Συμφωνία για τον τερματισμό του διαβόητου «τραπεζικού απορρήτου» υπέγραψαν την Τετάρτη η Ευρωπαϊκή Ένωση και η Ελβετία. Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, από το 2018 οι πολίτες των κρατών-μελών της ΕΕ δεν θα έχουν τη δυνατότητα να κρύβουν αδήλωτα εισοδήματά τους στις ελβετικές τράπεζες.
Οι δύο πλευρές συμφώνησαν, συγκεκριμένα, να ανταλλάσσουν πληροφορίες για τους τραπεζικούς λογαριασμούς που διατηρούν οι πολίτες της ΕΕ στην Ελβετία και αντιστρόφως. Ως «σημαντικό εμπόδιο» κατά της απόκρυψης εισοδημάτων στο εξωτερικό χαρακτήρισε η Κομισιόν τη συμφωνία.
«Η νέα πρωτοβουλία για την εξασφάλιση της διαφάνειας δεν θα βελτιώσει μόνο τη δυνατότητα των κρατών-μελών να αποκαλύψει και να συλλάβει τους φοροφυγάδες, αλλά θα λειτουργήσει ως σημαντικό εμπόδιο κατά όσων κρύβουν εισοδήματα και περιουσιακά στοιχεία σε ξένες χώρες για να αποφύγουν τη φορολόγησή τους», σημειώνει συγκεκριμένα η Επιτροπή.
Οι Βρυξέλλες σημειώνουν ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή βρίσκεται στο στάδιο των διαπραγματεύσεων για την υπογραφή ανάλογων συμφωνιών με την Ανδόρα, το Λιχτενστάιν και το Μονακό.
Ο αρμόδιος για τις Οικονομικές υποθέσεις της ΕΕ επίτροπος Πιερ Μοσκοβισί δήλωσε ότι «η αυτόματη ανταλλαγή πληροφοριών συνιστά ένα ακόμη πλήγμα κατά των φοροφυγάδων και αποτελεί ένα ακόμα βήμα προς την κατεύθυνση της δικαιότερης φορολόγησης στην Ευρώπη».
Η υπογραφείσα συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Ελβετίας εντάσσεται στο πλαίσιο της πολιτικής ενίσχυσης της διαφάνειας και καταπολέμησης της φοροδιαφυγής που έχουν υιοθετήσει τα τελευταία χρόνια οι Βρυξέλλες. Πέρυσι τα κράτη-μέλη συμφώνησαν την στενότερη μεταξύ τους συνεργασία για τον κοινό αυτό στόχο και η συμφωνία με την Ελβετία, που δεν μετέχει ασφαλώς στην ΕΕ, θεωρείται από τις Βρυξέλλες ως συνέχεια της περυσινής απόφασης των «28».