Τρεις πτήσεις την ημέρα μεταξύ Αθήνας και Ντόχα θα εκτελεί από 1ης Ιουνίου η Qatar Airways, η οποία προσθέτει ένα ακόμη ημερήσιο δρομολόγιο που θα συνδέει τις δύο πρωτεύουσες.
Οι πτήσεις θα εκτελούνται με αεροσκάφη Airbus Α320, Α321 και Α330, που αθροιστικά θα προσφέρουν 1.500 αεροπορικές θέσεις την ημέρα ανάμεσα στους δύο προορισμούς. Οι πτήσεις θα εκτελούνται κάθε μέρα από Αθήνα στη 01.10, στις 12.50 και στις 18.25. Η εταιρεία αναμένει το 2015 αύξηση της επιβατικής κίνησης μεταξύ Αθήνας και Ντόχα της τάξης του 25%.
Η Qatar, η οποία συμπληρώνει 10 χρόνια δραστηριοποίησης από το «Ελ. Βενιζέλος», «δεν έχει σταματήσει ποτέ να πιστεύει στην Ελλάδα και στην ανάπτυξή της», σύμφωνα με τον εμπορικό διευθυντή των αερογραμμών στη χώρα μας κ. Αλέξανδρο Μιχαλόπουλο.
Όπως αναφέρει, στην Αθήνα κανένας άλλος αερομεταφορέας που προέρχεται από τις εκτός ΕΕ χώρες, δεν πετάει τρεις φορές την ημέρα. Μάλιστα, σημειώνει ότι από τους 10 προορισμούς στους οποίους η Qatar έχει αυξήσει τις πτήσεις της, η Αθήνα είναι η πιο σημαντική για την εταιρία.
«Ακόμη και στα δύσκολα, η Qatar επένδυσε στην Ελλάδα» λέει και εξηγεί η εταιρία επεκτείνει τις δραστηριότητές της κι έχει σχεδόν διπλασιάσει το προσωπικό της.
Ερωτηθείς από «Το Βήμα» για το εάν τελικά η εταιρεία θα ξεκινήσει το δρομολόγιο Αθήνα – Νέα Υόρκη, που είχε ανακοινώσει αυτοπροσώπως τον Δεκέμβριο του 2012 ο επικεφαλής της Qatar κ. Άκμπαρ αλ Μπάκερ, ο κ. Μιχαλόπουλος άφησε ανοιχτό το ενδεχόμενο κάποια στιγμή στο μέλλον αυτή η πτήση να ενταχθεί στο πρόγραμμα της εταιρείας, δεδομένης και της παραγγελίας-μαμούθ των 330 αεροσκαφών που έχουν κάνει οι καταριανές αερογραμμές.
Η επιβατική κίνηση της γραμμής Αθήνα – Κατάρ βαίνει αυξανόμενη κάθε χρόνο, καθώς ενώ το 2010 είχε 134 χιλιάδες επιβάτες, το 2014 έκλεισε με 221 χιλιάδες επιβάτες, ενώ στο πρώτο τετράμηνο του 2015 κατέγραψε 62 χιλιάδες επιβάτες.
Αντίστοιχη αύξηση γνωρίζουν και οι προσφερόμενες αεροπορικές θέσεις, καθώς από 229 χιλιάδες το 2010, το 2014 ξεπέρασαν τις 300 χιλιάδες, ενώ ήδη στο πρώτο τετράμηνο έχουν ξεπεράσει τις 100 χιλιάδες. Οι πτήσεις για τα κράτη του Περσικού από την Αθήνα γνωρίζουν άλλωστε ραγδαία ανάπτυξη συνολικά. Αυτό αποτυπώνεται και στις αφίξεις κατοίκων εξωτερικού, οι οποίοι στο δρομολόγιο Αθήνα – Ντόχα προσέγγισαν τους 100 χιλιάδες το 2014.
Περίπου δύο στους δέκα επιβάτες του δρομολογίου έχουν ως τελικό προορισμό την Ντόχα, ενώ οκτώ στους δέκα χρησιμοποιούν το αεροδρόμιο του Κατάρ ως ενδιάμεσο σταθμό για ταξίδια προς Αυστραλία, Κίνα, Εμιράτα, Σιγκαπούρη και Ταϊλάνδη.
Η Qatar, μέλος της αεροπορικής συμμαχίας One World, σήμερα διαθέτει στόλο 152 αεροσκαφών και πετάει σε 140 προορισμούς. Η εταιρεία αναμένει τα επόμενα χρόνια την παράδοση 330 αεροσκαφών Airbus και Boeing, διαφόρων τύπων, σε μία προμήθεια που ξεπερνά σε κόστος τα 70 δισ. δολάρια.