Υποθέσεις-«φωτιά» που μπορούν να φέρουν στα δημόσια ταμεία σημαντικά έσοδα από φοροδιαφυγή και τον αδήλωτο πλούτο έχουν στα χέρια τους το υπουργείο Οικονομικών, το ΣΔΟΕ και ο οικονομικός εισαγγελέας κ. Παναγιώτης Αθανασίου.
Πρόκειται για στοιχεία από τις καταθέσεις 1.364.069 φορολογουμένων, ανάμεσά τους 54.246 πολίτες που τα χρόνια της κρίσης έβγαλαν χρήματα στο εξωτερικό (ποσά άνω των 100.000 ευρώ), αλλά και 5.157 περιπτώσεις που ελέγχονται.
Ωστόσο για να αξιοποιηθούν αυτά τα στοιχεία ο οικονομικός εισαγγελέας εκπέμπει SOS στην κυβέρνηση και ζητάει μεταξύ άλλων 300 ελεγκτές που θα αφοσιωθούν αποκλειστικά στο δύσκολο αυτό έργο που θα γεμίσει τα δημόσια ταμεία.
Σύμφωνα με πληροφορίες του «Βήματος», ο κ. Αθανασίου έστειλε πρόσφατα στην πολιτική ηγεσία των υπουργείων Οικονομικών, Δικαιοσύνης και Επικρατείας για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς 25σέλιδη επιστολή στην οποία περιγράφει αναλυτικά όλες τις υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτικών υπηρεσιών, ενώ την ίδια στιγμή επισημαίνει την ανάγκη στελέχωσης των υπηρεσιών με ελεγκτικό δυναμικό ιδιαίτερα αυξημένων προσόντων καθώς και νέο σύγχρονο τεχνολογικό εξοπλισμό που θα κάνει τη ζωή των φοροφυγάδων δύσκολη και το κράτος θα ωφεληθεί τα μέγιστα, κατ’ επέκταση και οι πολίτες.
Οι υποθέσεις που βρίσκονται στο στόχαστρο των ελεγκτών
Λίστα Λαγκάρντ (1.727 ονόματα): Επί συνόλου 1.727 ταυτοποιηθέντων φυσικών και νομικών προσώπων εκδόθηκαν από την περιφερειακή διεύθυνση του ΣΔΟΕ Αττικής – Αιγαίου 478 εντολές ελέγχου. Στο σύνολο των εντολών αυτών περιλαμβάνονται και οι 163 υποθέσεις-εντολές ελέγχου που ήδη διαβιβάστηκαν, κατά τα ανωτέρω, στο ΚΕΦΟΜΕΠ και στις αρμόδιες ΔΟΥ.
Στο πλαίσιο των εντολών αυτών ολοκληρώθηκε από μεν το ΣΔΟΕ ο έλεγχος 50 υποθέσεων φυσικών προσώπων της λίστας, από δε το ΚΕΦΟΜΕΠ και τις άλλες αρμόδιες ΔΟΥ ο έλεγχος 44 υποθέσεων φυσικών προσώπων, ενώ ο έλεγχος των λοιπών περιπτώσεων βρίσκεται σε ώριμο στάδιο με εκτιμώμενο χρόνο περαίωσης τον Ιούνιο του 2015.
Λίστα «Εμβασμάτων εξωτερικού» (54.246 φυσικά πρόσωπα): Από τις 5 Σεπτεμβρίου 2012 βρίσκεται στα χέρια της οικονομικής εισαγγελίας ένα CD της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων (ΓΓΠΣ) του υπουργείου Οικονομικών, το οποίο περιλαμβάνει «στοιχεία εμβασμάτων φυσικών προσώπων προς το εξωτερικό άνω των 100.000 ευρώ, για το χρονικό διάστημα από το έτος 2009 ως τον Ιούνιο του έτους 2012» (σύνολο φυσικών προσώπων 54.246 και σύνολο εμβασμάτων 22.200.295.375 ευρώ).
