Τη Σαντορίνη επέλεξε η Διεθνής Ενωση Νοµικών του Οίνου (AIDV) για να διοργανώσει το ετήσιο συνέδριό της από τις 2 έως 4 Οκτωβρίου 2015. Η Ενωση που γιορτάζει ταυτόχρονα 30 χρόνια από την ίδρυσή της, επέλεξε την Ελλάδα ανάμεσα σε πολλούς προορισµούς ανά τον κόσμο.
Η AIDV αριθµεί 300 µέλη σε 45 χώρες, τα οποία είναι κατά κανόνα νοµικοί µε επαγγελµατική ενασχόληση µε τον χώρο του οίνου (σύµβουλοι, στελέχη επιχειρήσεων, δικηγόροι, πανεπιστημιακοί κλπ).
Το ετήσιο συνέδριο (http://www.aidv.org/2015grfira/index.html) αποτελεί σηµείο αναφοράς για τα µέλη της Ενωσης, καθώς στο πλαίσιο της διοργάνωσης συζητούνται τα φλέγοντα ζητήµατα του κλάδου σε διεθνές επίπεδο, ενώ παράλληλα τα µέλη επιδιώκουν να έρθουν κοντά στην ιστορία, την κουλτούρα τον οινικό και γευστικό πολιτισµό του τόπου που τους φιλοξενεί.
Στο συνέδριο θα συζητηθούν σημαντικά θέματα, όπως η διεθνής νομοθεσία και η εφαρμογή της στον αμπελοοινικό τομέα, καθώς και ο αντίκτυπός της στις επιχειρήσεις κρασιού, οινομικές πτυχές της εισαγωγής των νέων τεχνολογιών και της καινοτομίας στον τομέα του οίνου, ΓΤΟ & κλώνοι αμπέλου, προστασία των οινικών γεωγραφικών ενδείξεων, διεθνείς εμπορικές διαφορές στον τομέα του οίνου, μελέτη πρωτοκόλλων διαπραγματάτευσης, μηχανισμοί επίλυσης διαφορών, παρουσίαση και προστασία των terroir και των κρασιών της Μεσογείου και άλλα.
Πριν την έναρξη του συνεδρίου, την 1η Οκτωβρίου θα πραγµατοποιηθεί επίσης στη Σαντορίνη η Συνεδρίαση του Διοικητικού Συµβουλίου της Ενωσης.
Το συνέδριο υποστηρίζεται από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Αμπέλου και Οίνου (OIV), τον Σύνδεσμο Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ), τον Δήμο Θήρας και το Wine& Law Program (Reims).
Υπεύθυνος για τη διοργάνωση στην Ελλάδα είναι ο καθηγητής Αμπελοοινικού Δικαίου (Πανεπιστήμιο της Reims) κ. Θεόδωρος Γεωργόπουλος, μέλος Δ.Σ. της Διεθνούς Ενωσης Νομικών του Κρασιού, δικηγόρος, γενικός διευθυντής του Συνδέσμου Ελληνικού Οίνου (ΣΕΟ) και πρόεδρος του Ινστιτούτου Αμπέλου και Οίνου Georges Chappaz (Καμπανία Γαλλίας).