Η αξία των συναλλαγών στην αγορά δικαιωμάτων ρύπων παγκοσμίως αυξήθηκε στα 34 δισ. δολάρια το 2014, σύμφωνα με στοιχεία που δημοσιοποίησε η Παγκόσμια Τράπεζα. Συμπεριλαμβανομένων των φόρων, ύψους 14 δισ. δολαρίων, η συνολική αξία της παγκόσμιας αγοράς δικαιωμάτων ρύπων υπολογίζεται στα 48 δισ. δολάρια.
Σύμφωνα με το Bloomberg η αγορά και η πώληση των δικαιωμάτων ρύπων με στόχο τη μείωση των αερίων του θερμοκηπίου παρουσίασαν αύξηση κατά 6,3% τον μήνα Απρίλιο, σημαντικά υψηλότερα από τα περίπου 32 δισ. δολάρια που αποτιμόταν η συγκεκριμένη αγορά έναν χρόνο νωρίτερα.
Η αγορά αυτή καλύπτει πλέον το 12% των παγκόσμιων εκπομπών ρύπων από το 4% που αντιπροσώπευε το 2005, όταν η Ευρωπαϊκή Ένωση ξεκίνησε την υλοποίηση του μεγαλύτερου προγράμματος αγοραπωλησίας δικαιωμάτων ρύπων παγκοσμίως.
Μάλιστα η ΕΕ επιδιώκει να επιτύχει μέχρι τον Ιούλιο μια συμφωνία ώστε να περιορίσει την υπερπροσφορά δικαιωμάτων και να εξορθολογίσει την αγορά αλλά και τις τιμές, καθώς οι τιμές των δικαιωμάτων ρύπων στην ΕΕ υποχώρησαν κατά 67% από το τέλος του 2007 έως σήμερα, σύμφωνα με το ICE Futures Europe.