναι ότι οι προτάσεις είναι ευρείες και συναικτικές. Πρέπει όμως να δούμε τις λεπτομέρειες και τα νούμερα για να δούμε αν μποορουν να αποτελέσουν βάση για περαιτέρω αναπτυξη». Επεσήμανε ωστόσο, ότι οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης θα ήθελαν να είχαν νωρίτερα τις προτάσεις.

Σε ερώτημα για τις δύο εκδοχές που έφτασαν στην Κομισιόν ο επικεφαλής του Eyrogroup είπε ότι αυτό δεν είναι πρόβλημα. «Δεν έκανα αντιπαραβολή αλλά οι προτασεις ήταν παρόμοιες. Οι Θεσμοί πρέπει πρώτα να τις εξετάσουν. Οσον αφορά τις προαπαιτούμενες δράσεις θα είναι ένας κατάλογος μέτρων που πρέπει να περάσουν από το ελληνικό κοινοβούλιο. Θα δουλέψουν σκληρά θεσμοί με Αθήνα για να επιτευθχεί η συμφωνία στο τέλος της εβδομάδας, κατέληξε.

Παράλληλα ο κ. Ντάισελμπλουμ ξεκαθάρισε ότι η σημερινή συζήτηση για τα προαπαιτούμενα της Ελλάδας δεν σημαίνει ότι υπάρχει συμφωνία.

Οι ηγέτες μπορούν πάντα να έχουν μια διαφορετική άποψη, ήταν η απάντηση του Γ. Ντάισελμπλουμ σε ερώτηση για το ποια η σημασία μιας Συνόδου Κορυφής απόψε αν το eurogroup δεν κατέληξε σε συμφωνία.

16:00 – Ο Γιάνης Βαρουφάκης εξήλθε του Eurogroup χωρίς να κάνει δηλώσεις.

15: 50 – Ο αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Βλάντις Ντομπρόβσκις, δήλωσε ότι το Eurogroup θα συνεδριάσει εκ νέου μέσα στην εβδομάδα. «Οι ελληνικές προτάσεις είναι ένα θετικό βήμα, αλλά χρειάζεται ακόμη πολύ δουλειά με τους Θεσμούς. Το Eurogroup θα συνεδριάσει αυτή την εβδομάδα. Χρειαζόμαστε μια συμφωνία τις επόμενες ημέρες».

15: 45 – Υπήρξαν αντιδράσεις από πολλές χώρες στο Eurogroup σύμφωνα με κοινοτικές πηγές.

15:41 – «Το eurogroup ολοκληρώθηκε. Η δουλειά συνεχίζεται. Οι θεσμοί αξιολογούν τις προτάσεις» ήταν το μήνυμα στο twitter του Φινλανδού Αλεξάντερ Στουμπ μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίασης.

15:22 Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο το Eurogroup

15:20 – Κυβέρνηση: Αποδεκτή ως βάση συζήτησης η ελληνική πρόταση. Την ελληνική πρόταση παρουσίασε στους εκπροσώπους του Eurogroup, του ΔΝΤ και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. «Η ελληνική πρόταση έγινε αποδεκτή ως βάση συζήτησης» αναφέρουν κυβερνητικές πηγές.

15:15 – ΕΚΤ: Στη σωστή κατεύθυνση οι προτάσεις της Αθήνας. Θετικά μηνύματα για τις νέες προτάσεις της Αθήνας εξέπεμψε σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας (ΕΚΤ) Μάριο Ντράγκι κατά την πρωινή συνεδρίαση του Εκτελεστικού Συμβουλίου της Ευρωτράπεζας. Στο ίδιος μήκος κύματος κινήθηκε και το μέλος του Συμβουλίου Μπενουά Κερέ.

