Στην ανάγκη η ελληνική κυβέρνηση να παρουσιάσει μια ολοκληρωμένη και αξιόπιστη λίστα μεταρρυθμίσεων αναφέρθηκε σήμερα, Τετάρτη, από τις Βρυξέλλες ο αντιπρόεδρος της Κομισιόν Βάλντις Ντομπρόβσκις, ξεκαθαρίζοντας πως οι συζητήσεις στο Brussels Group δεν έχουν ως καταληκτική ημερομηνία την προσεχή Δευτέρα.

Ο κ. Ντομπρόβσκις ερωτηθείς για την Ελλάδα είπε πως οι τεχνικές συζητήσεις συνεχίζονται και πως σταδιακά καταγράφεται πρόοδος σε μια σειρά από σημαντικούς τομείς.

Ο ίδιος περιέγραψε ως τα βασικά ζητήματα της διαπραγμάτευσης τα δημοσιονομικά, το πρωτογενές πλεόνασμα και τις αλλαγές σε συντάξεις, δημόσια διοίκηση και εργασιακά. Όπως είπε ειδικά για το ΦΠΑ, η ελληνική κυβέρνηση έχει δεσμευτεί να κομίσει προτάσεις.

Ο λετονός επίτροπος εστίασε στην ανάγκη επίτευξης άμεσης συμφωνίας. «Κανονικά έπρεπε να είχαμε ολοκληρώσει στα τέλη Απριλίου και τώρα είμαστε στα τέλη Μάιου» ανάφερε, υπογραμμίζοντας πως υπάρχει «στενότητα ρευστότητας» στην Ελλάδα.

Ερωτηθείς εάν η προσεχής Δευτέρα είναι καταληκτική προθεσμία για τις διαπραγματεύσεις, είπε πως δεν υπάρχουν καταληκτικές προθεσμίες. «Το καλύτερο σενάριο για την Ελλάδα και την ευρωζώνη είναι η Ελλάδα να ολοκληρώσει με επιτυχία το τρέχον πρόγραμμα» είπε.

Τέλος, ο Βάλντις Ντομπρόβσκις δέχθηκε ερώτηση και για το εάν δέχεται η ΕΕ πίεση από τις ΗΠΑ για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων με την Ελλάδα. Αρκέσθηκε δε να δηλώσει πως υπάρχει στενή συνεργασία των θεσμών, δηλαδή του ΔΝΤ, της ΕΕ και της ΕΚΤ και ότι οι ΗΠΑ μετέχουν έμμεσα στις συζητήσεις ως ο μεγαλύτερος μέτοχος του ΔΝΤ. «Έχουμε διαρκώς ανταλλαγή απόψεων. Σεβόμαστε όλες τις απόψεις» είπε.