Σοβαρές πιθανότητες συγκεντρώνει πλέον η παράταση του τρέχοντος προγράμματος ως το Φθινόπωρο με βασικό κλειδί τη μεταρρύθμιση του ΦΠΑ (όπως αποκάλυψε το tovima.gr την Δευτέρα) και αντάλλαγμα ένα πακέτο δόσεων 4-5 δισ. μόνο από την ευρωπαϊκή πλευρά που θα επιτρέψει την Ελλάδα να αποφύγει τη χρεοκοπία το δίμηνο Ιουλίου – Αυγούστου όταν λήγουν ομόλογα ύψους 6,7 δισ. ευρώ στα χέρια της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Το θέμα ήλθε στο φως από τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung την Πέμπτη. Το δημοσίευμα αναφέρει ότι η απόφαση αναμένεται να ληφθεί πριν τη σύνοδο των G7 τον Ιούνιο, η οποία διοργανώνεται από την Γερμανία στις 7 και 8 Ιουνίου.

Υπό το φως αυτών των δεδομένων αποκτά ιδιαίτερη σημασία το πιθανό ραντεβού ανάμεσα στον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και την καγκελάριο της Γερμανίας Άνγκελα Μέρκελ στο περιθώριο της Συνόδου Κορυφής στη Ρίγα της Λετονίας.

Στο ίδιο ορόσημο, την πρώτη βδομάδα του Ιουνίου, αναφέρθηκε την Τρίτη με δηλώσεις του ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Βαρουφάκης, ενώ από την Δευτέρα πηγές του υπουργείου Οικονομικών έκαναν λόγο για την πιθανότητα «μεταβατικής συμφωνίας» ως τις αρχές Ιουνίου.

Σε δηλώσεις του το πρωί της Πέμπτης στην τηλεόραση του ΣΚΑΙ ο γενικός γραμματέας συντονισμού του κυβερνητικού έργου Χριστόφορος Βερναρδάκης άφησε ανοικτό το ενδεχόμενο για «μεταβατική ή ενδιάμεση συμφωνία» με δεδομένες τις οικονομικές συνθήκες που επικρατούν.

Παράγοντες του υπουργείο Οικονομικών υποστηρίζουν ότι το δημοσίευμα της γερμανικής εφημερίδας για το ενδεχόμενο παράτασης λέγοντας ότι «δεν ισχύει επί του παρόντος».