Ως σήμερα έχουν ελεγχθεί συνολικά από το ΚΕΦΟΜΕΠ από τον Ιούνιο του 2013 ως τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους 588 περιπτώσεις εμβασμάτων εξωτερικού, ενώ έχουν εκδοθεί και βρίσκονται σε εκκρεμότητα ακόμη άλλες 1.500 εντολές ελέγχου εμβασμάτων εξωτερικού.
Λίστα Λιχτενστάιν: Η λίστα αυτή αφορά τραπεζικές καταθέσεις ελλήνων πολιτών σε τραπεζικά ιδρύματα του Λιχτενστάιν. Για την εν λόγω υπόθεση διενεργήθηκαν από την αρμόδια δ/νση ειδικών οικονομικών υποθέσεων του ΣΔΟΕ οι απαιτούμενοι έλεγχοι στις 17 υποθέσεις που αφορούσαν στοιχεία που εστάλησαν από τις γερμανικές Αρχές, πλην όμως δεν διαπιστώθηκε η τέλεση φορολογικών ή άλλων παρεμβάσεων. Για τον λόγο αυτόν και η υπόθεση αυτή τέθηκε στο αρχείο κατ’ άρθρο 43 ΚΠΔ με πράξη του οικονομικού εισαγγελέα.
Λίστα Λουξεμβούργου (38 ονόματα): Στις 5 Σεπτεμβρίου 2012 διαβιβάστηκε στο γραφείο του τότε οικονομικού εισαγγελέα κ. Γρηγορίου Πεπόνη από το υπουργείο Οικονομικών ψηφιακός δίσκος που περιείχε Ελληνες (φορολογούμενους στην Ελλάδα) που διατηρούσαν τραπεζικούς λογαριασμούς στο Λουξεμβούργο.
Η έρευνα αυτή είναι σε εξέλιξη. Εχουν ταυτοποιηθεί 35 πρόσωπα (και 3 σχετιζόμενα με αυτά) για τα οποία οι αρμόδιοι ελεγκτές του ΣΔΟΕ έχουν προβεί σε αιτήματα ανοίγματος τραπεζικών λογαριασμών τους και έχουν εκδοθεί οι αντίστοιχες εντολές επεξεργασίας και έρευνας της περιουσιακής κατάστασής των.
Λίστα Μεγάλης Βρετανίας (306 ονόματα): H λίστα αυτή αφορά συνολικά 306 περιπτώσεις προσώπων που απέκτησαν ακίνητη περιουσία στη Μεγάλη Βρετανία. Τα στοιχεία αυτά εστάλησαν στον οικονομικό εισαγγελέα ύστερα από σχετική παραγγελία του προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων του υπουργείου Οικονομικών. Ως σήμερα έχει γίνει ταυτοποίηση 32 προσώπων και έχουν εκδοθεί αντίστοιχες εντολές ελέγχου, οι οποίες βρίσκονται σε εξέλιξη.
Λίστα των 65 CD: H Διεύθυνση Σχεδιασμού και Συντονισμού Ελέγχων του ΣΔΟΕ ζήτησε στις 15 Ιουνίου 2012 από την Ελληνική Ενωση Τραπεζών να αποστείλουν σε ηλεκτρονική μορφή αρχεία στα οποία να αποτυπώνονται τα στοιχεία φυσικών προσώπων που διαθέτουν ή διέθεταν από 01.01.2000 ως και την 08.06.2012, ατομικά ή κοινά, πάσης φύσεως τραπεζικούς λογαριασμούς (εκτός λογαριασμών όψεως), για τους οποίους συνέτρεχαν, αθροιστικά ή διαζευκτικά, συγκεκριμένες προϋποθέσεις, ήτοι ύψος συναλλαγών ή εμβασμάτων στο εξωτερικό, τουλάχιστον σε μια χρήση, άνω των 300.000 ευρώ και 100.000,00 ευρώ αντίστοιχα.
Ολο το σχετικό υλικό που στάλθηκε από τα πιστωτικά ιδρύματα αφορούσε 1.364.069 ΑΦΜ.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