Την ίδρυση κρατικής λοταρίας πρότεινε με επιστολή του στον υπουργό οικονομικών κ. Γιάνη Βαρουφάκη ο πρόεδρος του ομίλου Intracom – Intralot κ. Σωκράτης Κόκκαλης.

Όπως αποκάλυψε ο κ. Κόκκαλης από το βήμα της ετήσιας γενικής συνέλευσης των μετόχων της Intralot η πρόταση κατατέθηκε στις 15 Μαϊου και μεταξύ άλλων προβλέπει:

Α) Την ίδρυση κρατικής λοταρίας με βασικούς μετόχους, είτε το κράτος και τα ασφαλιστικά ταμεία, είτε το δημόσιο σε σύμπραξη με ιδιώτες (ΣΔΙΤ).

Β) Η διαχείριση της λοταρίας να παραχωρηθεί για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα (π.χ. 10 έτη) σε έμπειρο ιδιώτη του κλάδου των τυχερών παιχνιδιών μέσα από διεθνή διαγωνισμό. Ο ιδιώτης θα πρέπει να υποβάλει εγγυημένο business plan εσόδων.

Γ) Ο κ. Κόκκαλης ανέφερε ότι σύμφωνα με την εμπειρία που έχει ο όμιλός του από διεθνείς διαγωνισμούς, το κράτος ως τίμημα θα μπορούσε να εισπράξει άμεσα από την παραχώρηση της διαχείρισης 200 με 250 εκατ. ευρώ.

Δ) Επίσης, εκτίμησε ότι τα ετήσια έσοδα του δημοσίου από φόρους μετά από ένα με δύο χρόνια λειτουργίας θα προσεγγίζουν τα 500 εκατ. ευρώ.

Ε) Τυχόν ενστάσεις του ΟΠΑΠ που σήμερα έχει το μονοπώλιο στα περισσότερα τυχερά παιχνίδια θα αντιμετωπιστούν δικαστικά και τα έξοδα θα τα αναλάβει ο ιδιώτης παραχωρησιούχος.

Ο κ. Κόκκαλης δικαιολόγησε την πρότασή του λέγοντας πως η Ελλάδα είναι η μοναδική χώρα που το μονοπώλιο στο τζόγο το έχει ιδιώτης (ο ΟΠΑΠ που ανήκει στην Εmma Delta). Παραδέχθηκε πως ο ΟΠΑΠ θα προβάλει ενστάσεις αλλά τόνισε ότι τις έχουμε μελετήσει και πως μπορεί να αντιμετωπιστούν νομικά.

Εδώ θα πρέπει να πούμε ότι αναμένεται με ενδιαφέρον η αντίδραση του ΟΠΑΠ ο οποίος έχει το μονοπώλιο των τυχερών 11 τυχερών παιχνιδιών μέχρι το 2030 για το οποίο όμως έχει καταβάλει στο δημόσιο πάνω από 300 εκατ. ευρώ, ενώ παράλληλα αναπτύσσει και τα VLts για τα οποία έχει πληρώσει 560 εκατ.ευρώ.

Για την επιτυχία του εγχειρήματος ο κ. Κόκκαλης επισήμανε πως απαιτείται η εκ βάθρων αναδιοργάνωση της Επιτροπής Εποπτείας και Ελέγχου Παιγνίων (ΕΕΕΠ) η οποία μέχρι σήμερα «λειτουργεί με νομικίστικα κριτήρια και εξυπηρετεί τα συμφέροντα του ΟΠΑΠ»!

Ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε και στο διαγωνισμό πώλησης του ΟΠΑΠ λέγοντας πως η τότε διοίκηση του ΤΑΙΠΕΔ είναι υπόλογη που δέχτηκε να προχωρήσει ο διαγωνισμός με ένα μόνο υποψήφιο και με πολύ χαμηλό τίμημα για το ελληνικό δημόσιο και θύμισε πως η τότε αντιπολίτευση και σημερινή κυβέρνηση είχε εναντιωθεί στο «ξεπούλημα» του οργανισμού. «Περιμέναμε τρεις μήνες να λάβει κάποιες πρωτοβουλίες η κυβέρνηση αλλά μάταια. Για αυτό και υποβάλαμε την πρόταση αυτή», είπε ο κ. Κόκκαλης.

Ο πρόεδρος της Intralot πήρε πρώτη φορά το λόγο στη συνέλευση της εταιρείας μετά από πολλά χρόνια και στην αρχή της παρέμβασής του εναντιώθηκε στις πολιτικές λιτότητας που ασκούνται για να βγει η χώρα από την κρίση και τόνισε πως μόνο η ανάπτυξης της πραγματικής οικονομίας και η παραγωγή εθνικού προϊόντος θα μας βγάλουν από το αδιέξοδο και θα εξαλείψουν την ανάγκη για νέα δάνεια.

«Το μοντέλο αυτό το υπηρετεί η Intralot, η οποία με έδρα την Ελλάδα αναπτύσσεται σε 57 χώρες, απασχολεί 5.500 άτομα και το 97% των πωλήσεών της προέρχεται από το εξωτερικό», τόνισε ο κ. Κόκκαλης.

Τέλος, ο κ. Κόκκαλης αναφέρθηκε σε προτάσεις εξαγοράς που έχει δεχτεί η εταιρεία από τους βασικούς της ανταγωνιστές, οι οποίες όμως δεν έγιναν δεκτές γιατί τα προσφερόμενα τιμήματα στηρίζονταν στις «απαξιωτικές αποτιμήσεις της μετοχής στο ελληνικό χρηματιστήριο, ως απόρροια του ρίσκου της χώρας».