Αναπάντεχη συρρίκνωση κατά 0,7% – όταν τον Απρίλιο οι πρώτες εκτιμήσεις έκαναν λόγο για αύξηση κατά 0,2% – σημείωσε σε ετήσια βάση το αμερικανικό ΑΕΠ το πρώτο τρίμηνο του έτους.
Τα στοιχεία, που ανακοίνωσε την Παρασκευή η κυβέρνηση της Ουάσιγκτον, καταγράφουν τη μεγάλη επίδραση που είχε στην αναπτυξιακή διαδικασία η βαρυχειμωνιά (πολλές αμερικανικές Πολιτείες είχαν πνιγεί επί εβδομάδες ολόκληρες στο χιόνι) αλλά και η ενίσχυση της ισοτιμίας του δολαρίου (και άρα η κάμψη της ανταγωνιστικότητας των αμερικανικών εξαγωγών), κυρίως έναντι του ευρώ.
Η διεύρυνση του εμπορικού ελλείμματος και η μικρότερη από την αναμενόμενη συσσώρευση αποθεμάτων από τις αμερικανικές επιχειρήσεις συνέβαλαν στη αναπάντεχη συρρίκνωση της οικονομίας των ΗΠΑ το τρίμηνο Ιανουαρίου-Μαρτίου συγκριτικά με το αντίστοιχο χρονικό διάστημα πέρυσι. Πέραν της αρνητικής ανάπτυξης, τα στοιχεία της κυβέρνησης κατέγραψαν και μια μεγαλύτερη από την αναμενόμενη κάμψη των καταναλωτικών δαπανών.
«Με την ανάπτυξη το δεύτερο τρίμηνο να εκτιμάται ότι θα κυμανθεί γύρω από το 2%, η αμερικανική οικονομία μοιάζει να καταγράφει τη χειρότερη επίδοση πρώτου εξαμήνου από το 2011», σημειώνει η ανταποκρίτρια του Reuters στην Ουάσιγκτον Λουτσία Ματικάνι.
Οι ειδικοί, πάντως, επισημαίνουν ότι κατά κανόνα οι επιδόσεις της αμερικανικής οικονομίας το πρώτο τρίμηνο κάθε χρονιάς είναι σημαντικά συγκρατημένες συγκριτικά με τα άλλα τρίμηνα, κι αυτό για λόγους πρωτίστως κλιματολογικούς.
Το συγκεκριμένο τρίμηνο η πτώση του ΑΕΠ (την οποία σημειωτέον ότι κάποιοι αναλυτές είχαν προβλέψει ακόμη μεγαλύτερη, στο 0,8%) αποδίδεται και σε έναν πρόσθετο λόγο, τις απεργιακές κινητοποιήσεις που σημειώθηκαν στα λιμάνια των Δυτικών Ακτών των ΗΠΑ.
Αποδίδεται, τέλος και στην κάμψη των εταιρικών επενδύσεων κυρίως στον ενεργειακό τομέα, που οφείλεται βεβαίως στην πτώση των τιμών του πετρελαίου.