«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε», δήλωσε ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, ενώ υπογράμμισε πως με τον έλληνα ομόλογό του Γιάνη Βαρουφάκη «έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά κοινές ευθύνες».

«Έχουμε συναίσθηση της ευθύνης μας και κάνουμε το παν για να ανταποκριθούμε σε αυτήν. Δεν πρόκειται όμως για ευθύνη μόνο για μια χώρα, αλλά για την Ευρωζώνη στο σύνολό της, για την σταθερότητα της παγκόσμιας οικονομίας, για την ΕΕ», τόνισε ο κ. Σόιμπλε κατά την διάρκεια της συνέντευξης Τύπου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησης των υπουργών Οικονομικών και των κεντρικών τραπεζιτών των κρατών της G7 και πρόσθεσε ότι «υπό αυτή την έννοια, η απόφαση δεν μπορεί να είναι απλή υπόθεση».

Απαντώντας σε ερώτηση για τη σχέση του με τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη, ο κ. Σόιμπλε δήλωσε: «Οι συνομιλητές μας είναι οι εκλεγμένοι εκπρόσωποι της Ελλάδας και δικαιούνται κάθε σεβασμό. Δεν έχω πρόβλημα με τον συνάδελφό μου. Έχουμε πολύ διαφορετικές απόψεις, αλλά έχουμε και κοινή ευθύνη».

«Το ελληνικό πρόβλημα είναι πολύ δύσκολο. Αυτό δεν είναι κάτι νέο, αλλά και η ευθύνη για την Ευρώπη είναι πολύ μεγάλη. Ούτε αυτό είναι κάτι νέο», πρόσθεσε ο γερμανός υπουργός.

Παράλληλα ο κ. Σόιμπλε δήλωσε ότι «η θετική εικόνα από την Αθήνα δεν αντικατοπτρίζεται ακόμα πλήρως στις διαπραγματεύσεις με τους δανειστές»

Ερωτηθείς σχετικά με το πόσο χρόνο έχει η Ελλάδα για μια συμφωνία ο κ. Σόιμπλε απάντησε: «Το πρόγραμμα έχει επεκταθεί μέχρι το τέλος Ιουνίου και μετά θα λήξει αν δεν υπάρξει συμφωνία. Υπάρχει πολλή δουλειά στα τεχνικά ζητήματα. Πάντως ο χρόνος για το πρόγραμμα τελειώνει στο τέλος Ιουνίου».

«Οι θεσμοί πρέπει να διαπιστώσουν πρόοδο, αυτοί έχουν τον τελευταίο λόγο» ανέφερε σήμερα Παρασκευή ο εκπρόσωπος της καγκελαρίας Στέφεν Ζάιμπερτ σχετικά με τις εξελίξεις της διαπραγμάτευσης της ελληνικής πλευρά με τους δανειστές.

Ο κ. Ζάιμπερτ σημείωσε ότι υπάρχει «πολύ στενή συνεργασία του ελληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με την γερμανίδα καγκελάριο Ανγκελα Μέρκελ και τον γάλλο πρόεδρο Φρανσουά Ολάντ» ωστόσο υπογράμισε ότι αυτή η συνεργασία «δεν υποκαθιστά τους θεσμούς».

Ο κ. Ζάιμπερτ κάλεσε την Αθήνα «να παρουσιάσει γρήγορα μεταρρυθμίσεις για να εγκριθούν από τους θεσμούς, το Εurogroup και τα Κοινοβούλια».

«Συνέχεια των επαφών που έχει αναπτύξει η καγκελάριος Μέρκελ με τον έλληνα Πρωθυπουργό» αποτελεί η χθεσινή επικοινωνία της με τον Αλέξη Τσίπρα και τον Φρανσουά Ολάντ, δήλωσε ο γερμανός κυβερνητικός εκπρόσωπος, διευκρίνισε ωστόσο ότι το περιεχόμενο της συζήτησης είναι εμπιστευτικό.

«Οι συνομιλίες Μέρκελ-Ολάντ, ως φίλοι της Ελλάδας, δεν υποκαθιστούν τις απαραίτητες διαπραγματεύσεις με τους τρεις Θεσμούς. Η όποια πρόοδος που θα μπορούσε να δει κανείς, θα πρέπει να σημειωθεί στις συνομιλίες με τους τρεις Θεσμούς. Αυτό ήταν από την πρώτη στιγμή η βάση της συνεργασίας», δήλωσε ο κ. Ζάιμπερτ και πρόσθεσε ότι η κυρία Μέρκελ και ο κ. Ολάντ προσέφεραν την βοήθειά τους στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τα τηλεφωνήματα έγιναν σε αυτό το πνεύμα.

Ο εκπρόσωπος της κυρίας Μέρκελ επανέλαβε ακόμη ότι ο οδικός χάρτης έχει αποφασιστεί στο Eurogroup της 20ής Φεβρουαρίου με την σύμφωνη γνώμη και της Ελλάδας και αναφέρθηκε στην υποχρέωση της Ελλάδας να επεξεργαστεί σε λεπτομέρειες το πρόγραμμα μεταρρυθμίσεων και να το συντονίσει με τους τρεις Θεσμούς, οι οποίοι θα κάνουν από κοινού την αξιολόγηση, την οποία θα υποβάλουν στο Eurogroup και, βάσει αυτού, τα εθνικά κοινοβούλια θα λάβουν τις αποφάσεις τους.