«Με μια πρώτη ανάγνωση της λίστας τα συμπεράσματα είναι αρκετά καλά. Η ανάλυση δείχνει ότι τα μέτρα και συνεπή προς αυτό που απαιτείται». Ετσι συνοψίζεται από παράγοντες με γνώση των όσων συζητήθηκαν το πρωί το πρώτο συμπέρασμα των δύο κορυφαίων στελεχών της ΕΚΤ.

15:13 – Μετά το τέλος του Eurogroup θα πραγματοποιηθεί συνέντευξη Τύπω με τον επικεφαλής του Eurgroup Γ. Ντάισελμπλουμ, τον επικεφαλής του Ευρωπαϊκου Μηχανισμού Σταθερότηας (ΕΜΣ) Κλ. Ρέγκλινγ, τον ευρωπαίο επίτροπο Οικονομίας Π. Μοσκοβισί και τον αντιπρόεδρο της Ευρωπαϊκης Επιτροπής Βλ. Ντομπρόβσκις. Στις 19:30 ώρα Ελλάδας ο Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί με τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκου Συμβουλίου Ντ. Τουσκ.

14:40 – Το τραπεζικό σύστημα είναι ασφαλές, δεν απαιούνται πρόσθετα μέτρα από την ελληνική κυβέρνηση, αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ελληνα αξιωματούχο. «Συνεργαζόμαστε στενά με την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα για να μην απειληθεί η σταθερότητα του ελληνικού τραπεζικού συστήματος» προσθέτει η ίδια πηγή.

14:35 – Δεν αναμένω τελική συμφωνία σήμερα δήλωσε ο αυστριακός Χ.Γ. Σέλιγνκ. «Θα χρειαστούμε και άλλο Eurogroup αυτή την εβδομάδα, πρόσθεσε. Δεν υπάρχουν νέες προτάσεις, είναι όσα μας έχουν προτείνει πιο πριν και αυτό δείχνει έλλειψη επικοινωνίας με την ελληνική κυβέρνηση».

14:30 Ο ιρλανδός ΥΠΟΙΚ Μάικλ Νούναν δήλωσε από την πλευρά του ότι έχει «πολύ λίγες προσδοκίες», εξηγώντας πως «η προετοιμασία δεν ήταν ιδανική» και κρίνοντας ότι είναι πιθανό οι υπουργοί Οικονομικών της ευρωζώνης να ξανασυναντηθούν την Πέμπτη, πριν από μία νέα σύνοδο κορυφής, αυτή τη φορά των «28», στις Βρυξέλλες.

14:22 – Ο ελληνας υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης προσήλθε χωρίς να κάνει δηλώσεις

13:20 – Ο ισπανός υπουργός Οικονομικών Λουις Ντε Γκίντος δήλωσε ότι υπάρχει ακόμη χρόνος για μια σημαντική εξέλιξη. Ομως ο χρόνος λιγοστεύει και λιγοστεύει… Πολλά τεχνικά θέματα της διαπραγμάτευσης παραμένουν ακόμα ανοιχτά».

14:15 Συνεδριάζει το Eurogroup

14:11
Πιέρ Μοσκοβισί (Ευρωπαίος Επίτροπος Οικονομίας): Δυνατή, απαραίτητη και ευκταία η συμφωνία
. Πρέπει να συμφωνήσουν όλοι οι Θεσμοί. Σήμερα είναι μια σημαντική ημέρα για την Ελλάδα και το μέλλον της Ευρώπης. Απομένει πεδίο συζήτησης στον ΦΠΑ. Οι πάντες πρέπει να συμετάσχουν με διάθεση συνεργασίας.

14:06 – Πιθανόν να ξανασυναντηθούμε σύντομα δήλωσε ο Πίτερ Καζιμίρ υπουργός Οικονομικών της Σλοβακίας, προσερχόμενος.

14:05 – Χωρίς δηλώσεις προσήλθε στο Eurogroup η επικεφαλής του ΔΝΤ, Κριστίν Λαγκάρντ.

