«Η ελληνική κοινωνία δεν έχει καμμία διάθεση να εκσυγχρονιστεί», αναφέρει σε άρθρο του στους Financial Times ο ιταλός οικονομολόγος Φραντσέσκο Τζιαβάτζι.

Αν οι Ελληνες δεν θέλουν να εκσυγχρονιστούν πρέπει να το αποδεχτούμε, προσθέτει και υπογραμμίζει οτι «η δημοτικότητα της κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αντανακλά την επιθυμία τους να παραμείνουν ένα έθνος με το μισό κατά κεφαλήν εισόδημα της Ιρλανδίας, χαμηλότερο και από αυτό της Σλοβενίας και σε λίγα χρόνια και από αυτό της Χιλής».

«Ελπίζω μόνο να μην ονειρεύεται κανείς στην Αθήνα ότι η συγχώρεση χρέους και το Grexit θα προσφέρουν έναν εναλλακτικό δρόμο προς την ανάπτυξη, υποστηρίζει ο ίδιος.

Ο ιταλός οικονομολόγος επισημαίνει την ανάγκη οικονομικών και κοινωνικών μεταρρυθμίσεων, ωστόσο σημειώνει οτι αυτές δεν θα τις επιβάλλει η Ευρώπη και ξεκαθαρίζει ότι η Ελλάδα δεν θα λάβει νέα δάνεια. Παράλληλα καλεί τους Ευρωπαίους να δουν την αλήθεια και ως εκτούτου να ξεχάσουν ότι θα πάρουν τα χρήματα τους πίσω.

Και καταλήγει: «Πρέπει να αναρωτηθούμε αν είναι πραγματικά τόσο σημαντικά να κρατήσουμε την Ελλάδα εντός της Ε.Ε.. Αλλωστε η προστασία των πιστώσεων μας δεν είναι κριτήριο καθώς είτε μας αρέσει είτε όχι έχουν χαθεί… Το ευρώ δεν μπορεί να είναι υποκατάστατο για περαιτέρω πολιτική ενοποίηση. Χωρίς την ενοποίηση αυτή το ευρώ δεν μπορεί να επιβιώσει και σήμερα η Ελλάδα στέκεται εμπόδια σε αυτήν».