Ξαφνική, θετική αλλαγή στην τελική ευθεία για την επίτευξη συμφωνίας, μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των εταίρων, σημειώθηκε στο Brussels Group.

Σύμφωνα με πηγή των Βρυξελλών «απομένουν ελάχιστα στοιχεία στα οποία πρέπει να βρεθεί ουσιαστική λύση, ώστε να υπάρξει συμφωνία». Τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με την ίδια πηγή, έχουν να κάνουν με θέματα φορολογίας των ακινήτων και με το ύψος των συντελεστών του ΦΠΑ.

Εξ άλλου, σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει η Ισπανική εφημερίδα El Mundo, παρέμβαση ώστε να υπάρξει πρόοδος και να κλείσει η συμφωνία, έκανε σήμερα η καγκελάριος Ανγκέλα Μέρκελ.

Στο Brussels Group η ομάδα των εμπειρογνωμώνων συνεδριάζει από το πρωί. Από ελληνικής πλευράς το βάρος της συζήτησης που αφορά στα φορολογικά ζητήματα – το ΦΠΑ και τον Ενιαίο Φόρο Ακινήτων – έχουν επωμιστεί ο πρόεδρος του Συμβουλίου Οικονομικών Εμπειρογνωμώνων Γιώργος Χουλιαράκης και η γενική γραμματέας εσόδων Κατερίνα Σαββαίδου.

Κατά τις πληροφορίες σε εξέλιξη βρίσκεται η συζήτηση για το ποιά προιόντα (πχ. τρόφιμα θα ενταχθούν στο χαμηλό συντελεστή) και ποιά προιόντα και υπηρεσίες (πχ. ξενοδοχεία και εισιτήρια) θα μετακινηθούν σε υψηλότερο συντελεστή. Ταυτόχρονα αποτιμώνται οι επιπτώσεις στα έσοδα από το ΦΠΑ.

Αντιδράσεις προκάλεσε στις Βρυξέλλες η διαρροή περί ανατροπής του κλίματος στο Brussels Group το απόγευμα της Παρασκευής με σχετικό δημοσιεύμα του Αθηναϊκού Πρακτορείου Ειδήσεων, το οποίο επικαλούμενο ευρωπαίο αξιωματούχο ανέφερε ότι η Ελλάδα είναι πολύ κοντά σε συμφωνία με τους δανειστές καθώς απομένουν ελάχιστα για την επίτευξή της.

Μένει ο ΕΝΦΙΑ

Για τον ΕΝΦΙΑ η απόφαση είναι να καταβληθεί κανονικά για το 2015 χωρίς να τροποιηθούν ή να επηρεαστεί από αλλαγές στις αντικειμενικές αξίες, δεδομένου ότι τα έσοδα από το φόρο ανέρχονται σε 2,6 δισ. ευρώ ετησίως. Η πλευρά των δανειστών μάλιστα ζητά να παραμείνει ο ΕΝΦΙΑ και το 2016.

Οποιαδήποτε μείωση ή ελάφρυνση υπάρξει θα πρέπει να καλυφθεί από «ισοδύναμα μέτρα», όπως είπε κι ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης στη συνέντευξή του στο ΒΗΜΑ FM.

Αναλυτικά ο υπουργός ερωτηθείς αν θα διατηρηθεί ο ΕΝΦΙΑ, τι θα γίνει με τις νέες αντικειμενικές και ποιό είναι το σύνολο των εσόδων που προσδοκά η κυβέρνηση για το 2015 είπε τα εξής:

-«Είναι αλήθεια ότι, αν μειωθούν οι αντικειμενικές, προφανώς, κάποιοι θα ωφεληθούν όσον αφορά τον ΕΝΦΙΑ.

Ο ΕΝΦΙΑ είναι ένας αποκρουστικός, απαράδεκτος φόρος. Δεν μπορώ να τον υπερασπιστώ ούτε για ένα δευτερόλεπτο. Δεν είναι δυνατόν να πληρώνει ένας άνεργος φόρο ακίνητης περιουσίας για ένα δυάρι.

Δεν έχουμε αποφασίσει ακόμη (αν θα τον διατηρήσουμε). Είναι κομμάτι της διαπραγμάτευσης. Σε αυτή τη διαπραγμάτευση ίσως να αποδεχτούμε να συνεχιστούν κάποιες αδικίες για κάποιο χρονικό διάστημα για να μην υπάρξουν νέες αδικίες. Αυτό πασχίζουμε να πετύχουμε.

Με το που θα κλείσει η διαπραγμάτευση ένα από τα πρώτα πράγματα που θα κάνουμε στο Υπουργείο θα είναι να δούμε τι ισοδύναμα μέτρα μπορούν να υπάρξουν, τα οποία είναι αναδιανεμητικά ώστε να ανατραπεί όσο γίνεται πιο γρήγορα αυτή η αποκρουστικότητα του ΕΝΦΙΑ».