Η Ελλάδα ουδέποτε ζήτησε οικονομική αρωγή από το ρωσικό Υπουργείο Οικονομικών και ο πρωθυπουργός της επισκέπτεται τη Ρωσία για να συζητήσει για διάφορα κοινά σχέδια δράσης, όχι για να ζητήσει μετρητά. Αυτά σημειώνει μιλώντας στο Reuters ο ρώσος υφυπουργός Οικονομικών Σεργκέι Στόρτσακ.

Οι δηλώσεις του ρώσου υφυπουργού έγιναν την Πέμπτη, λίγο προτού φθάσει ο Αλέξης Τσίπρας στην Αγία Πετρούπολη για συνομιλίες με το ρώσο πρόεδρο Βλαντιμίρ Πούτιν και άλλους αξιωματούχους.

«Δεν υπήρξαν αιτήματα για βοήθεια εκ μέρους της Ελλάδας. Άλλωστε δεν υπάρχουν πόροι στον προϋπολογισμό μας για να προχωρήσουμε σε εκταμιεύσεις», δήλωσε συγκεκριμένα ο Στόρτσακ στο περιθώριο του Διεθνούς Οικονομικού Φόρουμ της Αγίας Πετρούπολης.

Ο Στόρτσακ διευκρίνισε ότι η Ρωσία ενδιαφέρεται να λύσει η Ελλάδα τα οικονομικά προβλήματά της και να αποκαταστήσει την κανονικότητα στις σχέσεις με τους εταίρους της. «Η Μόσχα δεν επιθυμεί κλιμάκωση των εντάσεων», είπε χαρακτηριστικά.

«Κατά τη γνώμη μου η επίσκεψη του πρωθυπουργού Τσίπρα αποσκοπεί στην εκπόνηση κοινών σχεδίων για την ανάπτυξη του εμπορίου και όχι για την επίλυση των δημοσιονομικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει», είπε ο Στόρτσακ.

Ο ρώσος υφυπουργός πρόσθεσε ότι «τα μέτρα που πρέπει να λάβει η Ελλάδα για να λύσει τα προβλήματα που αντιμετωπίζει έχουν τέτοιες διαστάσεις που καμία χώρα στον κόσμο δεν μπορεί να τη βοηθήσει από μόνη της. Μόνο κοινές προσπάθειες από πολλές χώρες μπορούν να αναληφθούν».