Ερώτηση για την εσωτερική στάση πληρωμών και τον προγραμματισμό εκκαθάρισης ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα κατέθεσε στον υπουργό Οικονομικών Γιάνη Βαρουφάκη ο βουλευτής της Νέας Δημοκρατίας, Χρήστος Σταϊκούρας, καταγγέλλοντας πως κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε εσωτερική στάση πληρωμών, η οποία έχει οδηγήσει σε «ασφυξία» την οικονομία.

Ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Οικονομικών επικαλείται τα επίσημα στοιχεία τριμήνου που δείχνουν πως οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου προς τον ιδιωτικό τομέα διαμορφώθηκαν περίπου στα 3,7 δισ. ευρώ το Μάρτιο του 2015, αυξημένες κατά 700 εκατ. ευρώ από το Δεκέμβριο του 2014 και επισημαίνει πως η σημαντική αύξηση των ληξιπρόθεσμων υποχρεώσεων το 2015, η οποία και ήταν ιδιαίτερα έντονη το μήνα Μάρτιο ενώ αναμένεται να είναι διογκωμένη το μήνα Απρίλιο, οφείλεται, κυρίως, στην αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών και των απλήρωτων υποχρεώσεων των οργανισμών κοινωνικής ασφάλισης, των νοσοκομείων, της τοπικής αυτοδιοίκησης, αλλά και της ίδιας της κεντρικής διοίκησης.

Κατά τον ίδιο, σε αυτό συμβάλλει η υποεκτέλεση του κρατικού προϋπολογισμού στο σκέλος των δαπανών, η οποία προσεγγίζει τα 2 δισ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, τόσο από τον τακτικό προϋπολογισμό όσο και από το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων.

Ενδεικτικά ο κ. Σταϊκούρας αναφέρει πως το επίδομα θέρμανσης που έχει καταβληθεί το τελευταίο τρίμηνο ανέρχεται στα 37 εκατ. ευρώ, έναντι 132 εκατ. ευρώ το αμέσως προηγούμενο τρίμηνο, ενώ, οι δαπάνες κάλυψης ελλειμμάτων νοσοκομείων και εξόφλησης ληξιπρόθεσμων οφειλών τους διαμορφώθηκαν στα 43 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, από 500 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.

Ο βουλευτής της ΝΔ επεσήμανε πως και οι δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ανήλθαν στα 542 εκατ. ευρώ κατά το πρώτο τρίμηνο του 2015, από 918 εκατ. ευρώ το αντίστοιχο τρίμηνο του 2014.