14:00 – Γ. Ντάισελμπλουμ: «Αφήνω στους θεσμούς να αποφανθούν για τις ελληνικές προτάσεις. Η πρώτη εντύπωση δεν μπορεί να δοθεί. Είναι δύσκολο να έχουμε τελική αξιολόγηση των προτάσεων… Θα δούμε αν θα αποτελέσουν βάση για τελικές συνομιλίες». Ο επικεφαλής του Eurogroup σημείωσε ότι η συνάντηση με τον Αλέξη Τσίπρα που πραγματοποιήθηκε νωρίτερα ήταν σε καλό κλίμα.

13:50 Β. Σόιμπλε προσερχόμενος στο Eurogroup: «Η κατάσταση είναι ίδια. Δεν βλέπω να μπορέσουμε να κάνουμε αυτό που πρέπει δηλαδή να ετοιμάσουμε την Σύνοδο Κορυφής. Τα πράγματα δεν έχουν αλλάξει. Υπάρχει στη δημόσια συζήτηση η προσμονή. Χωρίς ουσιαστικές προτάσεις δεν μπορούμε να προετοιμάσουμε την Σύνοδο Κορυφής. Οι τρεις θεσμοί θα πρέπει να εξετάσουν τις ελληνικές προτάσεις, δεν μπορεί να μελετηθεί σε ένα Σαββατοκύριακο, το ΔΝΤ δεν έχει λάβει τίποτα. Πρέπει να ελέγξουν την πρόταση. Δεν μπορούμε να προχωρήσουμε. Χωρίς προετοιμασία δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα»

13:49 – Είναι πολύ λίγες οι πιθανότητες να υπάρξει συμφωνία σήμερα για την Ελλάδα, δήλωσε κατά την άφιξή του στις Βρυξέλλες ο φινλανδός υπουργός Οικονομικών Αλεξάντερ Στουμπ. «Έχω πολύ λίγες ελπίδες ότι θα καταλήξουμε σε συμφωνία σήμερα»

13:40: Ράλι ανόδου 8,48% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 734,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

13:30 – Η θέση της Κομισιόν είναι ότι το έγγραφο που παραλάβαμε από την ελληνική κυβέρνηση είναι μια καλή βάση για πρόοδο στη Σύνοδο Κορυφής, δήλωσε ο εκπρόσωπος της ΕΕ, Μαργαρίτης Σχοινάς κατά την καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.

13:25 – Ο υπουργός Οικονομικών του Βελγίου μετρίασε τις προσδοκίες για μια σημαντική εξέλιξη σήμερα. Πρέπει να δούμε τι προτείνει η Ελλάδα είπε ο κ. Τζ. Β. Οβερτβελντ.

13:20 Σε εξέλιξη ακόμη η εξαμερής – Εχει ξεκινήσει η έλευση των ευρωπαίων υπουργών Οικονομικών στο Eurogroup. Με καθυστέρηση αναμένεται να ξεκινήσει η συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης.

13:10 –
Μέρκελ: Η σημερινή Σύνοδος Κορυφής είναι σύνοδος διαβούλευσης όχι αποφάσεων «Υπάρχει ακόμη χρόνος για αποφάσεις εντός εβδομάδας. Προκειμένου να ληφθούν αποφάσεις από τους υπουργούς Οικονομικών και τους ηγέτες της ευρωζώνης θα πρέπει πρώτα να υπάρξει η σχετική έγκριση από τους θεσμούς, δίχως την οποία η σημερινή σύνοδος θα είναι απλώς ένα φόρουμ για την διεξαγωγή συζήτησης».

