Μετά το μπαράζ αντιδράσεων για το διορισμό της Ελενας Παναρίτη στο ΔΝΤ, τηλεφωνική επικοινωνία με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα είχε ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης το μεσημέρι της Κυριακής

Το βράδυ ακολούθησε συνάντηση η οποία κράτησε δύο περίπου ώρες. Σύμφωνα με δημοσιογραφικές πληροφορίες, ο Πρωθυπουργός σέβεται την επιλογή Βαρουφάκη, ωστόσο, μετά τις αντιδράσεις τον κάλεσε να το ξανασκεφτεί. Δεν αποκλείεται το βάρος της εξέλιξης να μετατεθεί, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο, στην ίδια την κ. Παναρίτη.

Ο υπουργός Οικονομικών πέρασε τις πύλες του Μεγάρου Μαξίμου λίγο μετάτην ολοκλήρωση της τηλεδιάσκεψης του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τη Γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ και τον Γάλλο Πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ. Σύμφωνα με πληροφορίες, η συζήτηση διεξήχθη σε πολύ καλό κλίμα και υπήρξε συμφωνία ότι πρέπει να βρεθεί γρήγορα λύση.

Το ζήτημα της τοποθέτησης της κ. Παναρίτη στο ΔΝΤ παραμένει ανοιχτό, την ώρα που βουλευτές όλων των τάσεων του ΣΥΡΙΖΑ συλλέγουν υπογραφές κατά της απόφασης Βαρουφάκη.

Το μεσημέρι της Δευτέρας κυκλοφόρησε η πληροφορία ότι επίκειται η παραίτηση της κυρίας Παναρίτη από η θέση της αντιπροσώπου της Ελλάδας στο ΔΝΤ.

H επιστολή με την απόσυρση που εστάλη στο υπουργείο Οικονομικών ήρθε στη δημοσιότητα λίγα λεπτά πριν τις 2 το μεσημέρι και αναφέρει

«Θέλω να ευχαριστήσω τα μέλη της κυβερνητικής επιτροπής αξιολόγησης που με επέλεξαν να εκπροσωπήσω την χώρα στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, ιδίως τον Υπουργό Οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη και τον Υπουργό Οικονομίας κ. Γιώργο Σταθάκη με τους οποίους συνεργάζομαι αδιάκοπα στο πλαίσιο της μεγάλης διαπραγμάτευσης με δανειστές των οποίων την τακτική γνωρίζω εκ των έσω. Ευχαριστώ επίσης τον Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα για την υποστήριξή του.

Όμως, καθώς ποτέ δεν ζήτησα αυτή την θέση, και δεδομένου ότι την αποδέχθηκα αποκλειστικά για να βοηθήσω την κυβέρνηση με την εμπειρία μου στον τρόπο λειτουργίας του ΔΝΤ [και αντίστοιχων οργανισμών], μου είναι αδύνατον να δεχθώ τον διορισμό μου εν μέσω των αρνητικών αντιδράσεων από βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ.

H χώρα διανύει την πιο δύσκολη περίοδο και για αυτό απαιτείται συστράτευση απέναντι σε σκληρούς δανειστές. Θα συνεχίσω να βοηθώ με όλες μου τις δυνάμεις την υπόθεση της εθνικής διαπραγμάτευσης και να στηρίζω την κυβέρνηση έως ότου η Ελλάδα απελευθερωθεί από τα μνημονιακά της δεσμά».

Η επιστολή διαμαρτυρίας των βουλευτών

Το κείμενο φέρει 36 υπογραφές βουλευτών και αναφέρει:

«Mε κατάπληξη πληροφορηθήκαμε ότι η Έλενα Παναρίτη ορίστηκε εκπρόσωπος της Ελλάδας στο ΔΝΤ. Κι αυτό παρά το ότι η πολιτεία της βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με τις αξίες, τις αντιλήψεις και την πολιτική που πρεσβεύει –και με βάση την οποία εξελέγη– ο ΣΥΡΙΖΑ. Μια εξέχoυσα εκπρόσωπος της μνημονιακής πολιτικής δεν μπορεί να εκϕράζει τη σημερινή κυβέρνηση. Το ζήτημα δεν είναι συμβολικό, είναι πολιτικό. Είναι μια λάθος απόφαση και ζητάμε την άμεση ανάκλησή της.»

το κείμενο υπογράφεται μέχρι στιγμής από 43 βουλευτές, μεταξύ των οποίων από τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους Νίκο Φίλη και Θανάση Πετράκο και την αντιπρόεδρο της Βουλής Δέσποινα Χαραλαμπίδου:

Αναλυτικά, το κείμενο υπογράφουν οι:

