Εντολή προς δεκάδες Πρεσβείες και Προξενεία της Ελλάδας στο εξωτερικό να επιστρέψουν άμεσα στην εφορία τυχόν αδιάθετες δαπάνες, έστειλε σήμερα η κυβέρνηση.
Σύμφωνα με το έγγραφο, το περιεχόμενο του οποίου περιήλθε στην γνώση του «Βήματος», οι διπλωματικές αρχές της Ελλάδας στο εξωτερικό καλούνται να επιστρέψουν αδιάθετες δαπάνες και εισπράξεις από προξενικές πράξεις (έκδοση βίζας, πληρεξούσια και άλλα), ποσά τα οποία μέχρι σήμερα εν μέρει συμψηφίζονταν με τα χρήματα για τις λειτουργικές δαπάνες που χορηγούσε το υπουργείο των Εξωτερικών στις πρεσβείες και τα προξενεία, ενώ ένα ποσοστό εσόδων επέστρεφε στο ΥΠΕΞ – και όχι στις ΔΟΥ.
Το έγγραφο καλεί τις διπλωματικές μας αρχές να επιστρέψουν άμεσα μέσω ΔΟΥ τυχόν αδιάθετες δαπάνες, που αφορούν κατά βάση έξοδα για γραφική ύλη, καθαριστικά κτλ, του τρέχοντος διμήνου.
Έτσι, παρά τις προβλέψεις του προϋπολογισμού, οι εισπράξεις συγκεντρώνονται -ορισμένα προξενεία που εκδίδουν τουριστική βίζα έχουν αρκετά έσοδα- χωρίς όμως να διατίθενται κονδύλια για τις δαπάνες, με ό,τι αυτό συνεπάγεται για την εύρυθμη λειτουργία τους.
Έμπειροι διπλωμάτες παρατηρούν ότι ουδέποτε έχει σταλεί αντίστοιχο έγγραφο στο παρελθόν.
Όπως αναφέρουν, η επιστροφή των χρημάτων στην Αθήνα θα προξενήσει πρόβλημα στην καθημερινή λειτουργία των αντιπροσωπειών της Ελλάδας στο εξωτερικό.
Και αυτό διότι ανατρέπει το υφιστάμενο σύστημα λειτουργίας που επέτρεπε στις διπλωματικές αρχές να κρατούν εισπράξεις στο πλαίσιο του προγραμματισμού των δαπανών τους και να τις συμψηφίζουν με την επιχορηγησή τους
Εάν διατηρηθεί η νέα κατάσταση, υπογραμμίζουν, οι πρεσβείες και τα προξενεία θα καλούνται να διαβιβάσουν τα χρήματα στις ΔΟΥ, ελπίζοντας να τους σταλούν άλλα στη συνέχεια.
Μάλιστα, το μέτρο δεν θα επηρεάσει μόνο αντιπροσωπείες που έχουν σημαντικά έσοδα (λόγω έκδοσης visa), αλλά και τις μικρότερες που δεν έχουν εισπράξεις.
Και αυτό διότι, μέχρι πρότινος εάν μία πρεσβεία δεν είχε χρήματα, ζητούσε κι ελάμβανε έμβασμα από άλλη πρεσβεία της Ελλάδας, χωρίς να μεταφέρονται τα χρήματα στην Αθήνα.
Αντίθετα, με το νέο μοντέλο θα απαιτείται περισσότερος χρόνος για την αποστολή εμβασμάτων από τις πρεσβείες προς την Αθήνα και αντίστροφα, ενώ θα αυξηθεί το κόστος της διαμεταφοράς λόγω των τραπεζικών προμηθειών.
Παράλληλα, μόνο με άψογο συντονισμό με την Αθήνα θα μπορούν οι διπλωματικές αρχές να προχωρούν σε πάγιες δαπάνες, όπως εκδηλώσεις, παρουσιάσεις και συμμετοχές σε εμπορικά, οικονομικά, εκπαιδευτικά ή τουριστικά γεγονότα.

Αντίδραση από το ΠαΣοΚ

Το ΠαΣοΚ, σχετικά με τις πρεσβείες και τα προξενεία μας, εξέδωσε την ακόλουθη ανακοίνωση:

«Τώρα η κυβέρνηση μαζεύει ότι εισπράξεις έχουν οι πρεσβείες και προξενεία μας από προξενικές πράξεις. Η ενέργεια αυτή – ιδίως τις ημέρες αυτές – στέλνει σε όλο το κόσμο το μήνυμα ότι η Ελλάδα είναι μια χώρα κολλημένη στο τοίχο λόγω ταμειακών αναγκών.

Βοηθάει αυτό την οποία διαπραγμάτευση;

Εντάσσεται σε κάποια στρατηγική;

Υπαγορεύεται από τη θεωρία των παιγνίων»;