Ο Έλληνας πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας υπερασπίστηκε χθες Σάββατο τη στάση της κυβέρνησής του στις διαπραγματεύσεις με τους πιστωτές της χώρας, αναφέρει σε άρθρο της η γερμανική εφημερίδα Die Welt.

Η Ελλάδα είναι έτοιμη να καταλήξει σε μια εφαρμόσιμη και μακροπρόθεσμη λύση, όμως δεν θα δεχθεί εξευτελιστικούς όρους, υπογράμμισε ο κ. Τσίπρας κατά την ομιλία του ενώπιον της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, επισημαίνει η εφημερίδα.

Εξάλλου όπως δήλωσε ένα υψηλόβαθμο στέλεχος του ΣΥΡΙΖΑ στο Γερμανικό Πρακτορείο Ειδήσεων: «Θα δεχθεί επικρίσεις, όμως ο κ. Τσίπρας θα τα καταφέρει».

Σύμφωνα μάλιστα με χθεσινό άρθρο της Welt, οι ΗΠΑ υποστηρίζουν την παροχή περαιτέρω βοήθειας προς την Ελλάδα από το ΔΝΤ, με την προϋπόθεση ότι η Αθήνα θα εκπληρώσει τις υποχρεώσεις της.

Από την πλευρά του ο πρώην υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Τέο Βάιγκελ σημείωσε σε συνέντευξή του ότι είδε να επιβεβαιώνονται οι επιφυλάξεις του σε ό,τι αφορά την Ελλάδα.

«Δεν μπορούσα το 1997, 1998 να φανταστώ ότι η Ελλάδα θα μπορούσε να γίνει μέλος της νομισματικής ένωσης και τότε είχα αρνηθεί, όταν οι Έλληνες το επιθυμούσαν», επεσήμανε ο Βάιγκελ μιλώντας στην εφημερίδα Tagesspiegel am Sonntag.

Ο βουλευτής του CSU κατέληξε λέγοντας ότι η απόφαση για την ένταξη της Ελλάδας στην ευρωζώνη ήταν λανθασμένη.

Το θέμα της Ελλάδας δεν είναι στην ημερήσια διάταξη της συνόδου της Ομάδας G7, που θα πραγματοποιηθεί στη Δρέσδη την Τετάρτη, όμως αναμένεται να συζητηθεί στο περιθώριο.

Ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε εξήγησε ότι κυρίως οι μη ευρωπαϊκές χώρες της G7 -όπως οι ΗΠΑ, ο Καναδάς και η Ιαπωνία- επιθυμούν να συζητήσουν το θέμα της Ελλάδας.

«Θα με εξέπληττε αν δεν μας ρωτούσαν καθόλου για την Ελλάδα», είπε.

Στη σύνοδο εκτός από τους υπουργούς Οικονομικών των τριών μεγαλύτερων χωρών της ευρωζώνης -της Γερμανίας, της Γαλλίας και της Ιταλίας- συμμετέχουν η επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Κριστίν Λαγκάρντ, ο πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας Μάριο Ντράγκι, ο πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ και ο ευρωπαίος επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.