Μία σημαντική πρωτοβουλία διασύνδεσης επιφανών μελών της ακαδημαϊκής κοινότητας του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης με διακεκριμένα στελέχη της ελληνικής επιχειρηματικής κοινότητας ανέλαβε η Eurobank.
Στόχος της πρωτοβουλίας αυτής είναι η διερεύνηση και η ανάδειξη των πολιτικών παραγόντων που διαμορφώνουν τη γεωπολιτική της τρέχουσας κρίσης στην Ελλάδα αλλά και καθορίζουν τη θέση της χώρας στο μέλλον.
Περίπου 20 κορυφαίοι Έλληνες επιχειρηματίες συμμετείχαν σε κλειστό γεύμα που παρέθεσε ο Πρόεδρος του Δ.Σ. της Eurobank κ. Νικόλαος Καραμούζης, με προσκεκλημένους καθηγητές του ερευνητικού κέντρου South East European Studies at Oxford (SEESOX), St Antony’s College του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης.
Προσκεκλημένοι ομιλητές ήταν ο Καθηγητής Ευρωπαϊκών Σπουδών Timothy Garton Ash, ένας από τους γνωστότερους στον κόσμο αναλυτές των διεθνών εξελίξεων, η κυρία Καλυψώ Νικολαΐδη, Καθηγήτρια Διεθνών Σχέσεων και Chair of SEESOX, ο κ. Όθων Αναστασάκης, Διευθυντής του Κέντρου Ευρωπαϊκών Σπουδών και του SEESOX, και ο κ. Αντώνης Καμάρας, μέλος της Επιτροπής Ανάπτυξης του SEESOX.
Εκ μέρους της Eurobank, συμμετείχαν επίσης οι Αναπληρωτές Διευθύνοντες Σύμβουλοι κ.κ. Σταύρος Ιωάννου και Θεόδωρος Καλαντώνης και οι Γενικοί Διευθυντές κ.κ. Κώστας Βασιλείου και Μιχάλης Βλασταράκης και ο Chief Economist του Ομίλου δρ. Πλάτων Μονοκρούσος.
Κατά τη συζήτηση που ακολούθησε έγινε ανταλλαγή απόψεων σε μια σειρά θεμάτων που αφορούν στις προοπτικές και τις προκλήσεις στην Ευρωπαϊκή Ένωση συνολικά, καθώς και στη γερμανική προσέγγιση για τα θέματα της Ε.Ε. και πώς αυτή επιδρά στις χώρες του Νότου. Τέλος, συζητήθηκε η πολιτική και γεωπολιτική διάσταση του ελληνικού προβλήματος.
Το South East European Studies at Oxford μελετά, τα τελευταία 13 χρόνια, την Ελλάδα λαμβάνοντας υπόψη την περιφερειακή, ευρωπαϊκή και παγκόσμια προοπτική, και παράγει σημαντικό ακαδημαϊκό έργο για τη χώρα μας.
Η έδρα του βρίσκεται στο St Antony’s College, από τα πλέον διεθνοποιημένα Κολλέγια του Πανεπιστημίου της Οξφόρδης, με παράδοση στη μελέτη της σύγχρονης Ελλάδας μέσα από την προοπτική των κοινωνικών επιστημών.