Για τη Eurobank η φροντίδα για το περιβάλλον και η αειφόρος ανάπτυξη αποτελούν θεμελιώδη συστατικά της στρατηγικής της με συνεπή στόχο την ενσωμάτωσή τους στις καθημερινές εργασίες, στην εταιρική κουλτούρα και στις διεργασίες του οργανισμού.
Ηδη από το 2004 η τράπεζα εφαρμόζει πιστοποιημένο Σύστημα Περιβαλλοντικής Διαχείρισης κατά ISO 14001:2004 και έχει καταχωρισθεί από το 2009 στο Ευρωπαϊκό Μητρώο επιχειρήσεων που τηρούν τον Κανονισμό για την Περιβαλλοντική Διαχείριση, το γνωστό ΕMAS (Eco-Management & Audit Scheme).
Αξιολογώντας την προστασία του περιβάλλοντος ως πρωταρχική υποχρέωση όλων των βιώσιμων επιχειρήσεων, η Eurobank έχει αναθέσει την παρακολούθηση όλων των περιβαλλοντικών ζητημάτων στην Επιτροπή

Περιβάλλοντος/Αειφόρου Ανάπτυξης με συμμετοχή σε ανώτατο επίπεδο από τους επικεφαλής όλων των μονάδων της τράπεζας που εμπλέκονται στην υλοποίηση της περιβαλλοντικής πολιτικής προκειμένου να υπάρχει στρατηγικός συντονισμός των σχετικών πρωτοβουλιών προγραμμάτων.


Πρωτοβουλίες
Με συντονιστικό όργανο τη Διεύθυνση Περιβάλλοντος και Ποιότητας του Ομίλου, που ως κύριο μέλημά της έχει τη διασφάλιση της συμμόρφωσης στις περιβαλλοντικές δεσμεύσεις και την εφαρμογή της έννοιας της αειφορίας στις λειτουργίες του Οργανισμού, συμμετέχει ενεργά σε μια σειρά εθνικών και διεθνών πρωτοβουλιών και πλαισίων αρχών όπως:
-Η χρηματοοικονομική πρωτοβουλία του Περιβαλλοντικού Προγράμματος του ΟΗΕ (UNEP FI), όπου έχει διατελέσει πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Ομάδας Δράσης, μέλος της διοίκησης της Επιτροπής Τραπεζικής και μέλος της Παγκόσμιας Διοικούσας Επιτροπής του Οργανισμού.
-Το Οικουμενικό Σύμφωνο των Ηνωμένων Εθνών (EN Global Compact).
-Η Επιτροπή Εμπειρογνωμόνων (expert panel) της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για τη Χρηματοδότηση Ενεργειακής Απόδοσης (European Commission Energy Efficiency Financial Institutions Group).
-Η πρωτοβουλία Sustainable Greece 2020, που έχει ως στόχο την ευαισθητοποίηση της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας και της ευρύτερης κοινωνίας γύρω από τα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της υπεύθυνης επιχειρηματικότητας.
-Η Επιτροπή Αειφόρου Ανάπτυξης της Ελληνικής Ενωσης Τραπεζών.

Προγράμματα
Η Eurobank έχει αναγνωρίσει τις άμεσες και έμμεσες αλληλεπιδράσεις με το περιβάλλον που προκύπτουν από τη λειτουργία της και εφαρμόζει συγκεκριμένα περιβαλλοντικά προγράμματα (όπως ελαχιστοποίηση αποβλήτων και ανακύκλωσης, εξοικονόμηση ενέργειας και φυσικών πόρων, πράσινη πολιτική προμηθειών, αξιολόγηση περιβαλλοντικού κινδύνου κ.τ.λ.) με στόχο τον περιορισμό του περιβαλλοντικού της αποτυπώματος και την προώθηση της πράσινης οικονομίας.
Στην κατεύθυνση αυτή και κατανοώντας τις εξελισσόμενες ανάγκες της κοινωνίας και των αγορών προσανατολίζει τα προϊόντα και τις υπηρεσίες της έτσι ώστε να προωθούν τις αρχές της αειφόρου ανάπτυξης αναπτύσσοντας «πράσινα» τραπεζικά προϊόντα με θετική επίπτωση στο περιβάλλον όπως είναι τα «Πράσινα δάνεια κατοικίας», η χρηματοδότηση κατασκευαστικών έργων υποδομής για παραγωγή ενέργειας από ΑΠΕ κ.τ.λ. αλλά και η WWF Eurobank Visa, που αποδίδει χρήματα στο WWF Ελλάς προς αξιοποίηση σε δράσεις προστασίας του περιβάλλοντος. Υποστηρίζει δε στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης προγράμματα προστασίας του περιβάλλοντος μέσω χορηγιών και συνεργασιών με άλλες μη κυβερνητικές οργανώσεις, όπως για παράδειγμα με την υποστήριξη τα τελευταία χρόνια του έργου του Σώματος Ελλήνων Προσκόπων, συμμετέχοντας σε δράσεις καθαρισμού, διαμόρφωσης και συντήρησης χώρων πρασίνου σε όλη την Ελλάδα.
Βασικό ρόλο στην επίτευξη των επιδόσεων της τράπεζας στην περιβαλλοντική διαχείριση παίζει η περιβαλλοντική ευσυνειδησία και η καθημερινή δράση των εργαζομένων της. Ειδικότερα προσπαθεί διαρκώς να ενισχύει την περιβαλλοντική ευαισθητοποίηση των εργαζομένων της κάνοντας χρήση όλων των καναλιών επικοινωνίας, όπως περιβαλλοντικά προγράμματα e-learning, Ιntranet site κ.τ.λ., καθώς και με τη διοργάνωση περιβαλλοντικών εκστρατειών και την έκδοση σε τριμηνιαία βάση του ενημερωτικού δελτίου «Περιβαλλοντικά νέα» με αναφορά σε περιβαλλοντικά θέματα και σχετικές δράσεις του ομίλου.

