Περισσότεροι από 8.500.000 πολίτες καλούνται έως τα τέλη Ιουνίου – σύμφωνα με την επίσημη καταληκτική ημερομηνία – να εκπληρώσουν τη σημαντικότερη υποχρέωσή τους απέναντι στο κράτος, να συμπληρώσουν και να υποβάλουν ηλεκτρονικά τη φορολογική δήλωσή τους.

Διαβάστε ολόκληρο τον Μεγάλο Φορολογικό Οδηγό του Βήματος

Παράταση ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί αλλά είναι κάτι παραπάνω από βέβαιο ότι θα δοθεί, καθώς μέχρι στιγμής 9 στους 10 πολίτες δεν έχουν μπει στη διαδικασία να συμπληρώσουν το Ε1 και να το υποβάλουν.

Το νέο έντυπο της εφορίας περιλαμβάνει σημαντικές αλλαγές καθώς εφέτος δηλώνονται υποχρεωτικά όλα ανεξαιρέτως τα εισοδήματα των φορολογουμένων, ώστε να πραγματοποιηθεί ηλεκτρονικά έλεγχος του «πόθεν έσχες».

Τα εισοδήματα που αποκτήθηκαν το 2014 και θα δηλωθούν εφέτος θα φορολογηθούν με την ισχύουσα φορολογική κλίμακα και ανώτερο συντελεστή 42%. Επίσης, με συντελεστές 0,7% έως 4% θα επιβληθεί η εισφορά αλληλεγγύης σε ετήσια εισοδήματα άνω των 12.000 ευρώ.

Με το νέο έντυπο Ε1 οι φορολογούμενοι καλούνται να δηλώσουν μερίσματα, τόκους και δικαιώματα αναλυτικά, είτε αυτά προέρχονται από την Ελλάδα είτε από το εξωτερικό.

Επίσης, μπαίνει τέλος στον τεκμαρτό προσδιορισμό του εισοδήματος των αγροτών καθώς για πρώτη φορά θα φορολογηθούν με βάση τα πραγματικά τους κέρδη που έχουν προκύψει από τα βιβλία τους.
Την ίδια στιγμή επανέρχονται οι κωδικοί που επιβάλλουν σε όσους αγόρασαν ή έχτισαν ακίνητο το 2014 ή αγόρασαν μετοχές να τους συμπληρώσουν με τα ποσά που δαπάνησαν και να τα δικαιολογήσουν. Ουσιαστικά επανέρχεται το «πόθεν έσχες» στην πλήρη του μορφή.

Τα τεκμήρια διατηρούνται ως έχουν, ενώ στη νέα δήλωση θα δηλωθούν τα εισοδήματα που έχουν προκύψει από την υπεραξία μεταβίβασης κεφαλαίου, δηλαδή από μεταβίβαση ακινήτων περιουσίας και το κέρδος από μεταβίβαση τίτλων ημεδαπής ή αλλοδαπής προέλευσης.

Οι φόροι καταβάλλονται σε έως τρεις δόσεις, ανεξάρτητα από την ημερομηνία υποβολής της δήλωσης, με την πρώτη έως 31 Ιουλίου, τη 2η έως 30 Σεπτεμβρίου και την 3η δόση έως 30 Νοεμβρίου. Οποιος πληρώσει εφάπαξ τον πρόσθετο φόρο έως 31 Ιουλίου θα έχει έκπτωση 2%.