13:00
– Συμβιβασμούς από την Αθήνα ζητά ο γερμανός ΥΠΕΞ Βάλτερ Στάινμάιερ, όπως μεταδίδει το δημόσιο γερμανικό ραδιόφωνο (Deutschlandfunk) από το Λουξεμβούργο. Ο Στάινμαϊερ έκανε έκκληση στην ελληνική κυβέρνηση να κάνει παραχωρήσεις στην επικείμενη σύνοδο κορυφής της Ε.Ε. Σήμερα θα φανεί εάν οι αρμόδιοι έχουν επαρκή αίσθηση της πραγματικότητας, δήλωσε ο Στάινμαϊερ στο Λουξεμβούργο, όπου συνεδριάζουν οι υπουργοί Εξωτερικών. Η Αθήνα πρέπει να μετακινηθεί , εάν επιθυμεί την υποστήριξη των δανειστών ακόμα, πρόσθεσε.

12:45 –
Ολάντ
πριν αναχωρήσει από το Παρίσι για τις Βρυξέλλες: «Επιθυμώ μια συνολική και βιώσιμη συμφωνία και όχι μια μερική η πριορισμένη χρονικά συμφωνία. Επιθυμώ μια συμφωνία που θα επιτρέπει στην Ελλάδα να παραμείνει στην ευρωζώνη θα πρέπει να επιτευχθεί είτε στη σημερινή Σύνοδο Κορυφής είτε τις επόμενες ημέρες. Το καλύτερο είναι να έχουμε μια συμφωνία σήμερα, αλλά αν δεν έχουμε, θα πρέπει να θέσουμε απόψε τα θεμέλια ώστε μια συμφωνία να επιτευθχεί τις επόμενες ημέρες».

Υπάρχει πρόοδος στις διαπραγματεύσεις, υποβλήθηκαν νέες προτάσεις. Οφείλουμε να βρούμε μία συμφωνία. Η Γαλλία θα κάνει τα πάντα ώστε από τη συζήτηση να προκύψει μία συμφωνία, πρόσθεσε ο γάλλος πρόεδρος.

«Η Γαλλία και η Γερμανία συναισθάνονται πως η Ελλάδα πρέπει να παραμείνει στην Ευρωζώνη και πως η Ελλάδα πρέπει να συνεχίσει να υποβάλλει προτάσεις ώστε να υπάρξει μία βιώσιμη συμφωνία», τόνισε.

12:40 – Reuters: Βήματα προόδου, μη πιθανή η συμφωνία την Δευτέρα – Τι περιλαμβάνει η αναθεωρημένη ελληνική πρόταση.

Η ελληνική κυβέρνηση απέστειλε αναθεωρημένη πρόταση στις Βρυξέλλες σήμερα το πρωί αναφέρει το Reuters επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο. Η τελική συμφωνία με την Ελλάδα είναι μη πιθανή τη Δευτέρα, μπορεί όμως να αποτελέσει το πρώτο βήμα για συμφωνία τις επόμενες ημέρες, αναφέρει η ίδια πηγή.

Η ελληνική πρόταση περιλαμβάνει:
-σταδιακή αύξηση των ορίων ηλικόας συνταξιοδότησης στα 67 έτη και κατάργηση των εξαιρέσων
-βασικό συντελεστή ΦΠΑ στο 23%, στο 13% για την ενέργεια και βασικά αγαθά, στο 6% για φάρμακα και βιβλία.

12:00:
Συνάντηση διοργανώνει ο Ζ. Κλ. Γιούνκερ και συμμετέχουν οι: Αλέξης Τσίπρας, Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κριστίν Λαγκάρντ, γενική διευθύντρια ΔΝΤ, Μπενουά Κερέ, μέλος του Εκτελεστικού Επιτροπής της ΕΚΤ, ο οποίος στην πορεία θα αντικατασταθεί από τον πρόεδρο της ΕΚΤ, Μάριο Ντράγκι, Γερούν Ντάισελμπλουμ, επικεφαλής του Eurogroup.

11:59 – Το tweet της εκπροσώπου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Μίνα Αντρέεβα, μετά την υποδοχή του Αλ. Τσίπρα από τον Ζ. Κλοντ Γιούνκερ στο κτήριο της Κομισιόν. «Ο Γιούνκερ καλωσορίζοντας τον Τσίπρα : «Σημειώθηκε πρόοδος τις τελευταίες ημέρες, αλλά δεν είμαστε ακόμη εκεί».

