Διίστανται οι απόψεις για τη δυνατότητα συγχώνευσης των δόσεων του Ιουνίου προς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σε μια μεγάλη δόση στο τέλος του μήνα.

Παρότι διπλωματικοί κύκλοι περιγράφουν ως «νομικά εφικτή» τη συγχώνευση των δόσεων πηγές που είναι σε θέση να γνωρίζουν εκτιμούν ότι η πρόβλεψη αυτή στους κανονισμούς του Ταμείου έχει εφαρμοστεί μεν κατά τη δεκαετία του 1970 αλλά για να διευκολυνθούν για πρακτικούς λόγους υπό ανάπτυξη χώρες, οι οποίες είχαν τεχνικά και διαδικαστικά προβλήματα σχετικά με το συνάλλαγμα και τα συστήματα πληρωμών.
Κάτι τέτοιο είναι εμφανές ότι δεν ισχύει στην περίπτωση της Ελλάδας η οποία αντιμετωπίζει οξύ πρόβλημα ρευστότητας και όχι τεχνικό και γραφειοκρατικό κώλυμα για τη μεταφορά των ποσών στο Ταμείο.
Σύμφωνα με άλλες πηγές, μια χώρα μέλος του ΔΝΤ που έχει χρηματοδοτηθεί από το Ταμείο μπορεί να ζητήσει τη συγχώνευση των πληρωμών ενός μήνα σε μία, όμως αυτό έχει συμβεί πολύ σπάνια και στο παρελθόν.
Το κοινό συμπέρασμα είναι ότι υπάρχει νομικό προηγούμενο αλλά η ερμηνεία δεν φαίνεται να ευνοεί την Ελλάδα. Επιπλέον, παράγοντες οι οποίοι γνωρίζουν τις διαδικασίες του ΔΝΤ εκτιμούν ότι ακόμη κι αν υπάρχει περιθώριο από νομικής άποψης το «πράσινο φως» θα μπορούσε να δοθεί μόνο με πολιτική απόφαση της γενικής διευθύντριας Κριστίν Λαγκάρντ.
Το θέμα ήλθε στην επιφάνεια από τον ανταποκριτή του Mega στην Ουάσινγκτον Μιχάλη Ιγνατίου ο οποίος ανέφερε ότι η ελληνική πλευρά ζήτησε τη συνένωση των δόσεων ύψους 1,55 δισ. ευρώ. Αν τελικά προχωρήσει η διαδικασία αυτή θα δοθεί χρόνος για την ολοκλήρωση των διαπραγματεύσεων χωρίς την πίεση που προκαλείται από το ορόσημο της 5ης Ιουνίου, όταν και πρέπει να πληρωθεί η πρώτη δόση των 302 εκατ. ευρώ.
Την Δευτέρα ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Γαβριήλ Σακελλαρίδης διέψευσε ερωτηθείς σχετικά το ενδεχόμενο να «πακεταριστούν σε μια» οι δόσεις του Ιουνίου. «Δεν υπάρχει κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο, δεν έχουμε εξετάσει κανένα τέτοιο ενδεχόμενο. Και δεν έχει τεθεί και στην ελληνική κυβέρνηση κάποιο τέτοιο ενδεχόμενο» σημείωσε ο κ. Σακελλαρίδης.
Συγκεκριμένα, τον Ιούνιο οι δόσεις συνολικού ύψους 1,55 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ έχουν ως εξής:
-5 Ιουνίου: 302 εκατ. ευρώ
-12 Ιουνίου: 340 εκατ. ευρώ
-16 Ιουνίου: 567,8 εκατ. ευρώ
-19 Ιουνίου: 340,7 δισ. ευρώ.