Σύμφωνα με το πρακτορείο Bloomberg ο υπουργός Οικονομικών της Γερμανίας Β. Σόιμπλε φέρεται να είπε ότι εάν αποτύχουν οι διαπραγματεύσεις μεταξύ ελληνικής κυβέρνησης και θεσμών, τότε οι πιθανότητες να υπάρξει παράλληλο νόμισμα στην Ελλάδα αυξάνονται.

Ο κ. Σόιμπλε, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το πρακτορείο, επικαλέστηκε το παράδειγμα του Μαυροβουνίου, όπου χρησιμοποιείται το ευρώ, χωρίς η χώρα να είναι μέλος της Ευρωζώνης.

Όπως σχολιάζει το Bloomberg, οι παρατηρήσεις δείχνουν ότι κάποιοι στη Γερμανία προετοιμάζονται για το χειρότερο σενάριο, δεδομένης της καθυστέρησης στις διαπραγματεύσεις με την Ελλάδα που κρατούν από τον Φεβρουάριο. Ενώ η ίδια η καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ έχει αναφέρει ότι ο στόχος είναι να μείνει η Ελλάδα στην Ευρωζώνη, ο Σόιμπλε δεν έχει αποκλείσει ελληνική έξοδο από το νόμισμα των 19 χωρών.

Πάντως, σύμφωνα με τους αναλυτές, η εισαγωγή ενός παράλληλου νομίσματος, όπως τα IOUs, θα μπορούσε να είναι η αρχή ενός σεναρίου που θα εξελιχθεί εάν διατηρηθεί το πρόβλημα ρευστότητας της Ελλάδας και η χώρα χρεοκοπήσει. Γερμανοί παράγοντες «προετοιμάζονται για όλα τα ενδεχόμενα», είχε δηλώσει τον Απρίλιο ο Β. Σόιμπλε σε συνέντευξή του στo Bloomberg.

To απόγευμα της Παρασκευής το γερμανικό υπουργείο Οικονομικών διαψεύδει μέσω twitter τα περί διπλού νομίσματος για την Ελλάδα απαντώντας σε σχετικό δημοσίευμα του Bloomberg.

Όπως αναφέρει «η αναφορά είναι ανακριβής. Αυτού του τύπου το σενάριο δεν είναι συζητείται».