Σε δύο στρατόπεδα αναμένεται να χωρισθούν οι υπουργοί Οικονομικών και οι κεντρικοί τραπεζίτες των κρατών της Ομάδα των Επτά (G7) για το θέμα της Ελλάδας στην σύνοδό τους που ξεκινά σήμερα, Τετάρτη, στη Δρέσδη και ολοκληρώνεται μεθαύριο Παρασκευή.

Η Γερμανία και το ΔΝΤ αναμένεται να δεχθούν πίεση για την επίτευξη συμφωνίας το συντομότερο δυνατόν. ΗΠΑ, Βρετανία και Ιταλία, αναμένεται να πιέσουν για μια λύση, Καναδάς και Ιαπωνία αναμένεται να κρατήσουν ουδέτερη στάση, ενώ Γαλλία και ειδικά η Γερμανία αναμένετε να υιοθετήσουν αυστηρότερη στάση.

Η Ελλάδα αναμένεται να είναι από τα κεντρικά θέματα της συνάντησης αν και, όπως διευκρίνισε ο γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, η G7 δεν αποτελεί το πλαίσιο λήψης αποφάσεων για το ζήτημα.

Στην Δρέσδη από τις 27 ως τις 29 Μαΐου θα βρεθούν, εκτός από τους υπουργούς και τους τραπεζίτες της Ομάδα των Επτά, η γενική διευθύντρια του ΔΝΤ Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Παγκόσμιας Τράπεζας Τζιμ Γιονγκ Κιμ, ο επικεφαλής της ΕΚΤ Μάριο Ντράγκι, του ΟΟΣΑ Άνχελ Γκουρία και του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ, αλλά και ο επίτροπος της ΕΕ για τις Οικονομικές Υποθέσεις Πιέρ Μοσκοβισί, ο νομπελίστας Ρόμπερτ Σίλερ και οι καθηγητές Οικονομικών του Πανεπιστημίου Χάρβαρντ Κένεθ Ρόγκοφ και Λάρι Σάμερς.

Η προσοχή θα επικεντρωθεί στις επαφές του υπουργού Οικονομικών των ΗΠΑ Τζακ Λιου με τον Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, με τον αμερικανό αξιωματούχο να αναμένεται να πιέσει ώστε να επιτευχθεί για την Ελλάδα μία συμφωνία που θα τις διασφαλίζει λεφτά έναντι μεταρρυθμίσεων.

Αντικείμενο της συνάντησης είναι η εξέταση της οικονομικής κατάστασης επτά χρόνια μετά την αρχή της κρίσης, αλλά και η προσπάθεια για βιώσιμη ανάπτυξη στο περιβάλλον υπερχρέωσης των κρατών σε ολόκληρο τον κόσμο. Στην ημερήσια διάταξη περιλαμβάνεται ακόμη το ζήτημα της ρύθμισης των αγορών και της βελτίωσης της συνεργασίας των κρατών σε θέματα φορολογίας.

Χαρακτηριστικό των διαφορετικών απόψεων που εκφράζονται για τους κινδύνους από ενδεχόμενη κλιμάκωση της ελληνικής κρίσης είναι οι απόψεις που εξέφρασαν την Τρίτη ο γάλλος κεντρικός τραπεζίτης Κριστιάν Νουαγιέ και ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, Ινιάτσιο Βίσκο.

Ο Νουαγιέ δήλωσε πως το ενδεχόμενο εξόδου της Ελλάδας από την Ευρωζώνη δεν αποτελεί σημαντικό κίνδυνο για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα. «Αυτό (το Grexit) δεν είναι ένας κίνδυνος τον οποίο θεωρώ τώρα σημαντικό για τον γαλλικό τραπεζικό τομέα. Είναι κυρίως ένας κίνδυνος για την Ελλάδα» σημείωσε.

Διαφορετική άποψη εξέφρασε ο διοικητής της κεντρικής τράπεζας της Ιταλίας, ο οποίος υπογράμμισε πως «προς το συμφέρον όλων των χωρών της περιοχής, η ελληνική κρίση πρέπει να διευθετηθεί».