Στη χθεσινοβραδινή συνάντηση της γερμανίδας Καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, με τον γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ, τον Πρόεδρο της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ και τη διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ αναφέρεται εκτενώς ο γερμανικός αλλά και ο διεθνής Τύπος.

«Μια τελευταία προσφορά για την Ελλάδα», είναι ο τίτλος της Die Welt, αλλά και της Die Zeit και της οικονομικής Handelsblatt. «Η Μέρκελ ολοκλήρωσε τη νυχτερινή σύνοδο κορυφής της τελευταίας ευκαιρίας», τιτλοφορείται η Frankfurter Allgemeine, ενώ η Suddeutsche Zeitung επισημαίνει ότι η χθεσινή συνάντηση ήταν «Μια τελευταία πρόταση».

Όπως δήλωσαν στην Welt κύκλοι που πρόσκεινται στις διαπραγματεύσεις, «η συνάντηση είχε στόχο να γίνει μια τελευταία πρόταση στους Έλληνες, όμως που θα βασίζεται αυστηρά στις βάσεις του τρέχοντος προγράμματος».

Σύμφωνα μάλιστα με τα όσα είπαν πρόσωπα που συμμετέχουν στις διαπραγματεύσεις στη γερμανική εφημερίδα, η Αθήνα κάνει προσπάθειες να πλησιάσει τους πιστωτές της.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, αναφέρει η πηγή αυτή, άφησε να εννοηθεί ότι είναι έτοιμος να συζητήσει για την αύξηση των ορίων συνταξιοδότησης και μείωση των συντάξεων. Όμως προς το παρόν δεν υπάρχει συγκεκριμένη πρόταση, καταλήγει η Welt.

Η Frankfurter Allgemeine από την πλευρά της σημειώνει τις δηλώσεις «του Στέφεν Ζάιμπερτ εκπροσώπου της γερμανικής κυβέρνησης, ο οποίος επεσήμανε ότι οι πέντε αξιωματούχοι συμφώνησαν να συνεχίσουν «με μεγάλη ένταση» να αναζητούν λύση, αλλά και να παραμείνουν σε στενή επαφή με την ελληνική κυβέρνηση.

Η Suddeutsche Zeitung αναφέρει ότι πολλοί εκτιμούν πως η συζήτηση αυτή των πέντε αξιωματούχων στο Βερολίνο, η οποία διήρκησε περίπου τρεις ώρες, είναι το πρελούδιο μιας απόφασης για το μέλλον της Ελλάδας στην ευρωζώνη.

Σε μια σύνοδο κορυφής στο Βερολίνο προσπάθησαν οι πιστωτές της Ελλάδας να καταλήξουν σε μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση, σημειώνει η Zeit. Όμως, προσθέτει, τα αποτελέσματα της συνάντησης αυτής δεν έχουν γίνει γνωστά.

Το ελληνικό δράμα χρέους μπαίνει στην τελευταία φάση, επισημαίνει η Handelsblatt. Και εξηγεί: Την Παρασκευή η Αθήνα πρέπει να πληρώσει μια δόση ύψους 300 εκατομμυρίων. Οι διεθνείς πιστωτές προτείνουν στην ελληνική κυβέρνηση ένα πιθανό συμβιβαστικό πακέτο, όμως ακόμη δεν υπάρχει συμφωνία, καταλήγει.

Τέλος, το περιοδικό Der Spiegel αναφέρει ότι οι πιστωτές της Ελλάδας πραγματοποίησαν μια έκτακτη συνάντηση στο Βερολίνο για τα επόμενα βήματα, χωρίς όμως την παρουσία του κ. Τσίπρα. Προφανώς, σχολιάζει, οι θεσμοί επιθυμούν να κάνουν μια τελευταία συμβιβαστική πρόταση στην Αθήνα.

Ανάλογη επισήμανση, στους ίδιους τόνους γύρω από την κατάρτιση της κοινής στάσης από την πλευρά των εταίρων, κάνει και ο Guardian: «Είναι ακόμη άγνωστο εάν και σε τι κατέληξε η συνάντηση στο Βερολίνο, αλλά και μόνο ότι έγινε είναι ενός είδους νίκη για τον Τσίπρα» γράφει, λέγοντας πως το πρόσφατο άρθρο του έλληνα πρωθυπουργού στη Monde «έμοιαζε να αποσκοεπί στο να εξαναγκάσει την Μέρκελ να αποφασίσει εάν είναι διατεθειμένη να δει άτακτο Grexit».