Εκστρατεία
Χαρακτηριστικό παράδειγμα ευαισθητοποίησης και συμμετοχής αποτελεί η εκστρατεία εξοικονόμησης ενέργειας με τίτλο «Καλή ενέργεια –Δεν τη σπαταλάμε, την κάνουμε κάτι καλό» που «τρέχει» εντός του 2015 και στοχεύει στην εξοικονόμηση ηλεκτρικής ενέργειας στα περισσότερα από 500 σημεία παρουσίας της τράπεζας στην Ελλάδα. Στο προφανές οικονομικό και περιβαλλοντικό όφελος από την ενέργεια αυτή προστίθεται και η κοινωνική προσφορά που έγκειται στη δωρεά συμβολικού χρηματικού ποσού από την ανωτέρω εξοικονόμηση στο Λύρειο Παιδικό Ιδρυμα αποκλειστικά για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών του Ιδρύματος.

Διακρίσεις στην Ελλάδακαι στην Ευρώπη
Διατηρώντας και ενισχύοντας διαρκώς την υπεύθυνη στάση της απέναντι στο περιβάλλον η Eurobank έχει αποσπάσει σειρά διακρίσεων. Συγκεκριμένα το 2009 κατέκτησε το Εθνικό Βραβείο στη θεματική ενότητα «Πράσινες προμήθειες» και το 2010 το Εθνικό Βραβείο στη θεματική ενότητα «Αποδοτικότητα πόρων». Η μεγαλύτερη αναγνώριση της τράπεζας ήρθε το 2011, όταν απέσπασε το Ευρωπαϊκό Βραβείο Περιβαλλοντικής Διαχείρισης στη θεματική ενότητα «Συμμετοχή των ενδιαφερόμενων μερών στη βελτίωση των περιβαλλοντικών επιδόσεων», όπου διακρίθηκε πρώτη μεταξύ του συνόλου των μεγάλων επιχειρήσεων του ιδιωτικού τομέα.
Βέλτιστες πρακτικές
Επιπροσθέτως, τον Δεκέμβριο του 2012, συμμετέχοντας στον διαγωνισμό «Environmental Awards 2013», απέσπασε τα βραβεία «Sustainable Procurement» και «Climate Protection – GHG Footprinting»καιτον Δεκέμβριο του 2014 κατέκτησε το βραβείο Gold στην κατηγορία «Energy efficiency in business» στον διαγωνισμό «Environmental Awards 2015» ως επιβράβευση βέλτιστων πρακτικών αξιοποίησης διαδικασιών και πρωτοβουλιών για την προστασία του περιβάλλοντος και την αειφορία. Τέλος, μία ακόμη αναγνώριση της θέσης της Eurobank στο διεθνές σκηνικό των εταιρειών που προωθούν την προστασία του περιβάλλοντος ήλθε πολύ πρόσφατα, όταν στο πλαίσιο προωθητικών ενεργειών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής η τράπεζα επιλέχθηκε ως ένας από τους 30 ευρωπαϊκούς οργανισμούς (από το σύνολο των χιλιάδων πιστοποιημένων κατά EMAS οργανισμών) για να συμπεριληφθεί σε ένα υψηλού επιπέδου και διεθνούς προβολής βίντεο για την περιβαλλοντική διαχείριση που πρωτοπαρουσιάστηκε μεταξύ άλλων στο 18ο Εco-innovation Forum στη Βαρκελώνη και είναι διαθέσιμο στην επίσημη ιστοσελίδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για το EMAS.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