Την άποψη ευρωπαίων αξιωματούχων πως μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε έξοδο από το ευρώ προβάλει ο αρθρογράφος της Wall Street Journal Σάιμον Νίξον, σε άρθρό του που εστιάζει στις αμερικανικές παρεμβάσεις υπέρ της Ελλάδας.

Ο Νίξον επικαλείται απόψεις ανώτερων αξιωματούχων της ΕΕ σύμφωνα με τους οποίους οι διαδοχικές παρεμβάσεις που έχει κάνει ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου το τελευταίοι διάστημα υπέρ της Ελλάδος δεν είναι αρκετές για να βοηθήσουν τη χώρα.

Όπως τονίζουν οι αξιωματούχοι αυτοί, τα σχόλιά του Λιου ενδεχομένως να σκληρύνουν τις θέσεις και από τις δύο πλευρές. Ήτοι οι κυβερνήσεις της ευρωζώνης εκτιμούν το ότι οι ΗΠΑ παρεμβαίνουν σε κάτι που δεν είναι η δουλειά τους, ενώ την ίδια στιγμή εκφράζεται η ανησυχία ότι ο υπουργός Οικονομικών των ΗΠΑ τροφοδοτεί την «αυταπάτη» ότι η Αθήνα απολαμβάνει καθεστώς προστασίας λόγω της γεωπολιτικής σημασία της.

«Αν οι ΗΠΑ θέλουν στις δραστηριότητές τους να συμπεριληφθεί η Ελλάδα, θα πρέπει να βάλουν τα χρήματά στο τραπέζι», δήλωσε αξιωματούχους που επικαλείται ο Νίξον.

Κατά τον ίδιο, οι ευρωπαίοι αξιωματούχοι φοβούνται επίσης ότι η αμερικανική κυβέρνηση υποτιμά τις αρνητικές συνέπειες μιας «παράδοσης» της ευρωζώνης στα ελληνικά αιτήματα, δεδομένου ότι αυτό δεν θα οδηγούσε μόνον σε αύξηση των βραχυπρόθεσμων και μακροπρόθεσμων χρηματοδοτικών αναγκών της Ελλάδας, αλλά και σε «ξήλωμα» των κανόνων της ευρωζώνης, θέτοντας σε κίνδυνο την μακροπρόθεσμη σταθερότητα της νομισματικής ένωσης.

Ο αρθρογράφος της Wall Street Journal υπογραμμίζει πως οι φορείς χάραξης πολιτικής της ευρωζώνης εμφανίζονται όλο και περισσότερο πεπεισμένοι ότι μια ελληνική χρεοκοπία δεν θα οδηγήσει αναπόφευκτα σε μια έξοδο του ευρώ και έτσι δεν θα είναι το τέλος της ιστορίας. «Στην πραγματικότητα, θα μπορούσε ακόμη και να είναι ο μόνος τρόπος για να πειστεί η Αθήνα να δεχτεί τους αναγκαίους συμβιβασμούς», αναφέρει ο Νίξον.