Γιώργος Ακριώτης, Λίτσα Πασχαλίδου- Αμανατίδου, Σία Αναγνωστοπούλου, Ελένη Αυλωνίτoυ, Φωτεινή Βάκη, Γιάννα Γαϊτάνη, Στάθης Γιαννακίδης, Έφη Γεωργοπούλου- Σαλτάρη, Κωστής Δερμιτζάκης, Βαγγέλης Διαμαντόπουλος, Ηρώ Διώτη, Ζήσης Ζάννας, Κώστας Ζαχαριάς, Γιάννης Ζερδελής, Μαρία Θελερίτη, Κατερίνα Ιγγλέση, Ηλίας Ιωαννίδης, Αννέτα Καββαδία, Μαρία Κανελλοπούλου, Xρήστος Καραγιαννίδης, Βασιλική Κατριβάνου, Φάνης Κουρεμπές, Bασίλης Κυριακάκης, Δανάη Κωστοπούλου-Τζήκα, Βάσω Λέβα, Νίκος Μανιός, Μάκης Μπαλαούρας, Δημήτρης Μπαξεβανάκης, Ευγενία Ουζουνίδου, Θανάσης Πετράκος, Θανάσης Σκούμας, Γιάννης Σταθάς, Ελένη Σταματάκη, Αφροδίτη Σταμπουλή, Ελένη Σωτηρίου, Αλεξάνδρα Τσανάκα, Νίκος Φίλης, Δέσποινα Χαραλαμπίδου, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Έλενα Ψαρρέα, Γιώργος Ψυχογιός.

Μεταξύ εκείνων που έχουν αντιδράσει στην επιλογή Παναρίτη είναι και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως ο υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππάς, ο υπουργός Παραγωγικής Ανασυγκρότησης Παναγιώτης Λαφαζάνης, ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.

Ενόχληση Βαρουφάκη

Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Βαρουφάκης φέρεται να εξέφρασε στον πρωθυπουργό την ενόχλησή του για τις βολές που δέχεται από το εσωτερικό του κόμματος.

Μεταξύ εκείνων που έχουν αντιδράσει στην επιλογή Παναρίτη είναι και κορυφαία στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ, όπως υπουργός Επικρατείας Νίκος Παππας και ο ευρωβουλευτής και αντιπρόεδρος της Ευρωβουλής Δημήτρης Παπαδημούλης.

«Το θεωρώ ντροπή η κυρία Παναρίτη να εκπροσωπήσει τη χώρας μας στο ΔΝΤ. Είναι απαράδεκτο» δήλωσε στο Βήμα ο γ.γ. της κυβέρνησης κ. Σπύρος Σαγιάς.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η κυρία Παναρίτη θα αναχωρήσει για την Ουάσιγκτον την Τετάρτη για να ετοιμάσει την οικοσκευή της για την εγκατάστασή της στην έδρα του ΔΝΤ, πλην όμως υπάρχουν πλέον πολλές αμφιβολίες για αυτό το ταξίδι.

«Είναι το πλέον ακατάλληλο και προβληματικό πρόσωπο που μπορεί να επιλεγεί για αυτή τη θέση. Από την αρχή εξέφρασα την αντίθεσή μου» τόνισε ο κ. Σαγιάς και συμπλήρωσε «ο Βαρουφάκης μας την επέβαλε με το ζόρι».

Σε ερώτηση του Βήματος αν υπάρχει θέμα με τον Βαρουφάκη που επιβάλει άτομα της αρεσκείας του με το ζόρι απάντησε ο γ.γ. της κυβέρνησης: «όχι λλά υπάρχει σοβαρό θέμα με την κυρία Παναρίτη».

Εντονη ήταν και η αντίδραση της κοινοβουλευτικής εκπροσώπου του ΣΥΡΙΖΑ Ολγας Γεροβασίλη η οποία έκανε την παρακάτω δήλωση: «Η επιλογή Παναρίτη είναι προκλητική δοκιμασία των αντανακλαστικών του κόσμου της Αριστεράς, δυσάρεστη υπενθύμιση των μνημονίων και του εκβιασμού, παράταιρο βήμα στην προσπάθειά μας να κάνουμε την ελπίδα πράξη».

Τα σενάρια για την παραίτηση και το tweet Βαρουφάκη

Τα σενάρια που τον φέρουν να παραιτείται λόγω της υπόθεσης Παναρίτη διέψευσε μέσω Twitter σήμερα, Κυριακή, ο υπουργός Οικονομικών.

Με τον γνωστό αμφίσημο τρόπο του, ο υπουργός Οικονομικών δεν διέψευσε κατηγορηματικά τα σχετικά σενάρια – φήμες, αλλά τα χαρακτήρισε πρόωρα.

«Οι φήμες για την επικείμενη παραίτησή μου είναι (για πολλοστή φορά) κατάφωρα πρόωρες», ανάρτησε ο κ. Βαρουφάκης στο Twitter.

Όταν, δε, ερωτήθηκε από χρήστη μήπως η λέξη – κλειδί είναι το «πρόωρες», εκείνος επικαλέσθηκε μια ρήση του Κέινς:

«»Μακροπρόθεσμα, όλοι είμαστε νεκροί»», Τ. Μ. Κέινς. (Στο μεταξύ, εκείνοι που νοσταλγούν τις ημέρες της Τρόικα έχουν κολλήσει μαζί μου ως υπουργό Οικονομικών)», απάντησε ο κ. Βαρουφάκης.

Σύμφωνα με πληροφορίες η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ συλλέγει υπογραφές κατά της επιλογής Παναρίτη με το σχετικό κείμενο να ζητά εξηγήσεις από τον βουλευτή Γιάνη Βαρουφάκη για το πως προέκρινε την υποψηφιότητα της.