Οι βρετανικοί Financial Times από την πλευρά τους περιγράφουν ήπια την ίδια τη συνάντηση, αλλά επικαλούνται αξιωματούχους με γνώση των διαβουλεύσεων και αναφέρουν ότι βάση της συνομιλίας ήταν ένα τεχνικό έγγραφο που είχε προετοιμάσει η Κομισιόν και στο οποίο θα μπορούσαν όλες οι πλευρές των πιστωτών να συμφωνήσουν. Το ΔΝΤ, σημειώνουν εμφανίζεται να κρατά σκληρή γραμμή.

«Οι αξιωματούχοι επέμειναν ότι εάν βρισκόταν συμβιβασμός στο Βερολίνο, δεν θα χρησιμοποιείτο ως τελεσίγραφο προς την Αθήνα του τύπου «αυτό ή τίποτα», αλλά περισσότερο ως σχέδιο προς «γρήγορη αντίδραση» τονίζουν.

Οι πηγές ανέφεραν ότι το έγγραφεο δεν περιείχε νέες παραχωρήσεις απέναντι στην Αθήνα και πρόθεση των εταίρων είναι να το παρουσιάσουν αυτήν την εβδομάδα στην ελληνική κυβέρνηση.

Η γαλλική Monde γράφει για τη «μίνι σύνοδο κρίσης για την Ελλάδα στο Βερολίνο», όπως λέει στον τίτλο της, πως στόχος ήταν «η εξεύρεση κοινή θέση των πιστωτών απέναντι στην Αθήνα».

«Όπως φαίνεται, οι πέντε συμμετέχοντες έφτασαν σε συμφωνία» γράφει η γαλλική εφημερίδα, όμως Ολάντ και Μέρκελ «ασκούν ισχυρή πίεση για να υπάρξει πολύ γρήγορα συμφωνία». H εφημερίδα επίσης γράφει ότι «το ΔΝΤ εμφανίζεται το πιο αδιάλλακτο», σημειώνοντας πως μετά την τηλεδιάσκεψη της Κυριακής, «ο Τσίπρας δεν ενεπλάκη στη συζήτηση τη Δευτέρα το βράδυ».

«Επείγουσα Σύνοδος στο Βερολίνο, αλλά χωρίς τον Τσίπρα» γράφει από την πλευρά της η ιταλική Repubblica. Η εφημερίδα περιορίζεται στο ότι «το Brussels Group, δηλαδή η πρώην τρόικα, γνωστοποίησε ότι καταρτίζει σχέδιο που προβλέπει εξοικόνομηση τουλάχιστον 3,5 δισ. ευρώ το χρόνο, με μεταρρυθμίσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ένα σχέδιο που μοιάζει πολύ με τελεσίγραφο».

To ιταλικό πρακτορείο ειδήσεων Ansa αναφέρει ότι στόχος της συνάντησης ήταν να υπερπηδηθεί το αδιέξοδο και στο επίκεντρο της συζήτησης τέθηκε τεχνικό έγγραφο που είχε προετοιμάσει η Κομισιόν. «Δεν θα χρησιμοποιηθεί ως τελεσίγραφο προς την Αθήνα, αλλά θα παρουσίαζε τις βασικές αρχές που θέλουν οι πιστωτές για συμφωνία» γράφει το ιταλικό πρακτορείο, που φαίνεται να βασίζεται στις αναφορές των FT.

H ισπανική El Pais αναφέρει πως «Μέρκελ, Ολάντ και η τρόικα σκοπεύουν να κλείσουν ένα σχέδιο για την Ελλάδα» και επικαλείται ανώνυμες πηγές που, επίσης, υποστηρίζουν πως «θα πρόκειται περισσότερο για μία πρόταση παρά για ένα τελεσίγραφο, παρά ένα «αυτό ή τίποτα»». «Για τη συμφωνία όμως αυτή θα πρέπει να πουν το «ναι» και αρκετά εθνικά Κοινοβούλια, όμως πάνω από όλα ο Τσίπρας θα πρέπει να πείσει τους Έλληνες για τα πλεονεκτήματά της, τη Βουλή, το κόμμα του και τέλος τους ψηφοφόρους, μεταξύ προεκλογικών υποσχέσεων που θα είναι αδύνατο να εκπληρωθούν» σημειώνει η εφημερίδα.