Συνέχεια στα σενάρια περί καταγραφής των διαπραγματεύσεων στο Eurogroup από τον ελληνα υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη δίνει με σημερινό της δημοσίευμα η ηλεκτρονική έδοση της Handelsblatt.

Να υπενθυμίσουμε ότι σε δημοσίευμα των NY Times ο Γ. Βαρουφάκης φέρεται να δήλωσε ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη τις συνομιλίες του Eurogroup στη Ρίγα τον περασμένο Απρίλιο.

Η γερμανική εφημερίδα σε άρθρο της με τίτλο «Προσοχή μικρόφωνο» αναφέρεται στα περί κρυφής ηχογράφησης του Γιάνη Βαρουφάκη στη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ενώ κάνει λόγο για «Varoufexit» αν όντως ισχύει το δημοσίευμα της αμερικανικής εφημερίδας.

«Έρχεται το Varoufexit» σχολιάζει αφήνοντας να εννοηθεί ότι κ. Βαρουφάκης βρίσκεται «με το ένα πόδι» εκτός του υπουργείου.

«Αν πράγματι, ο Έλληνας υπουργός Οικονομικών κατέγραψε τις συνομιλίες, τότε δύσκολο θα μπορεί να κρατηθεί στην θέση του», αναφέρει η γερμανική εφημερίδα υπογραμμίζοντας ότι οι σχέσεις του με τους Ευρωπαίους εταίρους του είναι ήδη πάρα πολύ κακές.

Πρόκληση απέναντι στους δανειστές χαρακτηρίζει και η έντυπη Handesblatt την πληροφορία, που μεταφέρουν οι New York Times.

«Όχι μόνο δεν συνηθίζεται κάτι τέτοιο, αλλά απαγορεύεται,» σημειώνει η εφημερίδα επικαλούμενη εκπρόσωπο της Ευρωζώνης. «Σε κάθε περίπτωση πάντως δεν θα ευνοούσε το κλίμα των διαπραγματεύσεων.»

Στο ίδιο δημοσίευμα πάντως, η Handesblatt αναφέρεται σε πρόσφατη συνέντευξη του γερμανού Υπουργού Οικονομικών Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, κατά την οποία δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο χρεωκοπίας της Ελλάδας.

Επιβεβαιώνει τον Γ.Βαρουφάκη ο Πίτερ Σπίγκελ των FT

Επιβεβαιώνει τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ότι ποτέ δεν ακούστηκαν προσβλητικές εκφράσεις σε βάρος του στο Eurogroup της Ρίγας ο αρθρογράφος των Financial Times Πίτερ Σπίγκελ.

Ο κ. Σπίγκελ ανήρτησε tweet, στο οποίο ανέφερε: «Είναι 100% ακριβές. Δεν προσέβαλαν προσωπικά τον Γιάνη Βαρουφάκη στο Eurogroup στη Ρίγα. Οι λέξεις ‘τζογαδόρος’, ‘ερασιτέχνης’ και ‘χασομέρης’ δεν ειπώθηκαν ποτέ».

Σε ένα δεύτερο tweet ανέφερε: «Αυτό δεν μεταδόθηκε ποτέ από τους Financial Times».

Στον αρθρογράφο απάντησε με tweet ο κ. Βαρουφάκης: «Χαίρομαι που βλέπω την αλήθεια να αναδύεται. Ακόμη και καθυστερημένα» έγραψε ο υπουργός.

«Οφείλουν όλοι να σέβονται την εμπιστιστευτικότητα του Eurogroup» λέει ο Βαρουφάκης

Μια μέρα μετά την αποκάλυψη που έκανε στους «News York Times» ότι ηχογράφησε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα (την οποία αργότερα διέψευσε), ο υπουργός Οικονομικών Γιάνης Βαρουφάκης επανέρχεται στο θέμα με μια ανακοίνωση-σχόλιο σε δήλωση του εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ.

«Σχετικά με τη δήλωση του εκπροσώπου του Προέδρου του Eurogroup, το Υπουργείο Οικονομικών επικροτεί την υπενθύμιση της εμπιστευτικότητας των συνεδριάσεων του Eurogroup, που οφείλουν όλοι να σέβονται» αναφέρει ανακοίνωση του Υπουργείου.

Το υπουργείο παραθέτει την επίσημη δήλωση του Μισέλ Ρέινς, εκπροσώπου του Γερούν Ντάισελμπλουμ. «Οι συναντήσεις του Eurogroup είναι εμπιστευτικές. Βασιζόμαστε σε κάθε πρόσωπο που είναι παρόν να σέβεται αυτή την εμπιστευτικότητα» αναφέρει ο κ. Ρέινς.

Το μεσημέρι της Πέμπτης, προσερχόμενος στο υπουργείο, ο κ. Βαρουφάκης διέψευσε με τη φράση «παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια», το δημοσίευμα των NY Times ότι ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα. Πρόσθεσε ότι «μετά από τόσες εβδομάδες διαρροών, απίστευτων ψευδών για το τι υποτίθεται ότι ειπώθηκε εκεί μέσα, έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα όλων αυτών των συνομιλιών, και καταλαβαίνετε τι εννοώ».

Ερωτηθείς αν αισθάνεται φόβο για την οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ένας υπουργός μιας χώρας που βρίσκεται σε μια τέτοια σκληρή διαπραγμάτευση απαιτείται να νιώθει φόβο, αλλιώς είναι επικίνδυνος. Φοβόμαστε, αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι».

