Στην επισήμανση ότι ο κίνδυνος αθέτησης πληρωμών εκ μέρους της Ελλάδας αυξήθηκε απότομα τους τελευταίους έξι μήνες, εν μέσω της έντονης πολιτικής αβεβαιότητας προχωρεί η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα σε έκθεση για τη χρηματοπιστωτική σταθερότητα στην ευρωζώνη (Financial Stability Review) που έδωσε σήμερα Πέμπτη στη δημοσιότητα.

Δείτε την έκθεση εδώ

Στην έκθεση σημειώνεται πως οι κίνδυνοι που συνδέονται με το χρέος της Ελλάδας έχουν αυξηθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών λόγω της αυξημένης πολιτικής αβεβαιότητας, ενώ ο τραπεζικός τομέας στην Ελλάδα έχει γνωρίσει σημαντικές εκροές καταθέσεων, έχει χάσει την πρόσβαση χρηματοδότησης από τις αγορές και η ποιότητα του ενεργητικού του έχει επιδεινωθεί.

Η ΕΚΤ αναφέρει πως οι αντιδράσεις των χρηματοπιστωτικών αγορών στις εξελίξεις στην Ελλάδα είναι περιορισμένες μέχρι σήμερα, αλλά ενδεχόμενη μη επίτευξη μιας ταχείας συμφωνίας επί των διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων, θα μπορούσε να ενέχει τον κίνδυνο μιας ανοδικής προσαρμογής των ασφαλίστρων κινδύνου που ζητούνται από τις ευάλωτες από άποψης χρέους χώρες της ζώνης του ευρώ.

«Η μακρά και αβέβαιη διαδικασία των διαπραγματεύσεων μεταξύ της νέας ελληνικής κυβέρνησης και των πιστών συνέβαλε σε μια περίοδο έντονης αστάθειας στις ελληνικές αγορές. Η μόλυνσης από την Ελλάδα στις άλλες αγορές της ζώνης του ευρώ ήταν περιορισμένη, έτσι προεκλήθη μόνο μικρή μεταβλητότητα στις αποδόσεις των κρατικών ομολόγων της Πορτογαλίας, της Ιταλίας και της Ισπανίας», αναφέρει η έκθεση.

Τέλος, υπογραμμίζεται πως οι συνθήκες στην αγορά εργασίας σε Ελλάδα και Ισπανία παραμένουν μη ευνοϊκές, ενώ υπό πίεση είναι και οι τιμές των ακινήτων στην Ελλάδα, όπως και στην Κύπρο και τη Σλοβενία, ιδίως στον οικιακό τομέα.