11:54 – Στο κτίριο της Κομισιόν ο Αλέξης Τσίπρας – Δήλωση του ελληνα πρωθυπουργού:

«Προσερχόμαστε με στόχο να πετύχουμε μια οικονομικά βιώσιμη συμφωνία. Με στόχο να αφήσουμε πίσω μας τα υπερβολικά πρωτογενή πλεονάσματα. Να σώσουμε τις συντάξεις και τους μισθούς.

»Με στόχο να αποφύγουμε υπερβολικές και παράλογες αυξήσεις στον ηλεκτρισμό και τη μεσαία λαϊκή οικογένεια. Με στόχο να επαναφέρουμε την κανονικότητα στις εργασιακές σχέσεις και ταυτόχρονα να προωθήσουμε τις αναγκαίες και δίκαιες διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις με στόχο την αναδιανομή των βαρών, την πάταξη της φοροδιαφυγής και της διαφθοράς. Αυτά είναι για μας τα κλειδιά μιας συμφωνίας».

11:45 – Αναμένεται δήλωση του Αλ. Τσίπρα πριν την εξαμερή συνάντηση στις Βρυξέλλες

11:45:
Συνάντηση Αλέξης Τσίπρα με πρόεδρο της Κομισιόν Ζ. Κλ. Γιούνκερ

11:36 :
Ράλι ανόδου 7,62% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 734,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

11:22 –
Πάνω από 10% οι δείκτες στις περισσότερες ελληνικές τράπεζες.

11:20 Το πρόγραμμά του πρωθυπουργού, Αλέξη Τσίπρα, στις Βρυξέλλες διαμορφώνεται σήμερα ως εξής:

  • 19:30: Συνάντηση με τον Ντόναλντ Τούσκ, πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.
  • 20:00: Ατυπη συνάντηση ηγετών των χωρών της Ευρωζώνης [Eurozone Summit] με θέμα την Ελλάδα.


11:13 –
Σε νέα αύξηση του ELA προχώρησε σήμερα η ΕΚΤ κατά την διάρκεια συνεδρίασής της.

10:40: Ράλι ανόδου 6,82% στο Χρηματιστήριο Αθηνών. Στις 734,40 μονάδες ο Γενικός Δείκτης.

10:35 : Wall Street Journal: Τελευταία ευκαιρία το σχέδιο προτάσεων της Αθήνας.

10:30
– Αποκλιμάκωση των αποδόσεων στα ελληνικά ομόλογα. Στο 11,9% το 10ετές. Αισθητή αποκλιμάκωση καταγράφει σήμερα Δευτέρα η απόδοση των ελληνικών ομολόγων με τους επενδύτες να εκτιμούν πως στο τέλος της ημέρας θα υπάρξει «άσπρος καπνός» για την Ελλάδα.

10:25 – Θετικό άνοιγμα στις ευρωπαϊκές αγορές με την ελπίδα επίτευξης συμφωνίας Ελλάδας-δανειστών. Στη Φραγκφούρτη ο δείκτης DAX σημειώνει άνοδο 2,5 %, στο Λονδίνο ο FTSE ενισχύεται κατά 1,03%, ενώ στο Παρίσι ο CAC σκαρφάλωσε στο 2,3%. Με άνοδο σχεδόν 1,3% έκλεισε σήμερα το χρηματιστήριο του Τόκιο, αναμένοντας μια συμφωνία μεταξύ της Ελλάδας και των πιστωτών της για τη διευθέτηση της κρίσης χρέους.

