Παλιές παραδοσιακές συνταγές λικέρ από φυσικές πρώτες ύλες και ιστορία 160 ετών της οικογένειας αποτελούν τα βασικά στοιχεία της αναπτυξιακής πορείας της ελληνικής εταιρείας ποτών Finest Roots. Η εταιρεία ιδρύθηκε το 2013 από τα αδέλφια Μάνο και Νικόλα Σμυρλάκη, με στόχο να εκμεταλλευθούν τις ευκαιρίες που υπάρχουν στην αγορά των premium παραδοσιακών ελληνικών λικέρ και να επεκταθούν στο εξωτερικό. Ηδη έχουν πωλήσεις σε διάφορες χώρες της Ευρώπης, όπως στην Ιταλία και στην Αγγλία, και το 50% του τζίρου της προέρχεται στο εξωτερικό.
Η ίδρυση της εταιρείας βασίστηκε στην ιδέα «παραγωγής ελληνικών λικέρ που θα πρεσβεύουν την Ελλάδα στη διεθνή αγορά, στην premium κατηγορία αποσταγμάτων. Είναι καιρός τα μοναδικά ελληνικά προϊόντα να αποκτήσουν μια θέση στην κάβα όχι μόνο των Ελλήνων του εξωτερικού, αλλά και κάθε απαιτητικού καταναλωτή που θέλει να εξερευνήσει νέες γεύσεις και εμπειρίες» ανέφερε ο κ. Μάνος Σμυρλάκης, ένας εκ των ιδρυτών και διευθύνων σύμβουλος της Finest Roots.
Τα Roots είναι μια νέα οικογένεια τεσσάρων λικέρ από την ελληνική φύση: μαστίχα, τεντούρα, ρακόμελο και herb spirit (δίκταμο, το πρώτο ελληνικό Amaro). «Με την προσεκτική επιλογή εκλεκτών 100% φυσικών πρώτων υλών, χωρίς καμία προσθήκη αιθέριων ελαίων ή άλλων αρωμάτων, καθώς και με πολύ μεράκι, δημιουργήθηκε η premium σειρά ελληνικών λικέρ Roots, τα οποία παράγονται στα αποστακτήρια της οικογενειακής ποτοποιίας Καλλικούνη που ιδρύθηκε το 1850 στην Καλαμάτα» προσθέτει ο επιχειρηματίας. Σημειώνεται ότι η ποτοποιία Καλλικούνη ανήκει σε θείους των αδελφών Σμυρλάκη και έχει καταγράψει 163 χρόνια συνεχούς παρουσίας στον χώρο των αλκοολούχων ποτών.
Το όνομα Roots συμβολίζει τις ρίζες στο παρελθόν που εμπνέουν τις συνταγές και ο λογότυπος μεταμορφώνεται για κάθε λικέρ της σειράς. Γίνεται ρόμβος για τη μαστίχα Χίου, αναδεικνύοντας την κρυσταλλική δομή που έχει το μαστίχι, στρογγυλό για την τεντούρα (παλιά πατρινή συνταγή), συμβολίζοντας τη διατομή της κανέλας, εξάγωνο για το ρακόμελο (με μέλι Μάνης), απεικονίζοντας την κερήθρα του μελιού, και σταυρός για το herb spirit (δίκταμο είναι ο συντονιστής μιας συμφωνίας βοτάνων της ελληνικής και όχι μόνο φύσης, που αποτελούν την καρδιά του herb spirit), υποδεικνύοντας τον θεραπευτικό χαρακτήρα του.
Η Finest Roots, σύμφωνα με τον κ. Σμυρλάκη, «αναπτύσσεται με αργά και σταθερά βήματα, βασιζόμενη σε δικές της δυνάμεις. Είναι γεγονός ότι η παρούσα οικονομική συγκυρία στην Ελλάδα έχει περιορίσει –ελπίζουμε προσωρινά –την ανάπτυξη και την επέκταση στο εσωτερικό και έχουμε εστιάσει τις προσπάθειές μας σε εξαγωγικό προσανατολισμό». Η εταιρεία έχει παρουσία σε Ιταλία, Αγγλία, Γαλλία, Γερμανία και Ολλανδία, ενώ σχεδιάζει να επεκταθεί και σε άλλες χώρες.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