Την αίσθηση ότι μια ελληνική χρεοκοπία μπορεί να αποφευχθεί μετέφερε με δηλώσεις του, στο πρακτορείο ΜΝΙ, o πρόεδρος της Κομισιόν, Ζαν Κλοντ Γιούνκερ υπογραμμίζοντας ωστόσο την ανάγκη πληρωμής του ΔΝΤ τον Ιούνιο.

«Καμία συμφωνία δεν πρόκειται να επιτευχθεί χωρίς τη σύμφωνη γνώμη του Ταμείου» δήλωσε ο κ. Γιούνκερ επισημαίνοντας ότι πρέπει να επιτευχθεί το αργότερο στο τέλος της πρώτης εβδομάδας του Ιουνίου.

«Δεν είμαι ούτε αισιόδοξος ούτε απαισιόδοξος, αλλά έχω διαπιστώσει πως έχει υπάρξει πρόοδος σε διάφορα θέματα. Κι έτσι πιστεύω ότι μπορούμε να τελειώσουμε» ανέφερε.

Ερωτηθείς για την πρόοδο που έχει επιτευχθεί ο κ. Γιούνκερ σημείωσε: «Οι Έλληνες συνομιλητές μας μας έχουν πει ποια είναι η ουσία της μεταρρύθμισης στο ΦΠΑ. Αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα που πρέπει να γίνει, όμως δεν είμαι πολύ ικανοποιημένος από τα βήματα που έχουν γίνει μέχρι τώρα, γιατί δεν καταλαβαίνω πώς αυτή η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα μπορούσε να αυξήσει τα κρατικά έσοδα. Η μεταρρύθμιση στο ΦΠΑ θα πρέπει να αυξήσει τα δημοσιονομικά έσοδα και η μεταρρύθμιση που προτείνεται από τους Έλληνες δεν το κάνει αυτό. Το κέρδος θα έπρεπε να είναι γύρω στο 1% του ΑΕΠ, δηλαδή επιπλέον περίπου 1,8 δισ. ευρώ και δεν είμαστε ακόμα σε αυτό το σημείο».

Οσον αφορά στον ελληνα υπουργό Οικονομικών Γ. Βαρουφάκη ο πρόεδρος της Κομισιόν δηλώνει αφοπλιστικά: «Δε βοηθάει στη διαδικασία. O κ. Βαρουφάκης είναι ο υπουργός Οικονομικών της χώρας που έχει να αντιμετωπίσει τεράστια προβλήματα και δεν αποπνέει την αίσθηση πως το γνωρίζει αυτό. Θυμίζω αυτό που είπε τις προάλλες ότι ο Σόιμπλε καταχράται τη δύναμή του αντί να απαντά στα επιχειρήματα των Γερμανών και των άλλων».

Σχετικά με την εμπλοκή του στην διαπραγμάτευση ο κ. Γιούνκερ δήλωσε ότι εμπλέκεται «με παρασκηνιακό τρόπο».

«Δε θέλω να φαίνομαι πολύ, καθώς αυτό είναι ένα ζήτημα του Eurogroup, αλλά αν η Κομισιόν δεν προσπαθούσε να γεφυρώσει τις απόψεις δεν θα υπήρχε καμία γεφύρωση. Άρα, αν επιθυμείτε μια ολοκληρωτική αποτυχία, ζητήστε από την Κομισιόν να απέχει από το να παρέχει τις δικές της απόψεις» σημειώνει.

Όσο για την πιθανότητα δημοψηφίσματος, ο κ. Γιούνκερ σημειώνει ότι είναι δικαίωμα ενός κυρίαρχου κράτους, ενώ συμβουλεύει κατά της πιθανότητας πρόωρων εκλογών εξηγώντας ότι δεν θα αλλάξουν τη στάση των άλλων χωρών, απλώς θα καθυστερήσουν τις εξελίξεις.

Σχολιάζοντας τις δηλώσεις του Αλεξη Τσίπρα περί παράλογων απαιτήσεων από τους αρχιτέκτονες του αρχικού προγράμματος ο πρόεδρος της Κομισιόν ανέφερε ότι «σε ό,τι αφορά την Κομισιόν, οι απαιτήσεις της δεν είναι παράλογες, αν και είναι δύσκολο να εκπληρωθούν από την Ελλάδα. Οι υπόλοιποι θεσμοί είναι ελεύθεροι να σκεφτούν και να εγείρουν τις δικές τους απαιτήσεις».

Τέλος ερωτηθείς για το τι πρέπει να γίνει κατά τη γνώμη του προκειμένου να ολοκληρωθεί η συμφωνία ο κ. Γιούνκερ δηλώνει: «Οι Ελληνες πρέπει να είναι πιο ακριβείς στο ΦΠΑ, όσο πιο ακριβείς γίνεται στο πρωτογενές πλεόνασμα, όσο ακριβείς γίνεται -διότι οι Έλληνες δεν είναι- στο σύστημα των πρόωρων συντάξεων. Πρέπει να έχουμε περισσότερες πληροφορίες σχετικά με τις ιδιωτικοποιήσεις γιατί τα νούμερα αλλάζουν. Σύμφωνα με το υπάρχον πρόγραμμα είναι 22 δισ. ευρώ, ενώ μετά υπήρξε μία πρόταση για 17 δισ., τώρα το ποσό είναι χαμηλότερο και δεν μπορεί να είναι χαμηλότερο. Θα πρέπει επίσης να κάνουμε τεράστια προσπάθεια στον τομέα της αγοράς προϊόντων. Εκεί δε γίνεται τίποτα, με τους ολιγάρχες. Αυτό έχει άμεση επίπτωση στην καθημερινή ζωή των Ελλήνων».