10:10 – Αξιωματούχος Θεσμών: Θετικά σημάδια, καλύπτεται τουλάχιστον μέρος της απόστασης. Ταξιδεύουν στις Βρυξέλλες τα τεχνικά κλιμάκια που θα κληθούν από αύριο να ολοκληρώσουν τα κείμενα

Στελέχη των Θεσμών από την ΕΕ το ΔΝΤ και την ΕΚΤ κλήθηκαν σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος» να μεταβούν σήμερα στις Βρυξέλλες ώστε αν υπάρξει συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο να αναλάβουν από την Τρίτη το πρωί την ολοκλήρωση των τεχνικών κειμένων στο τραπέζι των τελικών διαβουλεύσεων με την ελληνική πλευρά.


10:00
Θετικά μηνύματα από το Παρίσι λίγο πριν το κρίσιμο Eurogroup. «Οι Ελληνες έκαναν ποιοτική δουλειά, συζητάμε σε καλές συνθήκες» δήλωσε ο γάλλος υπουργός Οικονομικών Μισέλ Σαπέν. «Συμπαγείς οι ελληνικές προτάσεις, εφικτή η επίτευξη συμφωνίας» ανέφερε από την πλευρά του ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομίας Πιέρ Μοσκοβισί.

Κρίσιμη ημέρα η Δευτέρα για την Ελλάδα

Συνεδριάζει σήμερα Δευτέρα στις 11:30 το ΔΣ της ΕΚΤ με θέμα την παροχή έκτακτης ρευστότητας προς τις ελληνικές τράπεζες μέσω του μηχανισμού ELA. Ο Μάριο Ντράγκι, έχει ξεκαθαρίσει ότι η ρευστότητα στην Ελλάδα θα εξασφαλίζεται όσο υπάρχει ελπίδα για συμφωνία με τους θεσμούς.

Την ίδια στιγμή πάντως η πρόεδρος της Εθνικής Τράπεζας, Λούκα Κατσέλη, μιλώντας στο BBC αναφέρθηκε στο θέμα της ρευστότητας λέγοντας: «Είναι ξεκάθαρο ότι χωρίς συμφωνία αργά ή γρήγορα, η έλλειψη ρευστότητας στο ελληνικό τραπεζικό σύστημα θα πάρει σοβαρές διαστάσεις. Δεν μπορεί να επικρατήσει η αβεβαιότητα. Αν όμως δεν υπάρξει συμφωνία και το ελληνικό κράτος χρεοκοπήσει αυτό θα έχει επιπτώσεις στο τραπεζικό σύστημα. Αλλά νομίζω ότι η σύνεση θα επικρατήσει και θα υπάρξει συμφωνία».

Την ώρα που πλησιάζει το σημείο μηδέν για συμφωνία ή ρήξη στη Σύνοδο Κορυφής της Δευτέρας, η Goldman Sachs εκτιμά ότι το πιθανότερο σενάριο είναι μια τεχνική χρεοκοπία της Ελλάδα με έκδοση υποσχετικών από την ελληνική κυβέρνηση και επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις, αλλά τελικά παραμονή της χώρας στην ευρωζώνη, ενώ δεν αποκλείει να ακολουθήσουν ενέργειες για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων έως την επίτευξη οριστικής συμφωνίας.

Ο Πρωθυπουργός θα συναντηθεί στις 12 το μεσημέρι με Τουσκ, Ντράγκι, Λαγκάρντ, Γιούνκερ, Ντάισελμπλουμ σε μια εξαμερή σύσκεψη στην οποία αναμένεται να παρουσιάσει τη νέα ελληνική πρόταση για οριστική λύση του προβλήματος της οικονομίας.

Στις 13:30 ξεκινάει το κρίσιμο Eurogroup, ενώ στις 8 το βράδυ η έκτακτη Σύνοδος Κορυφής.

Για πρώτη φορά τους τελευταίους μήνες αξιωματούχος των θεσμών που συμμετέχει στο Brussels Group κάνει λόγο για «θετικά σημάδια» στην πρόταση της ελληνικής κυβέρνησης.

«Με μια πρώτη ανάγνωση φαίνεται ότι καλύπτεται τουλάχιστον ένα μέρος της απόστασης» σημειώνει ο ίδιος.