Αντισυνταγματική έκρινε η Oλομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου, σύμφωνα με τον αντιπρόεδρο της Βουλής Αλέξη Μητρόπουλο, την εισφορά αλληλεγγύης που παρακρατείται από συντάξεις 1.000 ευρώ και άνω.

Όπως o Αλέξης Μητρόπουλος στο Mega, η απόφαση είναι «δεσμευτική» και «αμετάκλητη», δεν αποφασίστηκε αναδρομική κατάργηση της εισφοράς λόγω της κατάστασης στην οποία βρίσκονται τα ασφαλιστικά ταμεία.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η απόφαση αφορά όλους ανεξαιρέτως τους συνταξιούχους που λαμβάνουν από ένα ποσό και άνω, είτε προσέφυγαν οι ίδιοι είτε όχι. Τόνισε, επίσης, ότι εάν ήταν αναδρομική η εφαρμογή της απόφασης, το κόστος θα υπερέβαινε το 1 δισ.

Ελεγκτικό Συνέδριο: Αντισυνταγματική η εισφορά της αλληλεγγύης

Αντισυνταγματική κρίθηκε η εισφορά αλληλεγγύης των συνταξιούχων του δημοσίου τομέα – σύμφωνα με πληροφορίες από την Ολομέλεια του Ελεγκτικού Συνεδρίου σε νέα διάσκεψη κεκλεισμένων με ισχυρότατη πλειοψηφία (25 υπέρ έναντι 9 κατά).

Παράλληλα, η Ολομέλεια του Ανωτάτου Δημοσιονομικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες, έκρινε με οριακή πλειοψηφία αυτή τη φορά (15 υπέρ έναντι 12 κατά), ότι η απόφασή της δεν θα έχει αναδρομική ισχύ για όσους δεν προσέφυγαν στην Δικαιοσύνη και θα ισχύει από την ημέρα δημοσίευσης της δικαστικής απόφασης.

Αντίθετα, κρίθηκε ότι ισχύει αναδρομικά για όσους έχουν ήδη προσφύγει στο Ελεγκτικό Συνέδριο. Στα πρόσωπα αυτά θα πρέπει να τους επιστραφούν τα ποσά της εισφορά της αλληλεγγύης που τους παρακρατήθηκαν.

Η μη αναδρομική εφαρμογή της δικαστικής απόφασης για όσους δεν έχουν προσφύγει στην Δικαιοσύνη, κρίθηκε αναγκαία από τους συμβούλους του Ελεγκτικού Συνεδρίου, λόγω της αρνητικής δημοσιονομικής κατάστασης της χώρας.

Παράλληλα, με τον τρόπο αυτό δεν δημιουργείται «μαύρη τρύπα» στον κρατικό προϋπολογισμού, κάτι που να γινόταν θα σηματοδοτούσε την αναγκαιότητα εξεύρεσης ισοδυνάμων.