Η παράταση του τρέχοντος προγράμματος έως και τον Δεκέμβριο με πιθανότητα εκλογών τον Ιούλιο, είναι ένα πιθανό σενάριο που «βλέπει» η Wall Street Journal, σε ανάλυσή της.

Η Αθήνα μπορεί να κλείσει ένα «τρίτο πακέτο» έως το τέλος του χρόνου αναφέρει η εφημερίδα, αλλά επισημαίνει ότι τα μέτρα που θα αναγκαστεί να πάρει στο πλαίσιο μιας έστω «κατ΄αρχήν συμφωνίας» με τους πιστωτές είναι πιθανό να πυροδοτήσουν πολιτικές εξελίξεις, ενώ αναφέρει ως πιθανή ημερομηνία διεξαγωγής εκλογών την 5η Ιουλίου.

Η πρώτη μεγάλη πληρωμή της Ελλάδας προς το ΔΝΤ -μετά την ενοποίηση των δόσεων- είναι στις 30 Ιουνίου, όπου πρέπει να καταβάλλει 1,6 δισ. ευρώ, αναφέρει η αμερικάνικη εφημερίδα, γι’ αυτό και αναμένεται μια αρχική συμφωνία έως το Eurogroup στις 18 Ιουνίου. Μια συμφωνία που πιθανόν να επιτευχθεί αρχικά σε ένα έκτακτο Eurogroup αυτό το Σαββατοκύριακο».

«Είτε γίνει αυτή την εβδομάδα είτε την επόμενη», προσθέτει, «η συνάντηση των υπουργών Οικονομικών της ευρωζώνης θα είναι καθοριστική. Θα πρέπει να εγκρίνουν τους όρους νέας βοήθειας προς την Αθήνα, να καθορίσουν ένα πλαίσιο – χρονοδιάγραμμα που θα συνδέει την εκταμίευση κεφαλαίων προς την Ελλάδα με την εφαρμογή συγκεκριμένων μέτρων, καθώς και την επέκταση του τρέχοντος πακέτου διάσωσης που λήγει στα τέλη Ιουνίου. Εκτιμούμε πως ενδεχόμενη παράταση θα διαρκέσει τουλάχιστον έως τον Σεπτέμβριο και πιθανόν έως τον Δεκέμβριο.

Όλα αυτά θα δώσουν στα εθνικά κοινοβούλια – τόσο της Ελλάδας όσο και των πιστωτών της, όπως για παράδειγμα αυτό της Γερμανίας – επαρκή χρόνο για να ψηφίσουν το τροποποιημένο πρόγραμμα διάσωσης και να εγκρίνουν την εκταμίευση ολόκληρης ή μέρους των 1,9 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από επενδύσεις σε ελληνικά ομόλογα πριν από την 30η Ιουνίου. Αυτή η εκταμίευση θα οδηγήσει την ΕΚΤ στο να αυξήσει το όριο της αγοράς κρατικών εντόκων από τις ελληνικές τράπεζες.

Η επόμενη μεγάλη πληρωμή για την Ελλάδα είναι στις 20 Αυγούστου και αφορά την καταβολή 3,2 δισ. ευρώ προς την ΕΚΤ. Αυτό είναι καλό γιατί μέχρι τότε πολλά μπορούν να συμβούν».

«Υπάρχει περίπτωση ο κ. Τσίπρας να χάσει την στήριξη από την κυβέρνηση συνασπισμού όταν παρουσιάσει την συμφωνία στο κοινοβούλιο και να πρέπει να στηριχθεί στις ψήφους της αντιπολίτευσης. Αυτό θα οδηγούσε τον Έλληνα πρωθυπουργό είτε στον σχηματισμό μιας νέα κυβέρνησης συνασπισμού, είτε στην προκήρυξη εκλογών, πιθανότατα στις 5 Ιουλίου. Εκτιμούμε ότι ο κ. Τσίπρας θα κερδίσει αυτές τις εκλογές έχοντας «απαλλαγεί” από τα άκρα και με μια κυβέρνηση που θα είναι πρόθυμη να στηρίξει τις προσπάθειες παραμονής της Ελλάδας στο ευρώ» υποστηρίζει η εφημερίδα.

Με το εμπόδιο αυτό να έχει ξεπεραστεί, η ελληνική κυβέρνηση και οι πιστωτές θα μπορούσαν τότε να προχωρήσουν στην επόμενη μεγάλη πρόκληση: την συμφωνία σε ένα τρίτο πρόγραμμα διάσωσης.

Χωρίς περαιτέρω δάνεια διάσωσης, το ΔΝΤ δεν πρόκειται να εκταμιεύσει νέες δόσεις από το υφιστάμενο πρόγραμμα. Πρόκειται για περίπου 3,5 δισ. ευρώ. Επιπλέον, ο EFSF δεν θα δώσει την τελική δόση των 1,8 δισ. ευρώ χωρίς το ΔΝΤ.

Αυτό σημαίνει πως κάποια στιγμή μέχρι τις 20 Αυγούστου, η ευρωζώνη θα πρέπει να ενημερώσει το ΔΝΤ πως υπάρχει συμφωνία για τρίτο πακέτο. Κάποιοι αξιωματούχοι πιστεύουν πως το ΔΝΤ δεν θα κάνει καμία πληρωμή αν δεν υπάρχει επίσημη έγκριση του προγράμματος, ενώ άλλοι θεωρούν πως μια γραπτή συμφωνία θα είναι αρκετή, όπως συνέβη κι άλλες φορές στο παρελθόν.

Με τις δόσεις που θα εκταμιευθούν από τις παραπάνω συμφωνίες, η Ελλάδα θα μπορέσει να αντεπεξέλθει έως το Νοέμβριο. Τα πράγματα για τη χώρα δυσκολεύουν ξανά τον Δεκέμβριο, οπότε και καλείται να αποπληρώσει 1,2 δις. Ευρώ προς το ΔΝΤ. Μέχρι τότε Ελλάδα και πιστωτές θα πρέπει να έχουν συμφωνήσει σε ένα τρίτο πακέτο διάσωσης. Αλλά αν αυτό δεν επιτευχθεί, τότε υπάρχει 1 δις. ευρώ από τα κέρδη της ΕΚΤ από ελληνικά ομόλογα το οποίο προγραμματίζεται για το 2015 αλλά μπορεί να καταβληθεί νωρίτερα ώστε να δώσει λίγο χρόνο στις δύο πλευρές».