Ηέκθεση της γερμανικής περιβαλλοντικής οργάνωσης Germanwatch είναι αναμφίβολα ελπιδοφόρα. Υπάρχουν βάσιμες ενδείξεις ότι πολλές σημαντικές βιομηχανικές χώρες, αλλά και αναδυόμενες οικονομίες γυρίζουν την πλάτη στον άνθρακα και στρέφονται στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ανακοίνωσε η οργάνωση σήμερα σε Βόννη και Βερολίνο.
Ενδιαφέρον έχει ότι η Germanwatch θεωρεί εφικτή την επίτευξη του στόχου για τον περιορισμό της αύξησης της παγκόσμιας θερμοκρασίας στους δύο βαθμούς Κελσίου. «Οι έρευνές μας αποδεικνύουν ότι υπάρχουν σημαντικές ενδείξεις σύμφωνα με τις οποίες οι εκπομπές άνθρακα έχουν σταθεροποιηθεί» δήλωσε ο Γιαν Μπουρκ, κύριος συντάκτης της έκθεσης προσθέτοντας: «Πρόκειται για πρωτοφανή εξέλιξη αν αναλογιστούμε ότι η παγκόσμια οικονομία αναπτύσσεται παράλληλα με σταθερούς ρυθμούς».

Κίνα και Ινδία
Σύμφωνα πάντα με την έκθεση, το 2013 κατασκευάστηκαν περισσότερες μονάδες παραγωγής πράσινης ενέργειας απ’ ό,τι εργοστάσια που λειτουργούν με άνθρακα, πετρέλαιο, αέριο ή πυρηνική ενέργεια. «Η τάση αυτή πρέπει να ενισχυθεί στη Σύνοδο Κορυφής για το Κλίμα στο Παρίσι, τέλη Νοεμβρίου. Είναι μια ρεαλιστική πιθανότητα, υπό την προϋπόθεση βέβαια ότι υπάρχει πολιτική βούληση, αλλά και το κατάλληλο πλαίσιο» τόνισε ο Γιαν Μπουρκ. Η εξάπλωση των εναλλακτικών πηγών οφείλεται, σύμφωνα με την έκθεση της περιβαλλοντικής οργάνωσης, και στις πλέον χαμηλότερες τιμές πράσινης ενέργειας. 18 χώρες καλύπτουν ήδη περισσότερο από το 10% των αναγκών με ηλιακή και αιολική ενέργεια. Ας σημειωθεί ότι η Κίνα κατασκεύασε το 2014 περισσότερες μονάδες παραγωγής ενέργειας για εναλλακτικές πηγές παρά για άνθρακα. Την ίδια στιγμή η Ινδία δεκαπλασίασε τις πράσινες μονάδες σε σύγκριση με την περασμένη δεκαετία και στο Ντουμπάι η κατασκευή μονάδας ηλιακής ενέργειας έχει πλέον χαμηλότερο κόστος από μια συμβατική. (Στ. Γεωργακόπουλος, DW)

Πρόγραμμα «Απόλλων»
Το ενδιαφέρον των μεγαλύτερων οικονομιών του κόσμου φαίνεται να τραβά ένα νέο ερευνητικό πρόγραμμα, που στοχεύει στη δραστική μείωση του κόστους των ΑΠΕ.
Το πρόγραμμα, με το κωδικό όνομα «Απόλλων», αποτελεί μια διεθνώς συντονισμένη έρευνα και ανάπτυξη τεχνικής με έμφαση στην τεχνολογία αποθήκευσης ενέργειας, στα έξυπνα δίκτυα και στις ΑΠΕ, αναφέρει έκθεση που εκπόνησαν πληθώρα επιστημόνων, οικονομολόγων, πρώην διευθύνοντες σύμβουλοι και ακαδημαϊκοί.

«Την εποχή του Ψυχρού Πολέμου, το πρόγραμμα «Απόλλων» πήγε τον άνθρωπο στο φεγγάρι. Σήμερα, χρειαζόμαστε έναν ακόμη «Απόλλωνα» για την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ωστόσο αυτή τη φορά η προσπάθεια πρέπει να είναι οικουμενική»
τονίζεται στην έκθεση. Παρά το γεγονός ότι οι ΑΠΕ –και δη τα φωτοβολταϊκά –τα τελευταία χρόνια έχουν συντελέσει στη μείωση του ενεργειακού κόστους, η πτωτική αυτή τάση πρέπει να επιταχυνθεί περαιτέρω λόγω της αύξησης των εκπομπών ρύπων και της ρύπανσης που προκαλούν τα εργοστάσια άνθρακα και ντίζελ.

«Υπάρχει μεγάλο ενδιαφέρον από ένα ευρύ φάσμα χωρών»
σχολιάζει ο Ντέιβιντ Κινγκ, ένας εκ των συγγραφέων της έκθεσης και πρώην επιστημονικός σύμβουλος της βρετανικής κυβέρνησης.
Μεταξύ των χωρών συμπεριλαμβάνονται ορισμένα κράτη-μέλη της ΕΕ, οι ΗΠΑ, η Ιαπωνία, η Κορέα, το Μεξικό, τα Ην. Αραβικά Εμιράτα, η Ινδία και η Κίνα.
Ο Κινγκ υπογραμμίζει ότι ως τον προσεχή Νοέμβριο θα υπάρξουν επίσημες δεσμεύσεις από τις χώρες αυτές.
Ο «Απόλλων» θα πρέπει να συσταθεί με σκοπό να καταστήσει τις ΑΠΕ φθηνότερες, από τα νέα εργοστάσια λιθάνθρακα, μέσα σε ορίζοντα 10ετίας και ως το 2025 σε ολόκληρο τον κόσμο, συμπληρώνουν οι υπεύθυνοι του προγράμματος. «Τα 6 δισ. δολ. που δαπανούν οι κυβερνήσεις στον τομέα των ΑΠΕ είναι πολύ λίγα» τονίζουν.Το πρόγραμμα «Απόλλων» θα ξεκινήσει με 15 δισ. δολ. τουλάχιστον, ενώ θα απαιτηθεί από τις χώρες που θα συμμετάσχουν να δεσμεύουν κάθε χρόνο το 0,02% του ΑΕΠ τους για το κομμάτι της έρευνας στις ΑΠΕ, τα αποτελέσματα της οποίας εν συνεχεία θα διαχέονται και στα υπόλοιπα μέλη του προγράμματος.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