Μια ημέρα νωρίτερα, την Τετάρτη το απόγευμα, κατά την προσέλευσή του στο ΕΒΕΑ, ο κ. Βαρουφάκης είχε ερωτηθεί για το δημοσίευμα τωνNewYorkTimesκαι χωρίς να το διεαψεύσει είχε δώσει την εξής απάντηση: «Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών μου με τους εταίρους μου, με τους ομολόγους μου, με τους θεσμούς, είναι παραδειγματικός και νομίζω ότι όλοι τον έχουν καταγράψει και τον κατανοούν».

NY Times: «Βγαλμένος από ελληνική τραγωδία;» ο Γ.Βαρουφάκης

Εκτενή παρουσίαση της κατάστασης που επικρατεί στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες με «ξεναγό» τον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη επιχειρεί η εφημερίδα New York Times σε πολυσέλιδο άρθρο της με τίτλο «Ένας υπουργός Οικονομικών βγαλμένος από ελληνική τραγωδία;».

Μιλώντας στην αμερικανική εφημερίδα, ο κ. Βαρουφάκης δηλώνει ότι γνωρίζει πότε πρέπει να αποχωρήσει από το πόστο του υπουργού, καθώς δεν πρόκειται να γελοιοποιηθεί συμβιβαζόμενος σε επίπεδο αρχών και λογικής.

Σε ερώτηση εάν ανησυχεί για την κατάσταση, στην οποία έχει περιέλθει η ελληνική οικονομία το τελευταίο διάστημα, απάντησε ότι νιώθει «τρομοκρατημένος και ενεός» («terrified and aghast»), προσθέτοντας ότι η διαπραγμάτευση της κυβέρνησης αποτελεί μια επένδυση για το μέλλον, και «κάθε επένδυση έχει ένα βραχυπρόθεσμο κόστος», όπως είπε.

Ο κ. Βαρουφάκης αρνείται κατηγορηματικά ότι δέχθηκε λεκτικές επιθέσεις από τους ομολόγους του στο Eurogroup της Ρίγας -«το αρνούμαι με κάθε ίνα του σώματός μου» λέει χαρακτηριστικά- παραδεχόμενος μάλιστα στη δημοσιογράφο της εφημερίδας ότι έχει ηχογραφήσει τη σύσκεψη, αλλά δεν μπορεί να τη βγάλει στη δημοσιότητα λόγω των κανόνων εμπιστευτικότητας.

Η απάντηση Βαρουφάκη στα περί ηχογράφησης του Eurogroup στη Ρίγα

Με τη φράση «παραμύθια, παραμύθια, παραμύθια», ο υπουργός Οικονομικών, Γιάνης Βαρουφάκης διέψευσε, προσερχόμενος στο υπουργείο, το δημοσίευμα των New York Times ότι ηχογραφούσε τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα.

Πρόσθεσε δε, ότι «μετά από τόσες εβδομάδες διαρροών, απίστευτων ψευδών για το τι υποτίθεται ότι ειπώθηκε εκεί μέσα, έχω αποδείξει έμπρακτα τον απόλυτο σεβασμό στην εμπιστευτικότητα όλων αυτών των συνομιλιών, και καταλαβαίνεται τι εννοώ».

Ερωτηθείς εάν αισθάνεται φόβο για την οικονομία, ο κ. Βαρουφάκης δήλωσε ότι «ένας υπουργός μιας χώρας που βρίσκεται σε μια τέτοια σκληρή διαπραγμάτευση απαιτείται να νιώθει φόβο, αλλιώς είναι επικίνδυνος. Φοβόμαστε, αλλά δεν είμαστε φοβισμένοι».

Απάντηση στο δημοσίευμα των Times της Νέας Υόρκης ότι έχει ηχογραφήσει την συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα έδωσε και το βράδυ της Τετάρτης ο Γιάνης Βαρουφάκης.

«Ο σεβασμός μου στην εμπιστευτικότητα των συνομιλιών είναι παραδειγματικός. Κανείς δεν σέβεται την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών όσο εγώ» τόνισε.

Ο υπουργός Οικονομικών τόνισε είναι απολύτως ψευδείς οι διαρροές την ώρα που ο ίδιος διαπραγματευόταν στη συνεδρίαση του Eurogroup.

ΠαΣοΚ: Υπονομεύεται φανερά η θέση της χώρας

«Ο κ. Βαρουφάκης έχει υπερβεί προ πολλού τα όρια της πολιτικής αναξιοπιστίας, επιπολαιότητας και ανευθυνότητας. Τώρα πλέον λέει πράγματα που υπονομεύουν φανερά τη θέση της χώρας» αναφέρει, σε ανακοίνωσή του το ΠΑΣΟΚ, σχολιάζοντας τη συνέντευξη του υπουργού Οικονομικών στους New York Times περί καταγραφής του Eurogroup στη Ρίγα.

«Μετά τη όπερα μούφα με τον ΦΠΑ, αποκαλύπτει σήμερα ότι κατέγραψε (με κάμερα ή μαγνητόφωνο;) τη συνεδρίαση του Eurogroup στη Ρίγα! Προετοιμάζει ωραία τη συμμετοχή του κ. Τσίπρα στη σύνοδο κορυφής της Ρίγας!» σημειώνει το ΠΑΣΟΚ και καταλήγει:

«Τώρα καταλαβαίνουμε γιατί του άρεσε η ιδέα των καλωδιωμένων καταδοτών! Είμαστε και εμείς – όπως ο κ. Βαρουφάκης – τρομοκρατημένοι και εμβρόντητοι. Με την κυβέρνηση».